Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Vakbond stemt in met generatiebestendige cao

Leden van vakbond ABVAKABO FNV hebben ingestemd met het voorstel voor de nieuwe cao ziekenhuizen. Hiermee is vanmorgen een akkoord bereikt voor 190.000 medewerkers in ziekenhuizen.
Vakbond stemt in met generatiebestendige cao

De nieuwe cao heeft een looptijd van 24 maanden. De medewerkers krijgen onder andere een loonsverhoging en een nieuw levensfasebudget.

Vergrijzing
Speerpunt van de bond bij de onderhandelingen was om de zorgsector aantrekkelijker te maken en houden voor medewerkers van alle leeftijden. De arbeidsmarkt in de zorg staat de komende jaren onder druk onder andere door de toenemende vergrijzing. Daarom is er gekozen de 55+ regelingen te vervangen door een levensfasebudget voor alle medewerkers. Ziekenhuispersoneel tot 50 jaar krijgt vanaf 2010 in drie jaren oplopend 20, 30 en 35 uren extra verlof dat naar keuze kan worden ingezet. Voor werknemers vanaf 45 jaar komen er overgangsmaatregelen.

Nachtdiensten
De leeftijd tot waarop werknemers nachtdiensten draaien, wordt per 1 januari 2011 aangepast van 55 naar 57 jaar. De sociale partners hebben afgesproken om tijdens de cao-termijn onderzoek te doen naar alternatieven. Als dit leidt tot acceptabele maatregelen voor beide partijen, dan wordt alsnog afgezien van deze leeftijdsverhoging. 

Pensioenpremies
De lonen stijgen dit jaar en volgend jaar met 1 procent. Naast een loonsverhoging krijgt het verplegend personeel ook een hogere eindejaarsuitkering. Die is nu 5 procent en loopt op tot 7,33 procent in december 2011. Verder veranderen de pensioenpremies. Werknemers betaalden tot nu toe meer premie dan werkgevers. Vanaf 1 juli wordt de totale premie gelijk verdeeld tussen werkgever en werknemer. Ook wordt de vergoeding voor stagiairs verhoogd naar 300 euro per maand.

ABVAKABO FNV
Door: redactie Nursing

Nog geen nachtdiensten voor 55-plussers (Achter Het Nieuws, Nursing juni 2009)
Nieuwe CAO ziekenhuizen
55-plussers niet verlost van nachtdiensten (nieuws 1 maart 2009)
Nog geen nachtdiensten voor 55-plussers (nieuws 19 juni 2009)

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

5 reacties

 • no-profile-image

  smit

  @ Marjon:
  De loonstijging ligt boven de verwachte inflatie. Vergeet niet de stijging van de eindejaarsuitkering mee te tellen, en de gewijzigde premieverdeling.

 • no-profile-image

  marjon

  in snap er niets van. hoe kunnen ze nu met een loonsverhoging instemmen die niet gelijk staat aan de verwachtte inflatie?
  krijgen we behalve het recess nog meer verlies van koopkracht bij de wernemers in de zorg!

 • no-profile-image

  Marij

  Hebben de ziekenhuizen ook gekeken naar het salarisverschil met verpleeghuizen? Zij hebben vorig jaar voor 3 jaren op rij een loonsverhoging van jaarlijks 3 % afgesproken. Totaal: 9%. Wordt toch wel aantrekkelijk om in het verpleeghuis te gaan werken.

 • no-profile-image

  Romi

  Geheel eens met dhr Gijsbertsen. Een gote groep ziekenhuispersoneel schiet er nauwelijks tot niets mee op. Ook volgend jaar is al vastgelegd; voor mij betekent dit 2 jaar stilstand en dus achteruitgang.

 • no-profile-image

  Ed Gijsbertsen

  Inderdaat de arbeidtsmarkt staat onder druk, daarom is het niet slim om accoord te gaan met een lage loonsverhoging. In de jaren dat het goed ging is er telkens een CAO afgesloten voor 1 jaar toen viel er wel iets te halen, maar dat hebben de bonden laten liggen. Ik vraag me af hoeveel ver pleegkundigen het nieuwe accoord goed hebben gelezen de grootste groep verpleegkundigen die nu aan het werk zijn zitten in de leeftijd 35-55, met name voor het jongste deel van deze groep is de overgangs regeling heel mager.De midden groep komt er weer bekaaid vanaf als naast ABVAKABO ook NU'91 een handtekening onder deze CAO zet zie ik mij genoodzaakt omk mijn lidmaatschap van de laatstgenoemde club op te zeggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.