Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

D66 krijgt hoogste cijfer V&VN Zorgmeetlat

D66 scoort een 8 op de Zorgmeetlat van Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN). Daarmee scoort de partij van het hoogste cijfer.
D66 krijgt hoogste cijfer V&VN Zorgmeetlat

Op de tweede plaats volgt de SP met een 7. Veel andere partijen komen niet verder dan een matige 6 of scoren (licht) onvoldoende. Download ook de poster met de verschillende standpunten.

Evenwichtig
Volgens V&VN heeft D66 een 'gedetailleerd zorgparagraaf' en scoort het op alle onderwerpen evenwichtig. 'Bij het aantrekken van nieuw personeel richt D66 zich met name op de wijkverpleging en gespecialiseerd verpleegkundigen. Verpleegkundigen moeten meer medische en organisatorische taken overnemen, en er moeten meer gespecialiseerd verpleegkundigen worden opgeleid en ingezet,' aldus de Zorgmeetlat. 

Behoud verpleegkundigen en verzorgenden
Opvallend is dat alle partijen inzetten op het behouden van verpleegkundigen en verzorgenden en op hun motivatie. Verpleegkundigen en verzorgenden vormen bijna 4% van de beroepsbevolking in Nederland en zijn goed voor 6 zetels in de Tweede Kamer. V&VN heeft de verkiezingsprogramma’s van 9 partijen weer beoordeeld op 5 criteria, een goede gewoonte van de beroepsvereniging inmiddels. D66 scoort een 8, SP een 7. CU, GroenLinks en VVD eindigen gelijk met een 6 en PvdA, PVV, CDA en SGP krijgen een 5.

> Weet jij al op welke partij je gaat stemmen? Nursing heeft een greep uit de zorg-standpunten van de grote partijen voor je op een rijtje gezet.


Bron: V&VN
Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

5 reacties

 • no-profile-image

  Marieke

  Ik heb m'n twijfels bij de zorgmeetlat van V&VN...

 • no-profile-image

  berend

  @ Ellen en @ Chris,
  Dat werkt ook de andere kant op, vind dit niet eerlijk van jullie. In het stukje over de SGP en CU zie ik ook niet staan dat zij anti-abortus en anti-euthanasie zijn. Oogkleppen?
  Ik ben pro-welzijn voor ieder individu, of dat voor iemand nu betekent dat hij zijn lijden en daarmee leven wil beeindigen of door vreselijke omstandigheden het lastige besluit moet nemen een zwangerschap te beeindigen. Ieder z'n ding, gelukkig wonen we in een vrij land waar we mógen kiezen uit verschillende partijen met verschillende standpunten.

 • no-profile-image

  Ellen

  @chris: ja ik bedoel maar.Ik vind zo "oogkleppenlijstje" behoorlijk eenzijdig.

 • no-profile-image

  Chris

  D66 is helaas een partij die voor alle vormen van actieve levensbeëindigingen is, die verdienen niet eens mijn stem. Doe mij maar pro life!

 • no-profile-image

  Ellen

  Tja als je alleen daarnaar kijkt dan is dat makkelijk gescoord.Maar Nederland bestaat niet alleen uit zorg.

Of registreer je om te kunnen reageren.