Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Onregelmatige diensten verouderen hersenen

Onregelmatige diensten kunnen op lange termijn schade veroorzaken aan het brein, met als gevolg dat de hersenen verouderen, het kortetermijngeheugen slechter werkt en informatie langzamer wordt verwerkt.
Onregelmatige diensten verouderen hersenen

Dat blijkt uit onderzoek aan de universiteit van Swansea en Toulouse. Uit de studie, gepubliceerd in het British Medical Journal, kwam onder andere naar voren dat de hersenen door onregelmatige diensten met zeker zes jaar verouderden. Volgens de onderzoekers veroudert het brein 30 tot 40 procent sneller als je tien jaar onregelmatig werkt. Het is niet precies bekend waarom onregelmatige werktijden negatieve gevolgen hebben voor het brein en de gezondheid. Mogelijk spelen slechter slapen en een verhoogde productie van het stresshormoon cortisol hier een rol in, aldus de onderzoekers.

Nieuw onderzoek: geen verband borstkanker en nachtdienst

Werken in de nachtdienst zou ook lichamelijke gevolgen hebben. Volgens nieuw onderzoek hebben vrouwen die veel nachtdiensten werken echter geen verhoogd risico op borstkanker. Lees meer >>>

Tests

Voor het onderzoek werden ruim 3200 mensen in Frankrijk sinds 1996 gevolgd. Ongeveer de helft van hen werkte in ploegendienst, de andere helft niet. De werknemers deden tests voor het geheugen, denksnelheid en andere cognitieve vaardigheden. Zo moesten ze bijvoorbeeld een lijst met woorden lezen, en die daarna reproduceren. Zo werd gekeken welke woorden de deelnemers onthielden. Ook werd gemeten hoe ze informatie verwerkten, en werd getest hoe snel ze een bepaalde letter in een tekst vonden. Vijf en tien jaar later werden de deelnemers opnieuw getest. Uiteindelijk bleek dat het onregelmatig werken voor een slechtere hersenfunctie zorgt. Iemand die gedurende tien jaar in ploegendiensten werkte behaalde dezelfde scores als iemand die 6,5 jaar ouder was dan de deelnemer.

Recept voor de nachtdienst

Het is belangrijk om tijdens je nachtdienst de driemaaltijdenstructuur van overdag aan te houden: rond je gebruikelijke tijd de warme maaltijd, een tussendoortje rond 23.00 uur, de tweede maaltijd rond 2.00 uur en een volgende rond 5.00 uur. Hier een voorbeeldrecept >>>

Laura Jansen

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • Tiny Doffer

    Ik heb mijn hele leven, ik ben nu 58, nog nooit de griep gehad. Moet ik mij dan laten vaccineren tegen de griep......ik dacht het niet!

Of registreer je om te kunnen reageren.