Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Akkoord cao VVT zonder Abvakabo FNV

NU’91, CNV Publieke Zaak en FBZ hebben gistermiddag een onderhandelaarsakkoord gesloten met de werkgeversorganisaties voor een nieuwe cao VVT (verzorging, verpleging, thuis- en kraamzorg). AbvakaboFNV deed niet mee.
Akkoord cao VVT zonder Abvakabo FNV

Het akkoord bevat een cao met een loonontwikkeling van 2,2 procent, die bestaat uit een algemene loonsverhoging van 1,2 procent in 2012 en een verhoging van de eindejaarsuitkering van 4,5 procent in 2012 naar 5,5 procent. Volgens AbvakaboFNV is dit een 'uiterst magere' loonsverhoging. Abvakbo FNV in een bericht op haar website: ‘Door een te hoge werkdruk en een doorgeslagen flexibiliteit staat de kwaliteit van zorg en werk in de verpleeghuizen en thuiszorg onder druk. Het vandaag gesloten akkoord negeert deze problemen.'

Niet verkeerd
De overige bonden voerden de afgelopen week intensief overleg met hun kaderleden over het loonbod van de werkgever van 2,2 procent over 18 maanden. Vorige week is het overleg op dit loonbod stukgelopen. NU'91 in een persverklaring: 'Maar gezien de economische situatie, de sombere verwachtingen én in verhouding met loonsverhogingen die in andere cao’s zijn afgesproken, ‘is dit niet verkeerd.’ Een andere verbetering is volgens NU'91 de uitbreiding van de compensatieregeling voor de onregelmatigheidstoeslag in de thuiszorg. Alle compensaties zijn met een kalenderjaar verlengd.

Referendum
Leden van NU'91, CNV Publieke Zaak en FBZ ontvangen nog deze week persoonlijk bericht over het nu bereikte onderhandelaarsakkoord en een uitnodiging om hun stem uit te brengen over de cao VVT. Omdat de werkgevers een akkoord sluiten zonder Abvakabo FNV, lanceert die vakbond een referendum. In dit referendum kunnen alle medewerkers van verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg zich uitspreken over het gisteren gesloten akkoord.

Bekijk hier het principeakkoord van de cao VVT op de website van NU'91.


Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

5 reacties

 • no-profile-image

  Wim van Dijk

  Ik ben blij dat we in deze onzekere tijden toch een goede CAO VVT krijgen. Dat kunnen velen in Nederland niet zeggen, dus laten we blij zijn met wat we hebben.

 • no-profile-image

  lezer onderhandelaarsakkoord

  in het onderhandelaarsakkoord VVT zie ik dat er ruim 3 pagina's besteed zijn aan de onderwerpen:
  4. Stimuleren grote contracten en contractenbeleid
  6. Duurzame inzetbaarheid en werkdruk

 • no-profile-image

  ik

  Ik ben blij dat mijn bond niet akkoord gaat met dit akkoord . De loonsverhoging die tegenvalt daar kan ik mee leven . Maar er word niets gedaan aan de werkdruk de onzekere contracten de flexibilisering etc !

 • no-profile-image

  Chris

  Veel woorden betekent niet gelijk dat het een goed akkoord is.
  Punt 4 is bijna letterlijk uit de wet aanpassing arbeidsduur overgenomen (leestip), dus hier zijn de werkgevers al wettelijk toe verplicht.
  Punt 6 is zo boterdun dan er niet meer afgesproken is dan dat er een onderzoek komt en dat de resultaten worden gedeeld. Vele handen maken licht werk. Zo simpel is het, heb je geen onderzoek voor nodig.

 • no-profile-image

  Trudy

  @ik ; zou je het akkoord eerst niet eens lezen. En misschien ook even de Volkskrant van vanmorgen lezen (donderdag). Zegt veel over waar de Abva momenteel mee bezig is !

Of registreer je om te kunnen reageren.