Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Verpleegkundigen moeten sneller taken artsen overnemen'

Verpleegkundigen moeten versneld taken van artsen overnemen. Dat zegt beroepsvereniging V&VN in een open brief aan de politiek.

Dit meldt website Skipr, naar aanleiding van een open brief van V&VN aan de politieke partijen. Volgens V&VN kunnen verpleegkundigen en verzorgenden een hele hoop oplossen als het gaat om betaalbare en duurzame gezondheidszorg. De beroepsvereniging doet dan ook een oproep, aan de hand van een open brief, aan de politieke partijen. V&VN stelt hen voor om meer gespecialiseerde verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten op te leiden en in te zetten.

Werkdruk verpleegkundigen verlagen
Hoewel de beroepsvereniging de aandacht voor instroom van nieuw personeel toejuicht, vindt V&VN dat er daarnaast meer geïnvesteerd moet worden in het behoud van verpleegkundigen en verzorgenden die nu in de zorg werkzaam zijn. Om de 'goeie' professionals te behouden moeten er meer maatregelen komen om het loopbaanperspectief en de mogelijkheden tot ontplooiing te vergroten, de werkdruk te verlagen en de autonomie en leiderschap van verpleegkundigen en verzorgenden te versterken.

Specifieke cijfers noodzakelijk
Voor effectieve maatregelen zijn specifieke cijfers over de huidige en benodigde capaciteit noodzakelijk. Volgens V&VN ontbreken deze momenteel. V&VN wil ook dat de deskundigheid van verpleegkundigen en verzorgenden aantoonbaar en transparant wordt. Hiertoe zouden kwalitatieve eisen moeten worden opgenomen in de Wet BIG. Dit beroepsprofiel zou gestoeld moeten zijn op wetenschappelijk onderzoek naar effectieve en doelmatige verpleging.

Skipr
Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

2 reacties

 • no-profile-image

  maria

  Ja precies,we schuiven alles gewoon door.
  En nu nog meer schuiven(salaris)

 • no-profile-image

  Gavi

  Allemaal leuke dingen voor de patiënten, maar ik heb even wat vraagjes:Wat gaan de artsen dan doen? En krijgen de verpleegkundigen met artsentaken dan ook een bijpassend salaris? En wie gaat dan het werk van de verpleegkundigen doen? Verschuiven we de zaken dan niet gewoon? Bijscholinegn en betere loopbanen, indien gewenst is ok, maar we hebben duidelijk meer handen aan het bed nodig, van alles wat!

Of registreer je om te kunnen reageren.