Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Bonden willen af van huidige cao VVT

Vakbonden NU’91, CNV Publieke Zaak, Abvakabo FNV en FBZ hebben de cao Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) opgezegd.
Bonden willen af van huidige cao VVT

De huidige cao, voor ruim 400.000 werknemers in de VVT, loopt tot 1 maart 2012. Volgens de bepalingen uit de cao moet een van beide partijen de cao twee maanden van tevoren opzeggen. Gebeurt dit niet, dan kunnen de werkgevers de cao ongewijzigd met een jaar verlengen. Daarom hebben de bonden eind december een brief gestuurd naar ActiZ en BTN, brancheorganisaties in de sector VVT. Volgens werkgeversorganisatie Actiz is het nooit eerder gebeurd dat de cao in de sector van verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg (VVT) door de vakbonden is opgezegd.

Nieuwe cao is nodig
‘De vorige keer hebben we niet opgezegd, dat maakte het onderhandelen lastig’, aldus Karin Weerts van NU’91. ‘Door deze opzegging geven we een duidelijk signaal dat we met deze cao niet verder willen.’ Bestuurder Aaldert Mellema van CNV Publieke Zaak hoopt met het opzeggen van de cao alle betrokken partijen tot het uiterste in te spannen om snel tot een goede cao voor de sector te komen. ‘Terugvallen op de verlenging van de oude CAO, zoals in het vorige traject dreigde te gebeuren, is nu niet mogelijk.’

Speerpunten
Voor de nieuwe cao heeft NU’91 een aantal speerpunten opgesteld waaronder scholing en ontwikkeling, duurzame inzetbaarheid, veiligheid, kraamzorg en contractsomvang, inzetbaarheid en roostering. De komende weken raadplegen de bonden hun leden om input te verzamelen voor de onderhandelingen. Deze zullen zo rond februari-maart beginnen.

NU’91, CNV Publieke zaak
Door: redactie Nursing


Meer NursingNursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl
Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.


NursingExperts
Collega's die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.


Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

11 reacties

 • no-profile-image

  Nurse

  Altijd gezeik over geld. Als je niet tevreden bent over je salaris omdat de ORT over een veel lagere schaal berekend wordt ga dan ergens werken waar het wel beter geregeld is, of wordt lid van een bond en geef daar eens je mening over de CAO. Als je het niet eens bent met de inschaling van je functie ga daar dan eens wat aan doen behalve hier te lopen miepen dat je te laag ingeschaald wordt. Wellicht ben je wel hoger geschoold maar werk je in een functie die volgens de FWG in een lager schaal komt. kortom: onderneem zelf eens actie ipv steeds maar weer die klaagzang over geld te laten horen.

 • no-profile-image

  inge

  Vooral ook in het CAO vastleggen dat de directie en medische specialisten niet meer dan de bakellendenorm mogen verdienen!!!!

 • no-profile-image

  erika

  Ik hoop dat de uren wordt na gekijken, dat je niet uit de nacht kom en de volgende dag weer kan draaien.. sommige vinden dit niet erg.. ik wel. of als je avond dienst to 11 uur heb gehad, en 7 uur de volgende dag weer op de werk vloer staan. Ik heb mijn rust lief!
  verder kan ik niet klagen over betaling of zo, ik vind het prima zo, dan voor te stellen dan andere branches (veel) minder per uur krijgen.

 • no-profile-image

  Hans

  En alweer... wordt er alleen maar HIER geklaagd over de misstanden. Dóe dan eindelijk eens wat!! Word lid van de bond en laat je stem horen!

 • no-profile-image

  richard

  Het wordt tijd voor een nieuwe klassenstrijd

 • no-profile-image

  reactie terug

  Bij ons als thuiszorgorganisatie is de ORT gewoon berekend over de volledige salarisschaal waar je al in zit, voor mij is dat 40 (wat ik weinig vind voor verpleegkundige ;) )
  maar goed..

 • no-profile-image

  broeder

  Alle Cao eisen zijn leuk, maar als de zorgverzekeraars en gemeenten structureel de instellingen blijven uitknijpen, En daarnaast de vakbonden de eisen opschroeven dan gaat er een keer iets mis lijkt me....

 • no-profile-image

  Frido verpleegkundige

  Dit bericht is voor ongeveer 80% van de collega's die geen lid zijn van een vakbond. Meld je vandaag nog aan bij een vakbond hiermee voorkom dat er nog een slechtere CAO tot stand komt. Dus doen en anders niet klagen.

 • no-profile-image

  Antje

  Ik hoop dan ook dat naar de lonen wordt gekeken, als je kijkt wat voor een verantwoording je hebt op een afdeling. En wat voor een loon daar dan weer tegen over staat.

 • no-profile-image

  @ Gezina, Willie

  Van alle zorgcao's heeft de thuiszorg het hoogste uurloon waarover de toeslag inconveniënte uren wordt berekend. Gezina, inderdaad is, voor de thuis/kraamzorg, het plafond hiervan de hoogste schaal in FWG 35 oftewel IP 21, terwijl je als verpleegkundige in FWG 45 of hoger zit. Maar voor alle collega's in andere zorgsectoren is dit het uurloon uit IP 19 of 20. Dus minder dan jouw € 15,50.
  Mijn advies: Laat je vakbond weten wanneer je het niet eens bent met deze maximalisering van het ORT-uurloon.

 • no-profile-image

  gezina

  Ik hoop dat dan ook de ORT in de thuiszorg wordt aangepakt. Nu krijg ik als HBO-verpleegkundige ORT over schaal 35! uitbetaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.