Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

UMC's: ranglijsten ziekenhuizen zeggen weinig

De ranglijsten van ziekenhuizen, zoals die van Elsevier en het Algemeen Dagblad, zeggen weinig over de werkelijkheid. Dat zegt de Nederlandse Federatie van UMC's (NFU).
UMC's: ranglijsten ziekenhuizen zeggen weinig

De prestatie-indicatoren van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zijn volgens de NFU niet geschikt om ziekenhuizen met elkaar te vergelijken. En al helemaal niet voor ranglijsten. Volgens woordvoerder Johan Kortenray is dat appels met peren vergelijken.
 
Heupfractuur
'UMC’s zijn niet altijd vergelijkbaar met algemene ziekenhuizen', zegt Kortenray. 'Onze patiënten zijn vaak doorgestuurd vanwege een complexer ziektebeeld en comorbiditeit. Daardoor presteren we anders op de indicatoren dan ziekenhuizen die de eenvoudige gevallen behandelen.' Als voorbeeld noemt hij de prestatie-indicator ‘Heupfractuur’, waarin staat dat de operatieve fractuurbehandeling binnen 24 uur moet plaatsvinden. 'Wij krijgen veel ouderen met comorbiditeit. Voor hen is het beter om juist niet meteen te opereren. En dan scoor je slecht op die prestatie- indicator.'
 
Zorgzwaarte
De NFU vindt dat de Inspectie de prestatie-indicatoren kritisch tegen het licht moet houden. 'Ze moeten in ieder geval worden uitgesplitst naar zorgzwaarte. Ook moet worden gekeken of de indicatoren medisch-inhoudelijk wel juist zijn.'
 
Onderzoek
De IGZ is momenteel bezig met een evaluatie van de prestatie-indicatoren. De uitkomsten van dit onderzoek worden, naar verwachting, deze maand bekend.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.