Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Veel te weinig verpleegkundigen in Haïti

Over de hele wereld beantwoorden artsen de oproep van Haïti om noodhulp te komen verlenen, maar verpleegkundigen zijn bijna niet te vinden.
Veel te weinig verpleegkundigen in Haïti

CNN meldt dat er zoveel artsen naar Haïti komen dat het grootste ziekenhuis in Port-au-Prince moeite heeft om voor iedereen nuttig werk te vinden. Sterker nog: terwijl de aanvoer van medische hulpmiddelen is verbeterd, zorgen de grote aantallen dokters voor een extra probleem in de stad - terwijl er op andere plekken die getroffen zijn door de aardbeving wél behoefte hebben aan extra mankracht.

Een leger aan chirurgen; weinig verpleegkundigen
Het ziekenhuis in Port-au-Prince weet niet meer waar ze met alle aangevlogen artsen naar toe moeten. Het hospitaal heeft negen operatiekamers, maar een 'heel leger aan vrijwillige chirurgen die maar staan te wachten, terwijl er relatief weinig verpleegkundigen zijn', volgens CNN. Bij sommige patiënten wordt het verband er drie tot vier keer achter elkaar afgehaald en weer omgedaan omdat steeds weer een nieuwe dokter de wond gaan bekijken.

Wondzorg door verpleegkundigen hard nodig
Duizenden slachtoffers met geamputeerde ledematen hebben hulp en wondzorg nodig van verpleegkundigen, maar die zijn moeilijk te vinden. Op het eiland zelf is een school voor verpleegkundigen vernietigd door de aardbeving, waarbij ook verpleegkundigen en studenten verpleegkunde zijn omgekomen.

Een interactieve kaart van Haïti waarop te zien is waar er noodhulp wordt verleend en waar medische hulpmiddelen aanwezig zijn, is hier te zien.

Door: redactie Nursing
CNN

Redactie Nursing.nl

7 reacties

 • no-profile-image

  Birgit

  waar kan ik me melden?? om bevoorbeeld over 2 maand te gaan, dan is er ook nog hulp nodig hé !!

 • no-profile-image

  Erik

  Naar aanleiding van de 555-televisie actie vorige week waarin ook een oproep werd gedaan, ben ik de dag er na aan het bellen gegaan. Rode Kruis, Novib, Artsen zonder Grenzen en SHO (Samenwerkende HulpOrganisaties). Resultaat na 2 uur bellen en doorverbinden: er zijn volop hulpverleners (verpleekundigen)ter plekke en mijn aanbod was niet nodig. Ben Intensive Care en SEH-verpleegkundge....begrijpen doe ik het niet helemaal meer....

 • no-profile-image

  Dieneke

  Nou stuur mij maar naar Haiti hoor! Alleen waar kan ik me melden?
  En laat artsen hun handen en niet voor omdraaien een keer iets ander werk te doen dan ze gewend zijn!Logisch nadenken, dan komen ook zij een heel eind in wondverzorging!

 • no-profile-image

  Aliene

  Ik wil wel naar Haiti, maar waar kan ik me melden???

 • no-profile-image

  Hans

  Onbegrijpelijk dat er geen inschrijving plaats vind via bv. deze site. Er staan zeker Vplk.en te popelen. Schrijf mij alvast maar snel in ! Kan vandaag nog weg; ben dat gewend als Medic offshore.

 • no-profile-image

  rit

  WAAR KUN JE JE MELDEN\\\/

 • no-profile-image

  marleen

  Dan doen die artsen toch het werk van de verpleegkundigen? Ze kunnen elkaar assisteren bij OK's en wonden verbinden in plaats van ze alleen te bekijken moet toch ook geen probleem zijn?

Of registreer je om te kunnen reageren.