Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Tevreden verpleegkundige maakt patiënt gelukkig

Als verpleegkundigen goede arbeidsomstandigheden ervaren en willen blijven werken waar ze werken, beoordelen patiënten de zorg en het ziekenhuis beter.
Tevreden verpleegkundige maakt patiënt gelukkig

Dit blijkt uit de bevindingen van een consortium (RN4CAST) van onderzoekers uit dertien landen, onder leiding van de Katholieke Universiteit Leuven (België) en de Universiteit van Pennsylvania (VS). 'Patiënten in Europese en Amerikaanse ziekenhuizen met een betere werkomgeving zijn meer geneigd om het ziekenhuis als goed te beoordelen en aan te raden aan vrienden of familieleden', aldus Linda Aiken, hoofdauteur van deze studie.

Burnout
Een groot deel van de 61.168 ondervraagde verpleegkundigen in Europa en de VS zei ontevreden te zijn over het werk en burnoutklachten te ervaren. In ziekenhuizen waar de proportie ontevreden verpleegkundigen of verpleegkundigen met burnout hoger was, waren patiënten minder tevreden met hun ziekenhuisverblijf. In Griekenland en Engeland zijn in verhouding de meeste verpleegkundigen met een burnout. Zij overwegen hun baan als verpleegkundige op te geven.

Onderzoek
De uitkomsten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het British Medical Journal. In totaal namen 131.318 patiënten deel uit meer dan duizend ziekenhuizen.

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

3 reacties

 • no-profile-image

  Ton

  het valt weliswaar onder het tabblad 'Open Deuren' maar het is nu dus wel evidence based dat een blije zuster beter is voor het herstel en welbevinden van de patient dan een overstresste, uitgebrande en op haar tandvlees lopende verpleegkundige.
  Niet dat de manager hier verder veel mee zal doen, maar goed.

 • no-profile-image

  Vincie

  Een onderzoeksconsortium uit dertig geïndustrialiseerde landen heeft aangetoond dat het inademen van ochtendlucht in de Zwitserse Alpen als prettiger wordt ervaren dan ademen tijdens een Amsterdamse avondspits ....

 • no-profile-image

  V&VN

  In Nederland onderzoekt V&VN in het kader van Excellente Zorg ook de relatie tussen de arbeidstevredenheid van verpleegkundigen en verzorgenden en de kwaliteit van zorg. Een paar duizend verpleegkundigen en verzorgenden in alle sectoren gaven hierbij aan wat ze belangrijk vinden om hun werk goed te kunnen doen en wat ze een prettige werkomgeving vinden. Lees meer op venvn.nl in het Vakdossier Excellente Zorg.

Of registreer je om te kunnen reageren.