Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Meetinstrument spoort kwetsbare oudere op

Er is een nieuw Nederlands instrument ontwikkeld om kwetsbare ouderen eerder op te sporen.
Meetinstrument spoort kwetsbare oudere op

Onderzoeker en verpleegkundige Robbert Gobbens van de Universiteit Tilburg ontwikkelde een veelomvattende definitie voor kwetsbaarheid en een model van de factoren die daarbij een rol spelen. Dat zijn lichamelijke, psychische en sociale factoren die verschillende oorzaken kunnen hebben.

Vragenlijst voor ouderen
Op basis daarvan ontwierp hij de Tilburg Frailty Indicator, een vragenlijst waarmee kwetsbare ouderen kunnen worden geïdentificeerd. Ouderen kunnen de vragenlijst zelf invullen. De uitkomst geeft aan of de oudere kwetsbaar is, in welke mate en in welk domein.

Eerstelijnszorg
De Tilburg Frailty Indicator kan door zorgverleners in de eerstelijnszorg worden gebruikt om kwetsbare ouderen op te sporen en tijdig zorg op maat te verlenen, zowel preventief als gericht op genezing. Gobbens promoveert op 26 mei aanstaande, daarna is de Tilburg Frailty Indicator beschikbaar.

Nieuwsbank
Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

4 reacties

 • no-profile-image

  Redactie Nursing

  Beste Irene, Marja en Vincent,
  Voor meer informatie over deze indicator kunt u het beste contact zoeken met de ontwikkelaar en onderzoeker, Robbert Gobbens. Als u klikt op het linkje met zijn naam (de eerste zin van dit bericht), komt u zijn contactgegevens bij de Universiteit Tilburg tegen.
  Vriendelijke groet,
  Redactie Nursing

 • no-profile-image

  Vincent Gerris

  We zijn in ons gezondheidscentrum een pilot gestart waarbij we fragiele ouderen in de huisartsenpraktijken willen opsporen. Ik ben erg beneiuwd of de TFI te gebruiken is. Ik kon de vragenlijst niet vinden en vroeg me af of deze wel ergens beschikbaar was

 • no-profile-image

  Marja de Leeuwerk

  Ook ik ben erg beniewd naar het verschil met de GFI en de voordelen of meerwaarde van deze nieuwe test.Is het mogelijk deze in te zien?

 • no-profile-image

  Irene de Boer

  Hadden we niet genoeg aan een Groningen Frailty Indicator, of is deze meer voor de 65plussers onder de grote rivieren?
  Bij doorlinken kom ik uit bij het artikel, niet bij het daadwerkelijke screeningsinstrument. Daar ben ik wel benieuwd naar.

Of registreer je om te kunnen reageren.