Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Mondzorg moet volgens evidence based richtlijnen'

Net als in de geneeskunde, zou ook in de mondzorg gewerkt moeten worden volgens evidence-based richtlijnen. Dit schrijft de Gezondheidsraad in zijn advies De mondzorg van morgen, dat de raad vandaag heeft aangeboden aan de minister van VWS. 
'Mondzorg moet volgens evidence based richtlijnen'

De mond wordt vaak los van de rest van het lichaam beschouwd. Terwijl gezondheidsproblemen zoals ondervoeding, infecties, stress en chronische ziekten vaak af te lezen zijn aan de mond. Veel medicijnen en therapieën tegen chronische aandoeningen hebben bijwerkingen, zoals vermindering van speeksel. Sommige mondziekten en tandheelkundige behandelingen leiden tot gezondheidsproblemen, bijvoorbeeld allergische reacties door het gebruik van vulmaterialen in de mond. Mondzorg is daarom van belang voor een goede gezondheid.

Handige tips
Verzorgenden en verpleegkundigen krijgen handvatten voor het geven van goede mondzorg in het project 'Mondzorg is hoofdzaak' (Zorg voor Beter,V&VN,TNO en ROC ASA). Hierin zijn handige tips terug te vinden voor verzorgenden en verpleegkundigen.

•Klik hier voor het mondzorg doe-het-zelf-pakket.
•Klik hier voor het onderwijspakket.
•Klik hier voor de toolkit mondzorg. 

Bronnen: TvV online, Gezondheidsraad, V&VN
Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

2 reacties

 • no-profile-image

  Jos

  Als je al cliënt je gebit wil kwijtraken dan moet je met ernstige ziekte langere tijd in het ziekenhuis verblijven...
  Succes gegarandeerd..
  Stiefkindje in de verpleegkundige zorg..(teveel tijd,geen interesse,te vies,allemaal te..)

 • no-profile-image

  A M J Lont

  Het is een goede zaak dat de mondzorg verbeterd wordt. Maar als onderdeel van de mond is de tong een belangrijk en bloedrijk orgaan, dat ook de nodige aandacht behoeft.

Of registreer je om te kunnen reageren.