Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Nieuw opleidingsprofiel hbo verpleegkunde dit najaar klaar

In 2016 gaat de vernieuwde verpleegkundige bacheloropleiding van start. Dit najaar wordt bekend hoe deze eruit komt te zien.
Nieuw opleidingsprofiel hbo verpleegkunde dit najaar klaar

Dat zegt Caroline van Mierlo, voorzitter van het landelijk overleg opleidingen verpleegkunde (LOOV), in Nursing september. Onder haar voorzitterschap wordt de hbo-v herzien. 'Als LOOV praten we met afvaardigingen van de werkgevers en van de verschillende branches. We verzamelen alle wensenlijstjes en uiteindelijk hakken wij als opleidingen de knopen door. Van onderwerpen als technologie en ouderen staat wel vast dat verpleegkundigen daar meer van moeten weten. Maar veel staat nog ter discussie.'

Ben je student?
Wat moet volgens jou écht veranderen in de opleiding tot verpleegkundige? Start een discussie op Nursing Connect > opleidingen!

Als voorbeeld noemt Van Mierlo de drie werkvelddifferentiaties GGZ/AGZ, MGZ en AGZ waarvoor studenten nu aan het eind van het tweede jaar kiezen. 'Misschien is een kortere differentiatie beter. Of past een indeling naar intra- en extramuraal meer bij het veranderde werkveld. Nu is technologische zorg nog heel erg verbonden aan de ziekenhuisdifferentiatie. Maar als ziekenhuiszorg verschuift naar de eerstelijn, moeten verpleegkundigen in de wijk ook intensieve verpleegtechnische zorg kunnen leveren.'

Beroepsprofielen

In 2012 is het beroepsprofiel voor de hbo-verpleegkundige vernieuwd, naar aanleiding van het project V&V2020. Op basis daarvan wordt nu een nieuw opleidingsprofiel geschreven. Om de zoveel tijd moet het profiel geactualiseerd worden. Van Mierlo: 'Voor verpleegkunde was het nu hoog tijd, omdat de zorg zoveel complexer is geworden. Mensen worden ouder, hebben verschillende aandoeningen tegelijk.'

Kom naar de presentatie van het nieuwe beroepsprofiel
Het nieuwe beroepsprofiel wordt gepresenteerd tijdens het Congres Bachelor Nursing 2020, 28 januari in Nieuwegein. Kom je ook?>>>

Nienke Berends

Of registreer je om te kunnen reageren.