Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Vermijdbare schade bij ziekenhuispatiënten niet gedaald

De potentieel vermijdbare schade in ziekenhuizen is tussen 2004 en 2008 niet gedaald. Jaarlijks overlijden nog bijna 2000 patiënten als gevolg van vermijdbare fouten.
Vermijdbare schade bij ziekenhuispatiënten niet gedaald

Dit staat in het rapport ‘Monitor Zorggerelateerde Schade 2008. Dossieronderzoek in Nederlandse ziekenhuizen’ van het NIVEL en EMGO+ dat vandaag openbaar is gemaakt.

Kritisch over eigen functioneren
Waar in 2004 4,1 procent van alle sterfgevallen nog voorkomen had kunnen worden, is dat nu 5,5 procent. Het lijkt dus alsof de sterfte is gegroeid, maar onderzoekers stellen dat het formeel geen stijging is. Het zou statistisch gezien toeval kunnen zijn, en ziekenhuizen en medisch specialisten zijn kritischer en opener over het eigen functioneren geworden.

Veiligheidsmaatregelen
'Maar de cijfers laten wel zien dat het probleem robuust is,' zegt hoogleraar patiëntveiligheid en onderzoeker Cordula Wagner tegenover de Volkskrant. 'Er is wel degelijk iets aan de hand. En dit kan niet met losse maatregelen worden opgelost. Veiligheidsmaatregelen die ziekenhuizen nu al nemen, moeten intensiever en sneller worden ingevoerd.'

Medicatiefouten
De aard van de zorggerelateerde schade hebben vooral te maken met het
chirurgisch proces, invasieve behandelingen, het verstrekken van medicatie en het
diagnostische proces. Ten opzichte van 2004 is de incidentie potentieel vermijdbare
zorggerelateerde schade vooral toegenomen bij het chirurgisch proces en de diagnostiek.

Onderzoek patiënten
In de studie werden ruim 4000 patiëntendossiers uit 20 ziekenhuizen beoordeeld. Het onderzoek werd voor de tweede keer uitgevoerd en had betrekking op cijfers uit 2008. Het eerdere onderzoek werd gedaan in 2004.

Nivel / De Volkskrant
Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

9 reacties

 • no-profile-image

  Wilma

  Goed dat er onderzoek naar gedaan wordt! ALleen ben ik bang dat het probleem niet wordt opgelost door veiligheidsmaatregelen versneld in te voeren.
  Er zijn zoveel situaties waarin het haast voor de hand ligt dat er (grove)fouten worden gemaakt. Bijv. alleen nachtdienst draaien. En wie controleert de medicatie? Of wie helpt er wanneer er 2 patiënten achter elkaar acuut verslechteren? Enz.enz. Personeel kan praten wat ze willen, maar het antwoord is *er is nog niets ernstigs gebeurd* of * daar is het nachthoofd voor* (wat nogal moeilijk gaat als er 3 afdelingen zijn waar ze alleen nachtdiensten draaien.
  Dan heb ik het alleen nog maar over de verplegingen. Over de werkdruk van artsen nog maar niet te spreken...

 • no-profile-image

  Jan Lampaert

  Ik sta verbaasd over hoe weinig inspanning is geleverd naar en binnen zorginstellingen om electronische hulpmiddelen zoals barcodescanning en RFiD te gebruiken om fouten te verminderen.

 • no-profile-image

  w dalmulder

  Het zal al prettig zijn als er door artsen beter naar patienten geluisterd wordt. U bloed is goed of u hebt
  geen koorts, dan mankeert u niets.
  Helaas ben ik een zeer grote ervaringsdeskundige en
  heb dit bijna 2x met de dood moeten bekopen.

 • no-profile-image

  Gerjos

  Nog steeds zijn die ivoren torens niet afgebroken. Je naaste zal maar een van die 2000 zijn geweest. Maar daar zal wel omheen worden gepraat. Hoe lang moet dit nog voortduren?

 • no-profile-image

  van der Peijl

  ik las laatst over een check list, waarom wordt die nog niet uitgevoerd?

 • no-profile-image

  Bas

  Kenmerkend voor de verstarring: Er zijn nog steeds geen ziekenhuizen zijn die voldoen aan de ISO 9000 kwaliteitsnorm. De basis van waaruit fouten kunnen worden geminimaliseerd.
  Veel bedrijven en zelfs tuinderijen hebben die certificaten al vele jaren, terwijl fouten daar veel geringere gevolgen hebben!!
  Dat gebrek aan kwaliteitsdenken leidt tot trieste voorbeelden zoals:
  Ruwweg 20 jaar geleden bleek dat bij een paar procent van de operaties spullen (ook messen!) achterbleven in de operatiewond (bv buik) van de patiënt => heroperaties en zelfs onnodige doden.
  Ondanks beloften van beterschap bleek een aantal jaar terug dat er in >10jaar niets was verbeterd....
  En dat terwijl het zo simpel is; eenvoudig al je spullen voor en na de operatie ophangen/neerleggen op een bord waarop staat aangegeven wat waar moet liggen.
  En dan even checken, en laten aftekenen voor dat checken...

  Nederlandse ziekenhuizen scoren dus ook significant slechter dan die in de ons omringende landen.

  Er komt pas verbetering als ziekenhuizen normale bedrijfs-organisaties worden die artsen in dienst hebben met normale academische salarissen. Daarmee wordt de verantwoordelijkheid eenduidig (directie) en een klimaat gefaciliteert dat overleg met alle geledingen op voet van gelijkheid mogelijk maakt.
  In België verdienden specialisten minder dan de helft en presteren de ziekenhuizen significant beter dankzij betere samenwerking...

 • no-profile-image

  Ton

  lees op de volgende website ook andere oorzaken van vermijdbare fouten:

  http://www.sin-nl.org/
  http://www.ieu-alliance.eu/homelist.php
  da's schrikken (?)

 • no-profile-image

  Bjorn Zeeman

  @van der Peijl
  Het Nederlandse zorg systeem is in de huidige vorm slechts in beperkte mate in staat om te leren van bv buitenlandse zorg initiatieven om patiënten veiligheid en de zorg in haar geheel drastisch te verbeteren. Het opnieuw blijven uitvinden van het wiel is op dit moment een heel gebruikelijke en geaccepteerde aanpak.

 • no-profile-image

  Franka

  Allemaal ego's en dan maar klagen over al die agressie, niet vreemd dat dit agressie oproept, boven mensen gaan staan en geen fouten durven toegeven..

Of registreer je om te kunnen reageren.