Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleegkundigen werven succesvol orgaandonoren

In de Ziekenhuisgroep Twente (ZGT), bestaande uit locatie Hengelo en Almelo, worden verpleegkundigen ingezet voor het werven van nieuwe donoren. Met succes, zo laat bestuurder Els van der Wilden weten op Zorgvisie.
Verpleegkundigen werven succesvol orgaandonoren

Verpleegkundigen in het Hengelose ziekenhuis vragen tijdens de intake aan patiënten of zij wel eens hebben nagedacht over het donorschap. Indien zij interesse hebben, krijgen ze een informatiepakket met inschrijfformulier. Het project, dat eind 2009 is gestart, heeft nu nog een pilotstatus. Bart Liebrand, initiator van het project en voorzitter van de commissie orgaan- en weefseldonatie, laat in TC Tubantia weten dat verpleegkundigen een zekere schroom hebben om praten over donatie. ‘Verpleegkundigen willen patiënten beter maken. Nu moeten ze praten over overlijden. Daar hebben ze moeite mee.’

Verpleegkundige oppert donorvraag
Bestuurder Van der Wilden bevestigt dat het inderdaad moeilijk kan zijn om deze vragen te stellen, maar ‘we zitten nu midden in de evaluatie en op dit moment weten we al dat 52 procent van de verpleegkundigen de vraag over donatie oppert. Van dat percentage patiënten geeft driekwart aan dat zij een informatiepakket willen ontvangen. Daar houden we het bij. De keuze om lid te worden is aan de patiënt.’ In april hoopt de bestuurder meer te kunnen vertellen over de resultaten.

Vrijblijvend
Het is belangrijk om vooraf te vragen of mensen donor willen worden, stelt Van der Wilden. Ze legt uit dat nabestaanden op ‘het lastige moment’ in ruim driekwart van de gevallen geen toestemming verlenen voor donatie. ‘Daaruit concluderen we dat het laatste moment niet het juiste is. Zodoende ontstond het idee om vooraf te polsen of mensen interesse hebben. Het is overigens geheel vrijblijvend en de vraag wordt eenmaal tijdens de intake gesteld’, zegt Van der Wilden.

Lees ook:
Donorregistratie blijft ongewijzigd

Zorgvisie, TC Tubantia
Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

4 reacties

 • no-profile-image

  Marieke

  Maar omdat veel mensen het de moeite niet nemen om actie te ondernemen, zullen veel mensen in een systeem als Belgie ongewild donor zijn. Ik denk dat het systeem van verplichte keuze (bij verlenging paspoort verplicht keuze wel/geen donor zijn opgeven) een eerlijke manier is, waarbij iedereen uiteindelijk zijn eigen keuze geregistreerd heeft.

 • no-profile-image

  Agnes

  Heel begrijpelijk, vragen stellen kan overal, maar verbaast als ik ben bij mijn opname intake is deze vraag niet gesteld. Of kan men in het ZGT zien of de cliënt/patiënt al donor is? Ik houd meer van de stijl van België, iedereen donor tenzij je meld geen donor te willen zijn. Veel mensen vinden het teveel moeite om actie te ondernemen....

 • no-profile-image

  Karin

  Als je het bovenstaande leest, denk je dat het werven succesvol is. Echter het hele krantenartikel wijst erop dat de resultaten zijn tegengevallen! De schroom om patienten te vragen om donor te zijn is voor veel verpleegkundigen te moeilijk. Het blijft natuurlijk een zeer belangrijke zaak, en er moet zeker mee doorgegaan worden.

 • no-profile-image

  Marieke

  Het lijkt inderdaad zinvol mensen op een normaal, alledaags moment na te laten denken over orgaandonatie. Dat kan door verpleegkundigen mensen er naar laten te vragen, maar ook door bijv. mensen wanneer ze hun rijbewijs of ID moeten verlengen de keuze voor te leggen. Zie ook deze recente column daarover: http://www.eur.nl/ese/nieuws/economieopinie/artikelen/detail/article/26097/

Of registreer je om te kunnen reageren.