Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Voorschrijven verpleegkundig specialisten succesvol

Een pilot in het VUmc waarbij verpleegkundig specialisten binnen hun eigen competentiegebied zelf medicijnen voorschrijven is als succesvol ervaren.
Voorschrijven verpleegkundig specialisten succesvol

Dat staat deze week in Tracer, het personeelsblad van het VUmc.

Sinds dit jaar mogen verpleegkundig specialisten zelfstandig medicatie voorschrijven. Het VUmc introduceerde van januari tot en met half april een pilot met de nieuwe voorschrijfregels op de afdelingen hematologie en gynaecologie. Op deze manier onderzochten de betrokkenen of de randvoorwaarden zodanig zijn dat verpleegkundig specialisten en physician assistents de nieuwe taak op een goede manier kunnen uitvoeren. ‘We wilden weten of de procedure voor wat mensen wel en niet mogen voorschrijven in de praktijk goed werkte. Alle recepten werden digitaal uitgeschreven zodat wij goede controle konden houden op het naleven van de afspraken. Bij gynaecologie hadden ze helaas geen printer op de spreekkamer in de polikliniek zodat ze daar geen recepten konden uitprinten, maar verder is de pilot goed bevallen’, zegt Noortje Swart, hoofd van de afdeling klinische farmacologie en apotheek, in Tracer.

Verrijkking
Verpleegkundig specialist Marieke Schoordijk werkt bij hematologie en deed mee aan de pilot. Ze is positief, het voorschrijven is haar goed bevallen. Zij maakt zelf behandelvoorstellen en schrijft dagelijks medicijnen voor. In Tracer vertelt zij: ‘Voor mij is het een verrijking van mijn werkzaamheden en voor de artsen een vermindering van de belasting. Mede gezien mijn opleiding ben ik me terdege bewust van mijn verantwoordelijkheid en ik ben de laatste die wil dat er fouten worden gemaakt. Uiteindelijk gebeurt alles in samenspraak met de hoofbehandelaar.'  

Het voorschrijven van medicatie door oncologie- long- en diabetesverpleegkundigen is om wetstechnische redenen uitgesteld. Deze regeling zou halverwege 2012 ingaan.

Tracer
Door: redactie Nursing, Marloes Oelen


Meer NursingAbonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.Nursing op Facebook
Deel leuke foto's, filmpjes, winacties, en andere 'luchtiger' zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing
Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

Redactie Nursing.nl

3 reacties

 • no-profile-image

  margot lamers

  Beste,in aansluiting op het berichtje van Martinus; ik ben zo benieuwd tot in hoeverre de verpleegkundigen geschoold worden in het voorschrijven van medicatie? verloopt dit via protocollen? Om welke medicatie(groepen) gaat het precies? Want inderdaad, we zijn geen medici, dus ben benieuwd naar de grenzen in verantwoordelijkheid in deze. Zijn die al vastgelegd of is het idee dat gaandeweg te doen.

 • no-profile-image

  martinus

  Je hebt geneeskunde en verpleegkunde. Dat zijn echt heel verschillende studies en dat is niet voor niks. Het voorschrijven van medicatie door verpleegkundigen is een stap te ver en het begin van een glijbaan om wat voor reden dan ook. Zoiets als 'een verrijking van mijn werkzaamheden' is geen echte reden en zelfs een negatieve, alsof verpleegkundig werk zo beperkt is. Zonde hoor. Maar niet op de stoel van de medicus gaan zitten, maar meer verpleegkundige uitdaging in je werk zoeken!

 • no-profile-image

  Erica

  Eer, hou eens in de gaten over voorschrijven van medicijnen, want je kunt er problemen mee krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.