Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

AED effectief bij hartstilstand

Bijna de helft van de mensen die buiten het ziekenhuis een hartstilstand krijgt, overleeft dit wanneer hulpverleners een automatische externe defibrillator (AED) gebruiken die in de buurt hangt. Dat concludeert de Hartstichting uit een onderzoek naar het effect van openbare AED’s in Noord-Holland.
AED effectief bij hartstilstand

Gemiddeld overleeft 20 procent van de slachtoffers in deze regio een hartstilstand. Maken omstanders gebruik van een AED, dan brengt 40 tot 50 procent het er levend van af. Vijftien jaar geleden overleefden in Noord-Holland slechts een op de tien mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis.

'Meer AED's in het openbaar'
Onderzoeksleider dr. R. W. Koster, cardioloog van het AMC: 'De resultaten pleiten voor meer AED’s in het openbaar, met name in woonwijken. De meeste hartstilstanden vinden namelijk in en om het huis plaats. Bij wijze van spreken zou op elke hoek van de straat een AED moeten hangen. Daarbij moet de meldkamer een beroep kunnen doen op getrainde mensen in de buurt die de AED kunnen bedienen.'

Door: redactie Nursing
Reformatorisch Dagblad

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

4 reacties

 • no-profile-image

  Jasmijn

  Goede reactie, Ypie. Want dat is waar, zo heb ik het geleerd.

 • no-profile-image

  ypie

  Wat mij stoort is dat de term hartstilstand word gebruikt in combinatie met de AED. Alleen bij ventrikelfibrilleren geeft de AED een schok bij een hartstilstand zou je toch zelf er bovenop moeten en reanimeren.
  Natuurlijk is het wel zo dat voor een hartstilstand je ventrikelfibrilleren kunt hebben en als je dan schokt dat de AED levens kan redden

 • no-profile-image

  Cor

  Is ook bekend in welke kwalitatieve gezondheidstoestand, die "bijna helft" dit overleeft?
  De Hartstichting maakt op mij de indruk sterk gericht te zijn op het puur overleven; ik ben haast nog meer geïnteresseerd in het hoe......

 • no-profile-image

  Chris

  Dit weet iedereen toch al lang?
  Over de meldkamer die getrainde mensen in zou moeten zetten: in de veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland gebeurt dit al geruime tijd.

Of registreer je om te kunnen reageren.