Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleegkundigen gaan mogelijk staken

Verpleegkundigen in ziekenhuizen gaan mogelijk 'minder patiëntvriendelijk' actie voeren omdat er nog geen nieuwe cao is. Vakbonden FNV, CNV, NU'91 en FBZ willen voor 9 maart weer in gesprek met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).
Verpleegkundigen gaan mogelijk staken
Verpleegkundigen gaan mogelijk staken

Doet de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen dit niet, dan komen er acties, aldus de vakbonden FNV, CNV, NU'91 en FBZ donderdag. 'We voeren nu publieksvriendelijke acties, zoals flyeren, maar we hebben honderden medewerkers die bereid zijn tot verdergaande acties die minder patiëntvriendelijk zijn. Alleen nog opereren bij spoedeisende situaties, bijvoorbeeld. Wat niet nodig is, gebeurt dan niet', zegt onderhandelaar Elise Merlijn van FNV Zorg & Welzijn. 'Op verpleegafdelingen zit je natuurlijk altijd met de directe patiëntenzorg, dus de acties zullen vooral plaatsvinden op de SEH, de OK en op de poli's. Het is niet de bedoeling dat de patiënt de dupe wordt van onze acties, maar ze zullen het zeker wel merken.'

5 vragen over staken en actievoeren in de verpleging
Maar wat als je meedoet met een actie, welke rechten en plichten heb je dan? Komt de patiëntenzorg dan niet in gevaar?5 vragen over staken en actievoeren>>>

Loonsverhoging

De cao-onderhandelingen liggen sinds november stil, na maar liefst tien overlegrondes zijn de onderhandelingen vastgelopen. De vakbonden willen een loonsverhoging, minder flexwerk en het recht op scholing om als werknemer aantrekkelijk te blijven op de arbeidsmarkt. De bonden vinden dat de arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden slechter worden door het aanbod van de werkgevers.

Ga jij staken?

Marloes Oelen

4 reacties

 • A.M.H. de Ruyter

  Ik ben het hartgrondig eens met Irene. Marktwerking in de zorg is niet toelaatbaar!!!!!
  De mens moet centraal staan in al zijn gezondheidsproblematiek. Hiervoor zijn wij als verpleegkundige opgeleid. De holistische mens benaderen. Niet alleen zijn ziektebeeld en de papieren.
  Helaas.... Dit is nog steeds niet van toepassing. Geld verdienen is het motto.

 • Mariëlle van den Berg

  Ik vind een actie zoals alleen opereren bij spoedoperaties niet patiëntvriendelijk. Het gevolg wordt dat mensen met kanker die op korte termijn wel geopereerd moeten worden, uiteindelijk een spoedOK moeten krijgen in plaats van de eerdere geplande met alle gevolgen van dien ...

 • Irene Hadjidakis van Schagen

  staken doe ik niet, demonstaken zou ik wel doen....een enorme actie van verpleegkundigen en patiënte sámen. b.v. patiënten met T-shirts: vandaag geen wasbeurt voor mij, ik demonstaak.

  de CAO moet dan gekoppeld worden aan de hele tirannie van marktwerking die de zorg kapot maakt, waarbij zorgdragers en zorgvragers sámen demonstaken om zichtbaar te maken dat de zorgzaamheid in onze samenleving vernietigd wordt en wij, zorgdragers en zorgvragers, weigeren om dat te laten gebeuren

 • Kim Drinkwater

  Kan er niet een staak methode gevonden worden waarbij het kabinet de gevolgen voelt? Die patienten kunnen er niets aan doen...

Of registreer je om te kunnen reageren.