Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ontkennen van longkanker is gunstig

Het ontkennen van longkanker heeft een gunstig effect op de klachten en zou in ziekenhuizen gerespecteerd moeten worden.
Ontkennen van longkanker is gunstig

Dat blijkt uit onderzoek van ziekenhuispsychiater Tineke Vos, die op 28 oktober aan de Universiteit van Amsterdam promoveert op dit onderwerp. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 9000 mensen longkanker. Het proefschrift van Tineke Vos, getiteld 'Denial and quality of life in lung cancer patients', beschrijft de relatie tussen ontkenning en kwaliteit van leven bij patiënten met de ziekte.

Minder klachten
Mannen ontkenden sterker dan vrouwen, jongere patiënten minder dan oudere. Een zekere mate van ontkenning lijkt normaal en kan gezien worden als onderdeel van het ziekteproces. Patiënten met een matig niveau van ontkenning rapporteerden minder klachten dan patiënten met een laag ontkenningsniveau.

Sociaal en emotioneel functioneren
Ook het sociaal en emotioneel functioneren van patiënten verbeterde bij een bepaalde mate van ontkenning. Ontkenning lijkt dus een gunstig effect te hebben en dient gerespecteerd te worden, concludeert Vos in haar onderzoek.

Door: redactie Nursing
AMC

Redactie Nursing.nl

Eén reactie

 • no-profile-image

  an hofmans

  Klachtenontkenning bij longkanker

  Het is de eerste keer dat ik een onderzoek lees waarbij de relatie tussen longkanker en ontkenning van de ernst van het ziekteproces is onderzocht en aangetoond. Uit observatie m.n. als wijkverpleegkundige heb ik deze conclusie ook reeds lang getrokken.
  En in latere opleiding tot acupuncturist gaf de TCM (trad. cnines medicine) me een verklaringsmodel hoezo juist bij longkanker ik patienten als een lachende clown op hun sterfdag heb ontmoet.
  Toch wil ik benadrukken dat volgens TCM het gedragspatroon met ontkenning cryptisch gezegd typerend is voor de 'energieverstoring' zoals die zich bij longkanker manifesteert. Kortom hoedt u als zorgverlener om de onderzoeksconclusies zomaar door te trekken kunnen naar allerlei andere vormen van kanker.

Of registreer je om te kunnen reageren.