Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Acute opnameafdeling beïnvloedt sterftecijfer

Ziekenhuizen die een speciale afdeling voor acute opnames hebben ingericht, zien een daling van het sterftecijfer.

Dit meldt Medisch Contact naar aanleiding van een gesprek met de bestuursvoorzitter van het Zaans Medisch Centrum. Aldaar heeft de acute afdeling van 15 bedden gezorgd voor een beddenreductie van 50 bedden op andere afdelingen.

Acute opnameafdeling
Met een acute opnameafdeling (AOA) kunnen ziekenhuizen hun acute en planbare patiëntenstromen scheiden. Aanvankelijk werd bedacht dat dit logistiek handiger uit zou komen en het een positief effect zou hebben voor de kwaliteit van zorg. In de praktijk blijkt dat acute patiënten na invoering niet langer de verpleegkundige zorg op andere afdelingen verstoren. Ook wordt voorkomen dat patiënten moeten worden overgeplaatst om plaats te maken voor een acute patiënt. Zo hoeven verpleegafdelingen geen bedden meer te reserveren voor spoedpatiënten.

Gunstige beïnvloedig sterftecijfer
Volgens bestuursvoorzitter Rob Dillmann van het Zaans Medisch Centrum zijn er sterke aanwijzingen dat acute afdelingen het sterftecijfer gunstig beïnvloeden, en zouden de meeste Nederlandse ziekenhuizen baat kunnen hebben bij deze innovatie. ‘Er is een simulatiemodel beschikbaar waarmee vrij nauwkeurig is na te gaan welke patiëntenstroom er te verwachten is.’

Sinds 2005 hebben Medisch Centrum Alkmaar, het Rode Kruis Ziekenhuis, het Zaans Medisch Centrum, ziekenhuis Gelderse Vallei, Maxima Medisch Centrum en Atrium MC Parkstad een AOA ingericht.

Medisch Contact
Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

3 reacties

 • no-profile-image

  Pedro

  Ook in Maastricht (MUMC) is sinds 2 jaar ervaring met een AOA, over het algemeen is men tevreden met deze ontwikkeling. Voor de verpleegkundige betekend dit veel flexibiliteit en veel diversiteit aan kennis. De logistieke patientenstromen vragen veel aandacht en goede ICT ondersteuning. De formule is niet nieuw maar iedere setting is weer anders.

 • no-profile-image

  lies

  in het rijnland was de reden dat de afdeling te duur zou zijn, hier wordt over sterftecijfers gesproken.

 • no-profile-image

  Siep

  In het Rijnlandziekenhuis Leiderdorp is juist deze afdeling opgeheven...

Of registreer je om te kunnen reageren.