Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Bestralingstechniek verlengt leven longkankerpatiënt

Dankzij een nieuwe bestralingstechniek kunnen patiënten met longkanker gemiddeld tien maanden langer leven. Door deze techniek, de stereotactische radiotherapie, worden de tumoren aangepakt met hoge doses, exact gerichte bestraling.
Bestralingstechniek verlengt leven longkankerpatiënt

Dit maakten onderzoekers van het VU medisch centrum onder leiding van prof. dr. Suresh Senan bekend tijdens het Wereld Longkanker Congres afgelopen woensdag. Zij concludeerden dat de toepassing van de radiotherapie tussen 2001 en 2009 is gestegen van 31,2 naar 37,7 procent. De overleving van de patiënten die de radiotherapie ondergingen, steeg bijna tien maanden.

Niet opereren
De resultaten zijn van belang omdat slechts een op de drie longkankerpatiënten van 75 jaar of ouder geopereerd kan worden. Voor de groep die niet meer geopereerd kan worden is traditionele bestraling meestal te belastend. Zodoende werd in de praktijk 40 procent van deze patiënten in feite direct opgegeven. Dat is nu in veel gevallen niet meer nodig.


Door: redactie Nursing

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

Redactie Nursing.nl

2 reacties

  • no-profile-image

    fem

    tien maanden langer leven,en in die tien maanden al die ellende van bestralingen mee moeten maken,voor maar 10 maandjes langer, nee dankje

  • no-profile-image

    Jan Breeman

    Er is een video over dit onderwerp beschikbaar via de website van het Longkanker Informatie Centrum (longkanker.info)

Of registreer je om te kunnen reageren.