Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

V&VN: plannen kabinet scoren net voldoende

Beroepsvereniging V&VN geeft het kabinet een 6+ voor de aangekondigde maatregelen in de Rijksbegroting. In de zogenaamde Zorgmeetlat beoordeelt V&VN aan de hand van 6 criteria van de Zorgmeetlat wat het kabinet belooft aan verpleegkundigen.
V&VN: plannen kabinet scoren net voldoende

Dit jaar is de beroepsvereniging bezorgd over de forse maatregelen die het kabinet neemt om de hoge zorguitgaven op te vangen. De bezuinigingen die het kabinet aankondigt in de Rijksbegroting hebben volgens V&VN directe impact op de patiëntenzorg. 'Verpleegkundigen en verzorgenden ervaren daardoor regelmatig dat ze niet meer de zorg kunnen bieden die nodig is.'

12.000 collega's

Toch is de beroepsvereniging blij met de aandacht die er is voor beschikbaarheid van voldoende en goed opgeleide verpleegkundigen en verzorgenden. Met maatregelen zoals het opleidingsfonds, het stagefonds (€ 74 miljoen), het fonds ziekenhuisopleidingen (€ 117 miljoen), en een jaarlijkse extra investering voor 12.000 nieuwe zorgverleners in de intramurale ouderenzorg (€ 853 miljoen). Ook is er aandacht voor behoud van zorgmedewerkers: het kabinet wil meer waardering voor hen en minder verantwoordingslasten. De Rijksbegroting zet minder in op preventie en begeleiding.

Beloftes
De beroepsvereniging legt de plannen van Prinsjesdag sinds 2007 ieder jaar langs de zogenaamde Zorgmeetlat, waar zij uiteindelijk een rapportcijfer aan koppelen. V&VN beoordeelt aan de hand van 6 criteria van de Zorgmeetlat wat het kabinet belooft aan 300.000 verpleegkundigen en verzorgenden. De beroepsvereniging beoordeelt de Miljoenennota op concrete maatregelen op het gebied van instroom, taakherschikking en behoud van verpleegkundigen en verzorgenden.

Meer lezen over de Zorgmeetlat 2011


Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

2 reacties

 • no-profile-image

  Monty5

  Die collega`s erbij vergeet maar want we moeten alleen maar inleveren.

 • no-profile-image

  ton

  Het woord "plannen" is leuk, maar de daadwerkelijke uitvoering:
  Dat zullen we nog moeten gaan beoordelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.