Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Nog steeds tekort aan wijkverpleegkundigen

Het tekort aan wijkverpleegkundigen zal de komende jaren blijven bestaan.
Nog steeds tekort aan wijkverpleegkundigen

Dit staat in het rapport  'Vraag en aanbod van wijkverpleegkundigen 2015-2019' van kenniscentrum CAOP. Momenteel werken naar schatting 8800 wijkverpleegkundigen (hbo-opgeleid) in de thuiszorg. Deze groep bestaat uit ongeveer 7560 wijkverpleegkundigen, 955 gespecialiseerd verpleegkundigen en 285 casemanagers dementie.

Mbo en hbo

Op basis van berekeningen met verschillende scenario's verwacht het CAOP ook voor de periode tot en met 2019 tekorten aan hbo-opgeleide wijkverpleegkundigen. Het kenniscentrum rekende met een scenario 'Financiële middelen', waarbij is gerekend met de financiële middelen volgens de overheidsbegroting, en met een scenario 'Verwachting zorgaanbieders' waarin de visie van de thuiszorgaanbieders is meegenomen. In beide scenario's werd gekeken naar de werkverdeling tussen verpleegkundige in de wijk en de wijkverpleegkundigen. Voor alle scenario's geldt dat de tekorten in 2016 sterk oplopen, zie grafiek onderaan dit bericht.

Uitdaging

In 2019 zijn er tussen de 10.000 en 13.500 hbo-v'ers nodig die als wijkverpleegkundigen in de thuiszorg werken. Volgens de onderzoekers is duidelijk dat de tekorten aan wijkverpleegkundigen fors zijn in de periode tot 2019, en dat dit een uitdaging met zich meebrengt voor relevante partijen in de thuiszorg.

Thuiszorgaanbieder: mbo-verpleegkundige kan blijven indiceren
In de toekomst wil de helft van de thuiszorgzorgaanbieders hun mbo-verpleegkundigen blijven laten indiceren. Lees meer >>>

Initiatieven

Actiz, branchevereniging voor thuiszorgorganisaties, laat weten dat er op dit moment al verschillende trajecten lopen om de tekorten aan wijkverpleegkundigen zoveel mogelijk te beperken. Samen met V&VN zijn zei de campagne "Daar zit meer achter" gestart om hbo-opgeleide verpleegkundigen te interesseren voor de ouderenzorg en de wijkverpleging.

Foto

  • Nog steeds tekort aan wijkverpleegkundigen

Marloes Oelen

Of registreer je om te kunnen reageren.