Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleegkundige baalt van verspilling medicijnen

Verpleegkundigen zien zich door de regels gedwongen om dagelijks grote hoeveelheden medicijnen weg te gooien. Dat blijkt uit een enquete van RTL Nieuws en NU'91 onder ruim 1800 verpleegkundigen.
Verpleegkundige baalt van verspilling medicijnen

Bijna 83 procent van de ondervraagde verpleegkundigen geeft aan dat ze bruikbare medicijnen moet weggooien vanwege regelgeving. De reden is veelal dat aangebroken verpakkingen niet opnieuw gebruikt mogen worden.

Politiek en bestuur
Ook heeft een groot deel van de verpleegkundigen geen vertrouwen in een effectieve aanpak van deze verspilling door bestuur en management. Het vertrouwen in de politiek in dit opzicht is nog geringer. Ruim acht op de tien verpleegkundigen zegt dat de politiek niet in staat is om de zorg efficiënter te maken. De verpleegkundigen benadrukken zelf genoeg praktische ideeën te hebben om verspilling tegen te gaan, maar ziekenbesturen praten volgens hen onvoldoende met de professionals uit de dagelijkse praktijk.

Werkvloer
Volgens voorzitter Monique Kempff van NU'91 hebben bestuurders vaak onvoldoende voeling met de werkvloer. 'Verpleegkundigen weten vaak tientallen oplossingen, maar niemand die ze ernaar vraagt', zegt Kempff tegen RTL Nieuws. 'Zelf zijn verpleegkundigen heel loyaal naar hun baas, ze zullen niet snel met hun vuist op tafel slaan. Ze willen gewoon hun werk doen, mensen helpen.'

Lees ook de blog van Jos: Medicijnverkwisting en geldverspilling.

NU'91 / Skipr
Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

6 reacties

 • no-profile-image

  peer99

  Toe moeten dienen wat niet nodig is, dat is verspilling.

  Weggooien moet ... immers de apotheker kan niet meer aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen omdat onmogelijk te garanderen of de medicatie op de juiste wijze bewaard is.

 • no-profile-image

  Joke

  Ik ben het helemaal eens met de reacties.Het is schandalig dat met zoveel gemak ontzettend dure medicijnen worden vernietigd. Geen wonder dat de ziektenkosten zo duur worden.

 • no-profile-image

  Nel

  Een patiënt reageerde allergisch op de antibiotica en kwam daardoor twee maal op de afd. hartbewaking. Tot drie maal toe werd de apotheek daarover ingelicht. Desondanks werden er drie doosjes van betreffend medicijn geleverd! Bij de vraag wie deze foute levering moest betalen, was het antwoord: de medicijnen moeten worden vernietigd. Op de eigen risico kosten van de patiënt dus. Naast de kosten: wat een zinloze absurde verspilling!!

 • no-profile-image

  Elize

  Kom met regelmaat tegen dat er (veel) medicatie overblijft bij bv overlijden of voorschrijven andere soort medicatie. Vreselijk dat dit wordt vernietigd. Heb me al vaak afgevraagd of er geen mogelijkheid is om medicijnen bijvoorbeeld naar een hulporganisatie te sturen die er weer mensen mee kunnen helpen. Zou het dan graag daar naar opsturen zodat het niet vernietigt wordt, echt verspilling !

 • no-profile-image

  Stijnie Kroon

  Al lange tijd irriteert deze verspilling me enorm. Ik vind dat dit punt hoog op de politieke agenda moet komen te staan. Ik verbaas me dat elke verpakking medicamenten wat over de toonbank van de apotheek is gegaan, niet alsnog gebruikt mag worden. Absurd gewoon!!!!!!

 • no-profile-image

  Peter

  Zelfs gesloten verpakkingen worden niet teruggenomen door de apotheek. Gooi maar weg.
  Wat kost dat niet?

Of registreer je om te kunnen reageren.