Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Schippers: ‘Verpleegkundige moet secuur zijn op medicatie uitgifte’

Artsen en verpleegkundigen moeten heel nauwkeurig kijken naar de procedures rondom medicatie uitgifte. Dat schrijft minister Edith Schippers in een antwoord op Kamervragen, naar aanleiding van een incident in het Lievensberg Ziekenhuis in Bergen op Zoom.
'Verpleegkundige moet secuur zijn op medicatieuitgifte'
'Verpleegkundige moet secuur zijn op medicatieuitgifte' - Foto: Arno Massee

In februari maakte het SBS6-programma Undercover in Nederland een uitzending in het ziekenhuis waarbij een persoon vermomd als verpleegkundige heel eenvoudig twee ampullen morfine meekrijgt op de afdeling orthopedie.

Medicatie protocollen

‘In de betrokken uitzending kwam specifiek aan de orde hoe er op de verpleeg-afdeling iets helemaal mis kan gaan ondanks de wetten, regels en protocollen. Uiteindelijk blijft het toepassen daarvan in de praktijk doorslaggevend. Uit de uitzending blijkt dat de procedures in het ziekenhuis voor verbetering vatbaar zijn’, schrijft minister Schippers. ‘Ik zou alle ziekenhuizen willen oproepen om naar aanleiding van dit voorval heel secuur te kijken naar de procedures rondom medicatieuitgifte. Dit is ook primair de verantwoordelijkheid van de betrokken artsen en verpleegkundigen.’

Maatregelen

De beveiligingsprocedures van het Lievensburg Ziekenhuis zijn direct na de uitzending aangescherpt. Hans Ensing, voorzitter raad van bestuur van het Lievensberg Ziekenhuis, stelde in een reactie in de uitzending dat het zorgelijk is dat dit kon gebeuren. Als verklaring voor de fouten gaf Ensing aan dat het personeel het erg druk heeft, waardoor de procedures soms niet nageleefd worden. 'Maar dat is geen excuus.'

Marloes Oelen

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.