Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Helft van verpleegkundigen maakt medicatiefouten

Verpleegkundigen hebben geregeld te maken met medicatiefouten. Ook delen leerling-verpleegkundigen zonder begeleiding medicijnen uit.
Helft van verpleegkundigen maakt medicatiefouten

Dat blijkt uit een enquête van de Consumentenbond onder 406 verpleegkundigen.

Medicatiefouten
In de enquête gaven verpleegkundigen aan dat er regelmatig medicatiefouten worden gemaakt. Bijna de helft van de respondenten heeft maandelijks te maken met deze fouten en 17 procent zelfs wekelijks. 45 procent van de verpleegkundigen geeft aan dat zij zelf betrokken waren bij medicatiefouten.

Verpleegkundigen in opleiding delen medicijnen
De medicatiefouten ontstaan door personeel met te weinig ervaring, zoals artsen in opleiding en invalkrachten. Ook blijkt dat verpleegkundigen in opleiding regelmatig medicijnen uitdelen. Francis Bolle, woordvoerder van V&VN reageert kritisch: ‘Het verstrekken van medicatie moet veilig gebeuren door een gediplomeerd verpleegkundige. Een leerling mag alleen medicijnen verstrekken onder begeleiding.’

Hoge werkdruk voor verpleegkundigen
Uit het onderzoek, dat in oktober in de Consumentengids verschijnt, blijkt tevens dat verpleegkundigen vinden dat de agressie van patiënten toeneemt en dat de werkdruk soms ontoelaatbaar hoog is.

de Consumentenbond / V&VN
Door: redactie Nursing

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

15 reacties

 • no-profile-image

  Vrind

  Rosina, zo gek is dat niet. De stagaire dacht zeker dat dat de beste manier van opname was.

 • no-profile-image

  josina

  Bij ons was een staigierre 3e jaars zij mocht medicijnen delen zelfstandig en deed haldol druppels wel 10 bij een dementerende client in zijn ogen. Wist niet dat het geen oogdruppels waren Goede Kennis is nodig om fouten te voorkomen.

 • no-profile-image

  carola

  Thuiszorg; met alle invallers en uitzendkrachten worden de dossiers op appartementen beroerd gelezen, zo ook de medicatielijst waarop weleens anti-biotica staat vermeld..
  Omdat deze invallers geen binding met cliënten hebben
  wordt het dossier alleen afgetekend op aanwezigheid medewerker en hups..snel naar de volgende..
  Vraag me af wat er met de MIC's gebeurt die vrijwel dagelijks minstens 4 keer ingevuld moeten..
  Leert "hogerhand" ervan dat het zo echt niet kan
  danwel mág ??
  Werklijsten kloppen niet dus..cliënten met tijdelijke
  medicatie idd vergeten..
  Vicky heeft helemaal gelijk; inname-advies vaak genegeerd..
  Cliént met Thyrax die 8 uur al op is..pas na
  8.30 aanreiken is geen uitzondering..
  Parkinsson medicatie..mw. vaak al 8.30 op..
  Ingeven uiterlijk 8 uur is geen doen volgens werkers..
  Gevolg; mw. al veel klachten/trillingen
  als je komt daar de laatste pillen avond
  ervoor 21 uur zijn gegeven..
  Vergeet ook de steunkousen niet;
  juist aandoen VOOR mensen gaan lopen is het beste..
  Flink aantal van hen zijn op ca. 9 uur..
  Voor ze ze aankrijgen vaak al na.. 10 uur..

 • no-profile-image

  angelie

  de fouten die ik heb gemaakt hadden m.i altijd te maken met afgeleid worden, teveel tegelijk te moeten doen, had het wel prettig gevonden als ik me, net als Vicky, alleen had kunnen bezighouden met medicijnen delen.

 • no-profile-image

  hajeb

  Het moet allemaal snel snel sneller

  en ja dan.......
  toch?

 • no-profile-image

  rik

  is dat nou ev. based onderzoek. 400 mensen een vraag stellen en dan hoog van de toren blazen over een groep die hard werkt. natuurlijk niet voor de lol fouten maakt maar dit denkt te doen. ook niet bewezen dus. kortom een flauwekul onderzoek waar onze V&VN(???) natuurlijk aan meewerkt. ja want toen zij nog echt werk deden ipv burowerk voor de club waren zij perfect.

 • no-profile-image

  manuela

  Natuurlijk mogen leerlingen wel medicatie uitdelen, ik neem aan dat ze dit dan al diverse malen er voor hebben laten zien onder begeleiding. Ik kan me bijna niet voorstellen dat dit onder andere omstandigheden zou gebeuren. Wat mij de laatste jaren wel heeft verbaast is dat de leerlingen van niveau 3 dit tegenwoordig in het begin van hun opleiding al mogen, terwijl je dit zo'n 15 jaar terug toch pas in het laatste jaar van je opleiding mocht doen. Dit artikel wekt sterk de indruk dat er weer dingen binnen de zorg/verpleging gebeuren die niet door de beugel kunnen, maar een grote groep leerlingen mag gewoon medicatie uitdelen, ze zijn gewoon bevoegd en bekwaam!!!

 • no-profile-image

  Vicky

  Medicijnen uitzetten 30 jaar geleden deden wij gewoon ,s middags van 13.00-14.00. dan werd je niet afgeleid, en stond er zowel boven als beneden een verzorgster. Je had ook geen slaap. Toen werden medicijnen nog aangeleverd in potjes per persoon, een enkele x een strip. Dus handen wassen geblazen.
  nooit iemand ziek geworden van onze handen. de controle was dubbel. Op de strip waar de med. ingingen stond nogmaals wat er uitgezet hoorde te zijn en zo bleef je medicijn kennis ook actueler!!!!
  Fouten nu zit in gemakszucht!!. Thyrax hoort een half uur voor ontbijt ingenomen te worden. Ze weten het wel (staat erbij op de baxer maar men verrekt het. Medicatie zittend of staand ingeven wordt keurig vermeld, maar weinigen houden zich eraan.
  wat dacht je van medicijnen malen?
  Hoorde pas trots van een 1e jaars dat zij de medicijnen mocht delen bij gebrek aan personeel...!!! van de dolle en dat beslist een teamcoördinator.
  Met medicijnen uitzetten, controle en delen...a.u.b. neem tijd.

 • no-profile-image

  Hans

  De helft maakt fouten ? De andere helft jokt. We hebben allemaal minstens 1x een vegissing gemaakt. En of je nou gediplomeerd bent of nog leerling, dat maakt helemaal niet zoveel uit. Het blijft mensenwerk.
  Het wordt pas gevaarlijk als fouten niet worden ontdekt of als jezelf vaker op vergissingen betrapt.Ik ben het met RIK eens. Dit is geen nieuws waarmee je een hele beroepsgroep in een keer moet opknopen.

 • no-profile-image

  Ans

  De fouten worden niet gemaakt omdat we niet kunnen rekenen! De meeste fouten worden gemaakt met medicatie invoeren in de computer en bij het uitdelen!
  Alleen gediplomeerde verpleegkundigen medicatie uitdelen lijkt me zeker niet haalbaar.

 • no-profile-image

  Maria

  Ik zeg jaarlijks een rekentoets afleggen voor alle gediplomeerde verpleegkundigen, dit is bij ons nu nog niet het geval en mag wat mij betreft wel. Dit is vast niet DE oplossing, maar een stukje kennis en vaardigheid mbt medicatie wordt zo beter bijgehouden.

 • no-profile-image

  Ilona

  Bij ons worden natuurlijk ook fouten gemaakt,de eerste die zegt dat dat niet gebeurt is een leugenaar. Daarom is ook het goed omgaan met de fouten, en de acties die daarna gedaan worden erg belangrijk. Worden mensen aangesproken. Bij ons zit in de medicatiemap ook een lijst waar fouten op vermeld worden. Zo blijf je extra allert. En wordt je direct met je eigen fouten geconfronteerd. De meest frequente fout die bij ons trouwens voorkomt is..... Niet aftekenen van de medicatie. Staat er netjes vermeld, niet afgetekend waarschijnlijk wel gegeven (is dan wel van de rol). Wat is bij jullie de meest voorkomende fout??

 • no-profile-image

  Irene

  als alleen gediplomeerde verpleegkundigen medicijnen uitdelen kan de arts beter medicatie afspreken voor 1 keer per week i.p.v. 4 keer per dag. Wat een illusie dat er altijd genoeg gediplomeerd personeel is. Natuurlijk worden fouten gemaakt. Waar niet? Ik hoop dat men in alle sectoren zo eerlijk met fouten omgaat als bij de verpleging. Dat neemt niet weg dat wij als verpleegkundigen er alles aan moeten doen om fouten te voorkomen. B.V. laat je niet storen tijdens het uitdelen, draag een hesje met de opdruk: NIET STOREN, IK DEEL MEDICIJNEN! En verder ben ik het met rik eens: laat een onderzoek zien dat ergens(wetenschappelijk verantwoord) op slaat

 • no-profile-image

  WS

  Ik doe nachtdiensten op een opnameafdeling voor ouderen
  (psychiatrie).Medicatie uitzetten behoort bij mijn taak. Echter wordt de medicatie in het baxter systeem aangeleverd.
  Op een opname afdeling zijn er veel wijzigingen in de medicatie,wat betekent dat de medicatie uit het zakje moet worden gehaald en uit een potje losse medicatie weer wordt toegevoegd, ik maak dan nog wel eens fouten.
  Wat dan gelukkig weer wordt hersteld door de dagdienst, die ze dubbel checkt. Het baxter systeem vind ik voor een opname afdeling niet geschikt, echter hadden wij als verpleegkundigen, zoals zo vaak, geen inspraak en werd het systeem gewoon ingevoerd.
  `s Nachts werk ik alleen , heb te maken met onrustige cliënten, intercomsysteem, belletjes enz, ik wordt vaak afgeleid tijdens het uitzetten van de medicatie. Mijn voorstel om de medicatie uit te laten zetten door de late dienst werd afgewezen.
  Tja....... vul maar in...............

 • no-profile-image

  annemiek

  daar zit natuurlijk wat in wat Rik zegt, dat neemt niet weg dat ik door de hoge werkdruk, bij ons ,dit ook af en toe constateer..." neem de tijd voor medicatie delen"!! Weet je nog!! Maar ja! die ellendige praktijk!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.