Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

‘Sponsoring van voetbalclub moet verboden worden’

Als het aan SP-Kamerlid Renske Leijten ligt, wordt sponsoring door zorginstellingen verboden. Ze reageert hiermee op het nieuws dat Thuiszorg Groningen 80.000 euro in voetbalclub FC Groningen steekt.
‘Sponsoring van voetbalclub moet verboden worden’

Volgens Leijten zou iedere beschikbare cent in de zorg gestoken moeten worden. 'Ook zou de minister zorginstellingen moeten verbieden als sponsor op te treden van bijvoorbeeld voetbalclubs als FC Groningen,' liet ze via Twitter weten.

Verpleegkundigen ontslagen
De zorginstelling werd vorig jaar met gemeenschapsgeld (15 miljoen euro) gered van de ondergang. Daarbij werden honderden verpleegkundigen, verzorgenden en anderen ontslagen. Nu steekt de thuiszorginstelling 80.000 euro in de Groningse voetbalclub, in ruil voor bordreclame, een filmpje op de videowall en iedere wedstrijd twintig stadionstoelen.

Geld in de zorg steken
Directeur Filia Kramp van Thuiszorg Groningen stelt tegenover RTV Noord dat er geen cent minder naar de zorg gaat door de sponsoring. Ze wil met de sponsoring laten zien dat Thuiszorg Groningen ‘er weer is’ na alle problemen met moederbedrijf Meavita.

Dagblad van het Noorden
Door: redactie Nursing

Abonneren
Wil je meer achtergrondinformatie? Word nu abonnee van Nursing.

Redactie Nursing.nl

39 reacties

 • no-profile-image

  beu

  DIKKE PECH IS AL ONDERWEG ! Straks zullen de zorginstellingen nog meer geld over hebben om in sponsering te steken. Geld afkomstig van de verpleegkundigen die de job vaarwel zullen gezegd hebben, omdat er niets gedaan is om hun arbeidsverwaarden te verbeteren.

  DIKKE PECH IS AL ONDERWEG !!!! Zie het voor je, meer en meer zorginstellingen die de deuren moeten sluiten,
  wegens personeelsgebrek! Een beeld die steeds meer werkelijkheid wordt. Met zullen de managers dan hun zakken vullen !

 • no-profile-image

  Murse

  20 stoelen!!! Hoeveel klanten en medewerkers hebben ze?? tel daarbij alle wedstrijden op, kortom: de kans dat je als klant ooit aan de beurt komt voor een stoel in dat station is wel heeeeeeeeel klein!

  En wat levert deze actie trouwens op?

 • no-profile-image

  Martin

  Hoe doe je dat? 80.000 euro betalen en dan zeggen dat het niet ten laste van de zorg komt.Ten laste waarvan wel? Het is schandalig om overheidsgeld te gebruiken voor een paar bal-schoppende mannen onder de noemer 'naamsbekendheid krijgen'. Dubbel fout: zorggeld weg en belastinggeld verkwist!!!!!

 • no-profile-image

  Vicky

  Te gek voor woorden!
  Ieder moet bezuinigen, hier wordt eerst al gemeenschapsgeld ingepompt.
  Dan gaat men een deel(tje)in een sportvereniging steken!
  Heeft deze thuiszorg de rente al betaald??

 • no-profile-image

  peer99

  Marktwerking is naast wachtlijsten grote onzin hype in de zorg.
  wachtlijsten is logisch toch? Iedere ondernemer heeft werk in de toekomst, artsen zijn vrije ondernemers!
  Wie creert de markt? De huidige kennis en kunde van de geneeskunde bepaald wat er nu mogelijk is. De kosten spelen geen enkele rol maar levensverwachting/mortaliteit/kwaliteit van leven. Er is een enorm web ontstaan van regels en wetten waaraan de zorg en de omgeving moet voldoen waardoor alle investeringen de pan uitrijzen.

  Iedereen in Nederland heeft recht op maximale zorg voor dezelfde premie. Stel dat iedereen voor 10Euro per maand een PC met internet moet krijgen. Onderhoud zijn eigen kosten, reparatie zit in de prijs begrepen. De reparateur neemt zijn vak serieus en zal alleen met de beste en meest geavanceerde materialen werken, dus wordt het nieuwste van het nieuwste gemonteerd. Immers, als nadien de apparatuur faalt krijgt de reparateur vreselijk op zijn donder. Reparatie kan alleen in zeer specialistische gebouwen die aan tientallen regels moeten voldoen en jaarlijks geconfronteerd worden met nieuwe regels en enorme investeringen maar tegelijk minder uit mogen geven dan voorgaande jaren en daardoor alleen op personeel kunnen bezuinigen.
  Als PC bezitter zou ik het wel weten .... maar zou daar nooit gaan werken (uitgezonderd als reparateur)

 • no-profile-image

  Jeannie

  Ik zou alle managers, directeuren etc. van de zorg uit willen nodigen om met de mensen van de werkvloer in gesprek te gaan en met de clienten,die kunnen hun vertellen hoe het geld zo efficient mogelijk besteed kan worden in de zorg.Dan zouden we een heel ander beeld hebben dan nu!!!!

 • no-profile-image

  AS

  Deskundigen uit de reclamewereld beweren dat MONDELINGE reclame het beste is. Wat zou het geweldig zijn als de clienten en het personeel van deze thuiszorg hier goede mondelinge reclame voor zou maken. Dit kost dan niets. Voor de rest te gek voor woorden deze sponsering.

 • no-profile-image

  Noortje Sprengers

  ik vind het onvoorstelbaar dat een thuiszorginstelling een voetbalclub wil sponsoren. Als ze zo graag iets leuks voor de clienten willen doen, zijn er genoeg andere voorbeelden. Nouja, één doel met het sponsoren is vast behaald door dit nieuws: naamsbekendheid. Want het is ronduit absurd dat een instelling, die eerder met overheidsgeld is gered, nu op deze manier hun geld gaat spenderen.
  En ja, dit is inderdaad weer zo'n plan wat door iemand áchter het bureau is verzonnen. Het het personeel een leuke bonus gegeve, of een advertentie in de krant om het personeel te bedanken. Maar dat blijft -zoals zo vaak- helaas weer achterwege...

 • no-profile-image

  ron

  Jammer daar gaat ons jaarlijks voleybal toernooi, overigens waren daar ook co sponsors bij betrokken.

 • no-profile-image

  Rini

  Ben het helemaal eens met de reactie van Annie op de "managementtaal" van Gerard Kuijpers.
  De reactie van Eric010: nog zo'n zwetsverhaal!
  Maar ja, het zal wel weer uit een "ander potje" komen.
  Ronduit belachelijk en verwerpelijk!

 • no-profile-image

  Bram

  Storm in een glas water. 80.000 euro vloeit vrij snel terug; als die reclame cliënten op gaat leveren is het vlot vergeten. Wellicht ironisch, maar niet zo gek lang geleden kwam vanuit het verzekeringswezen het idee van een bovengrens voor de kosten van het laatste levensjaar van 80.000 euro. Voor een QALY rekenen we volgens mij zo'n 20.000 euro. Instellingen hebben cliënten nodig. En hoe krijg je die? Op dezelfde manier als je mensen wasmiddelen, auto's en maandverband verkoopt: reclame. Tenzij verpleegkundigen, artsen, laboranten en schoonmakers massaal pro deo gaan werken zie ik geen andere optie dan in te zien dat zorg geld kost. Véél geld. Héél veel geld. Overigens vind ik een deel van de 'marktwerking' eerder 'marktontwrichting' te noemen: het heeft weinigen goed gedaan dat schoonmaakdiensten onder een zinnige kostprijs werden aangeboden. En zo zijn er vele zaken die een zinnige marktwerking in de weg staat. Verpleegkundigen kunnen bijv. niet 'op eigen houtje' een zorgovereenkomst aangaan met een cliënt en daarbij aanspraak maken op vergoeding uit AWBZ gelden. Dat betekent vissen uit de veel kleinere PGB vijver. Ter illustratie: iedere mafkees mag een homeopathische 'genezingspraktijk' openen. Marktwerking is volgens mij de beste wijze om de waarde van zorg aan te wijzen. Die is (schokkend?) hoog. En ja, dat geld moet nu eenmaal 'verdiend' worden. (p.s. Er bestaat volgens mij een verschil tussen neo-liberale-laat-ALLES-aan-de-markt-over-en-veroorzaak-hongersnoden en marktwerking die op enkele nodige plekken gereguleerd wordt)

 • no-profile-image

  beu

  Wat leuk om te lezen zeg! Daar gaan dus onze centen heen, en dan maar volhouden dat er geen geld is voor de zorg en maar bezuinigen ! We worden gewoon bedot, nogmaals het zoveelste bewijs !

 • no-profile-image

  Marianne

  In één woord, ongelooflijk.

  Tevreden cliënten en tevreden medewerkers, dát is reclame. Inderdaad, de mond op mond reclame waar al eerder over gesproken werd.
  Natuurlijk moet je als zorgaanbieder je naam vestigen in een gebied waar je nog niet actief bent. Maar als Thuiszorg Groningen, in Groningen zou dat toch niet zo ingewikkeld moeten zijn lijkt mij.
  Het lijkt mij dat je, een jaar na een financiële impuls van de overheid, wilt laten zien dat je tevreden cliënten en tevreden medewerkers hebt. Dan lopen potentiële medewerkers én cliënten warm voor je organisatie.
  Inventariseer in het bekend maken van dergelijke uitslagen om je als goede organisatie te profileren, waar zaken op orde zijn en cliënten en medewerkers het gevoel hebben dat ze gewaardeerd worden zou nu het belangrijkste moeten zijn.

 • no-profile-image

  Anneke

  'Bent u tevreden, zeg het anderen, hebt u klachten zeg het ons' Dé beste manier om POSITIEF in het nieuws te komen!!!

 • no-profile-image

  linda

  Dit is niet te geloven !! Schandalig....geen woorden voor....

 • no-profile-image

  Ir J.W.Polman

  Hoe denkt de manager van deze zorginstelling dat hij meent € 80.000,- aan het zorgwerk te kunnen onttrekken ?
  Beetje bedrijfsleven spelen ? Schandalig dat dit mogelijk is

 • no-profile-image

  C. Roberts

  Hoe leg je uit aan patienten die thuiszorg nodig hebben laat staan wijkverpleegkundigen dat 'je er weer bent'door geld te geven aan een voetbalclub? Als een zorginstelling geld over heeft om dit te doen dan is er mi iets mis. ONGELOOFLIJK !
  Ik ben met de SP kamerlid volstrekt mee eens

 • no-profile-image

  rob

  Ongelooflijk dat zoiets kan en mag. Die bestuurders van instellingen smijten met geld; met ONS geld. Tja, en als ze ontslagen worden vanwege wanprestatie krijgen ze of een zak geld mee of een riantee wachtgeld regeling.

  En dan die reden; we willen laten zien dat thuiszorg er weer is", wat een lachertje. Laat maar zien dat je er bent door goede zorg te verlenen door competente mensen.

 • no-profile-image

  Kim

  Wow, dit is heftig zeg.
  Er gaat 'geen cent minder naar de zorg', maar er zouden wel heel wat centen meer naar toe kunnen gaan.
  Echt diep triest dat dit kan en mag.

 • no-profile-image

  marieke

  te gek voor woorden! Als er dan zoveel geld over is sponsor dan iets in de gezondheidszorg bv een dagopvang voor ouderen of organiseer een leuk uitje voor ouderen in de zomermaanden. Vanuit de regering moet hier naar gekeken worden en een stop op worden gezet

 • no-profile-image

  Klaske

  Ik vindt het appart!
  Er 'was' een tekort in de zorg maar wel geld steken in stoeltjes voor het voetballen!
  Dit is in mijn ogen een verkeerde investering en dat voor in ruil voor 'bordreclame of een filmpje op de videowall'.
  Van dit geld konden verpleegkundigen behouden worden.
  Er is toch altijd al een chronisch te kort aan verpleegkundigen/verzorgenden.
  Dan moeten ze vooral zo'n inverstering doen die NIKS opleverd!
  BELACHELIJK!!

 • no-profile-image

  Quinten (blogger)

  Ik schrik hier wel van.
  Vooral om het feit dat deze gezondheidszorg instelling de jaar ervoor nog gered is door gemeenschapsgeld.
  80.000 euro investeren in een voetbalclub.. voor het zelfde geld had je 4 verpleegkundigen/verzorgenden een jaar contract kunnen aanbieden.
  in ieder geval ik vind dat het geld in de zorg gestoken moet worden en niet in 20 stoeltjes bij de plaatselijke voetbalclub.

 • no-profile-image

  rob

  Eric010

  je bent vast zelf zo'n overbetaalde manager in de zorg anders zou je vast niet van die stupide uitspraken doen

 • no-profile-image

  tz zuster

  @Eric010, ik ben het helemaal met je eens! Clienten worden op zo'n manier in het zonnetje gezet, de medewerkers idem dito (en het zijn zeker niet de bobo's die er zitten), er wordt reclame gemaakt en dat een jaar lang voor maar 80.000 euro! Een beetje een advertentie in de regionale krant kost al gauw 15.000 euro. En tja, in de tijd van marktwerking moet er toch echt aan marketing gedaan worden anders kun je het als organisatie ook wel vergeten. Dan is die 15 miljoen weggegooid geld geweest.

 • no-profile-image

  Marco Groot

  Idioot idee,
  Die direkteur zou direkt ontslagen moeten worden, heeft echt geen idee hoe de vork in de steel zit, maar daar hebben meerdere managers last van die in de zorg werken.
  Alleen de portomonnai vullen en niet kijken hoe je de mensen echt betere zorg kunt leveren.
  Privatisering is de doodsteek voor de zorg, zoals je met dit bericht wel begrijpt

 • no-profile-image

  Jessica

  Echt belachelijk!!!
  Er is toch altijd geldtekort in de zorg! Besteed het dan uit aan je medewerkers of vraag je medewerken wat te doen met zoveel geld??? Er komen dan genoeg ideeen.
  Maar aan de voetbal? die krijgen al genoeg

 • no-profile-image

  Johan

  Hoe is het mogelijk?
  Als ik zie hoe er bij ons in de thuiszorg wordt omgegaan met het financiele beleid en bekendmaking naar buiten toe, de klant dan dus maar, zakt mijn broek echt af. De jaarverslagen zijn werkelijk luxe uitgevoerd en volgens mij vrij duur van opzet.
  Als ik dan bekijk hoe het er bijvoorbeeld met de zorgdossiers voor staat dan snap ik er echt helemaal niets van. Misschien dat U het mij uit kunt leggen. Dat er "reclame"gemaakt moet worden om naamsbekendheid en zo te verkrijgen....snap ik. Waarom er dan beknibbeld wordt op materiaal waar de thuiszorgmedewerkers mee moeten werken begrijp ik dan helemaal niet meer. En dan nou nog een sponsering van een voetbalclub (ook al is het misschien dan maar weinig volgens de een). Het is soms echt niet te snappen waarom dit zo gebeurd en ik zou juist daar een reactie op willen. Waarom moet er eerst geld bij vanuit de overheid, moeten er collega's ontslagen worden en vervolgens geld uitgegeven worden voor sponsoring. Sponsor dan die collega's die wel graag willen werken maar het niet kunnen vanwege reorganisatie en bezuiniging in de thuiszorg.

  Ik ben heel benieuwd wat anderen hier van vinden.

 • no-profile-image

  broeder

  @Eric010 10-08-10 - 14:41

  Ben je helemaal van het pad af? opzich is het goed dat een thuiszorgorganisatie zich bezighoudt met PR & marketing. Echter deze organisatie zou vorig jaar gewoonweg omvallen als er geen 15 miljoen aan extra geld in gepompt zou worden. En dan nu dit als signaal afgeven is disrespect, disrespect voor de zorgkantoren, overheid de ontslagen collega's en disrespect voor de clienten... mensen die zich groete zorgen hebben gemaakt hoe nu verder (nog geen jaar geleden !) Dat is dit toch helemaal het verkeerde signaal !

 • no-profile-image

  Eric010

  Berichtgeving over managers in de zorg genereert overbekende reflex: "ze weten niet wat er op de werkvloer gebeurt, ze smijten met geld, ze doen maar wat" Maar is dat nu zo. Tijd voor nuancering ipv de overbekende demagogische reflex.

  Het gaat over een relatief klein bedrag, € 80.000
  Hooguit 1.5 Fte.
  De zorginstelling krijgt 20 stadionstoelen, waarbij ik er vanuit ga dat die voor uitvoerenden en clienten bedoelt zijn. Men krijgt tevens de permanente beschikking over reclamemogelijkheden in het stadion waardoor wekelijks een grote groep potentiele clienten, maar ook potentiele collega's worden bereikt. Ik vind het een creatieve oplossing waar beide partijen, instelling en clienten, hun voordeel mee kunnen behalen.

  Hulde aan het bestuur die het advies heeft vertaald naar dit beleid

 • no-profile-image

  annemie delissen

  Te zot voor woorden! Inderdaad MIS management, of eigenlijk niet zozeer MIS maar Maffia praktijk! We werken ons rot om het allemaal goed voor elkaar te krijgen, als eerste bij de client, dan voor de fiscus en totslot voor ons zelf! Weg met deze mensen die dit zo durven te doen van geld wat voor ´zorg´bestemd is!En weg zonder handdruk of zakcentje!En dan ook nog onder het mom dat ´de client onder de mensen komt´! Klets! Ze zitten op een stoeltje voorzich uit te gapen, hooguit links of rechts een gil of por!Ze kunnen beter elke dag een uurtje gaan wandelen! Of op een pleintje gezellig met elkaar buurten!Meer opties of alternatieven nodig laat me het horen! maar deze kletskoek weg ermee!

 • no-profile-image

  Ron

  De zoveelste bestuurder die het niet helemaal fris heeft tussen de oren? Elke marketing deskundige zal je kunnen vertellen dat mond op mond reclame het beter doet dan deze afkeurenswaardige actie. Hiermee zouden toch een fors aantal verpleegkundigen en verzorgenden mee geschoold kunnen worden. Oh ja, ik ben ook zo'n "manager in de zorg"

 • no-profile-image

  Annie

  Ik wil even reageren op Gerard Kuijpers:
  Bekleed jij een hogere functie ofzo? Want als er 1 ding is wat de gehele zorg kapot maakt en op z'n gat legt, dan is het wel die ellendige marktwerking. Dat er geld verdiend moet worden in de zorg, daar zakt mijn broek compleet van af. En mensen zoals jij, die de marktwerking in de zorg toejuigen, die verdienen zeker geen baan in de zorg. Marktwerking? Daar moet alles goedkoper van worden? Reclame maken door voetbal te sponseren? Geloof je dat nou echt? Voetbal? Waar zulke enorme bedragen in om gaan dat de voetballers zelf niet meer weten waar ze met al die miljoenen heen moeten? En het is niet zo dat ik de hulpbehoevende mens geen vrijkaartjes gun om naar een voetbalwedstrijd te gaan, hoor. Beslist niet. Maar denk je niet dat het de bestuurders in de 1e plaats om hun eigen vrijkaartjes gaat? En vooruit, dan doen we er even wat vrijkaartjes bij voor een aantal hulpbehoevende mensen, want dat komt goed over? Och, och, waar zijn we toch mee bezig hier in Nederland. Ik ben het ook helemaal eens met Gineke. Hoe halen die geweldige bestuurders van jou, Gerard, het in hun hoofd. Voetbal sponseren. Werkelijk. Belachelijk!

 • no-profile-image

  Gineke

  Nog steeds moeten we ons verantwoorden tegenover clienten en de ontslagen collegas over de wantoestanden van vorig jaar deze tijd.
  Had het gevoel dat we langzaam aan weer iets aan het opbouwen waren. Op de werkvloer doet iedereen erg zijn best om kwalitatief goede zorg te leveren om zo de publiciteit positief te bevorderen. Je moet tevreden clienten hebben om reclame te maken en daar heb je geen voetbalclub voor nodig vlgs mij.
  Jammer dat deze rare actie onze hele organisatie weer zo negatief op dekaart zet. het maakt weer veel kapotwat we net aan het opbouwen waren.

 • no-profile-image

  Gerda

  Hier zijn geen woorden voor........toch?
  Schrijnend voorbeeld van MISmanagement in de Gezondheidszorg.

 • no-profile-image

  Emy Schokking-v.d.Starre

  Heeft de ondernemingsraad hier geen vragen over gesteld aan de raad van Bestuur?? Het lijkt wel of er niets geleerd wordt uit het verleden.

 • no-profile-image

  Gerard Kuijpers

  Eindelijk gelukkig weer eens een organisatie, waarvan de deskundige bestuurders weten wat de "marktwerking" inhoudt.
  Eindelijk weer eens kansen voor onze ouderen en zieke medemensen. Gratis voor hun een seizoenkaart en de supporters van FC Groningen, die ze de voor elke thuiswedstrijd ophalen. Komen ze gelukkig ook weer eens onder de mensen. Hulde aan deze bestuurders van deze vooruitstrevende professionele organisatie.

 • no-profile-image

  Herma

  En daarom zijn wij dus een Buurtzorg team begonnen.
  Goede zorg leveren zonder managers, en het is nog goedkoper ook.

 • no-profile-image

  Furneds

  De ene naar de andere kleinschalige thuiszorginstellingen gaat dicht, omdat er geen voldoende geld is om zorg voor clienten te bekostigen.

  Moeder bedrijf gaat de das om, met overheids geld sorry ik zegt het verkeerd met consumenten geld, is een doorstart gemaakt en nu een voetbalclub op de benen gehouden.

  Sorry Sorry Sorry, dan kan ik wel begrijpen waarom 2 groepen nu de slagover worden.

  1) Kleine particulieren Thuiszorgbureau, omdat er geen klanten meer zijn voor hun. en dat is gelijk slagover 2.) De zorgvragers die geen PGB kunnen krijgen om hun zorg weer bij een particulieren thuiszorg te kunnen inkopen die meer klant gericht functioneerd als een regulieren.

  Maar hard roepen in de media en wet aanpassingen dat de PGB budgetten op is.

  Wakker worden mensen sporten is gezond, maar die kan je niet helpen, wanneer je slecht ter been bent, wanneer je hulp bij het wassen en aankleden nodig heb, wanneer je ondersteunende en activerende begeleiding nodig om beter om te kunnen gaan met je nieuwe of huidige medisch beperking.

  Met alle respect voor Thuiszorg Groningen, maar dat is een teken dat je dat budget niet nodig heb. Conclusie het budget van 80.000,- moet per direct terug naar het AWBZ-pot, waardoor andere kleine zorgaanbieders hun deuren niet hoeven te sleuten en zorgvragers zonder hulp komen te zitten.

  !!! DIT MAG NIET GEBEUREN en MOET NIET KUNNEN GEBEUREN !!!

 • no-profile-image

  leonie

  Belachelijk. En dan te bedenken dat een directeur denkt dat 80.000 euro steken in reclame een plausibele reden is. Haha... dan snap je echt niet wat (maatschappelijk verantwoord) ondernemen is in de gezondheidszorg.

Of registreer je om te kunnen reageren.