Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Vanaf 2017 geen S1-verpleegkundigen meer

Vanaf 2017 zal er geen sprake meer zijn van een prestatie wijkgericht werken in het bekostigingsmodel van de wijkverpleging. Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn in een brief aan de Tweede Kamer.
Vanaf 2017 geen S1-verpleegkundigen meer
Foto: ANP/Roos Koole

In 2015 is de prestatie wijkgericht werken (S1) geïntroduceerd in het bekostigingsmodel met als doel de samenwerking tussen zorgverzekeraars en gemeenten te stimuleren. In de praktijk zijn er situaties ontstaan waarbij er onderscheid wordt gemaakt tussen de S1 en S2-verpleegkundigen. Dit onderscheidt komt 'de integrale benadering waarin elke wijkverpleegkundige tot taak heeft om over de grenzen van haar eigen (medische) domein heen te kijken niet ten goede', zo schrijft Van Rijn in de brief. 'Daarom wil ik zo snel mogelijk af van de huidige vormgeving van de prestatie wijkgericht werken (S1).'

Prestatie wijkgericht werken verdwijnt

Volgens Van Rijn heeft de aparte prestatie S1 in het bekostigingsmodel wel goed gewerkt voor het verbinden van het medisch en sociale domein en het maken van afspraken tussen gemeenten en zorgverzekeraars. Daarom wil hij de prestatie in 2016 nog behouden, zodat gemeenten, zorgverzekeraars en zorgaanbieders nog meer tijd krijgen om die verbinding tussen de domeinen te maken. Vanaf 2017 zal de prestatie wijkgericht werken verdwijnen. Van Rijn: 'Met partijen zal ik bezien in hoeverre een stimulans voor de samenwerking tussen gemeenten en zorgverzekeraars dan nog nodig is en zoeken naar een weg om dat via de prestatiebeloning te organiseren.'

Marloes Oelen

Eén reactie

  • Tjidi Aardema - Kuperus


    Vreemd dat van Rijn aangeeft dat het inzetten van S1 verpleegkundige wel heeft gewerkt? Bij ons in Friesland moet dit nog van de grond komen? Lijkt mij wat voorbarig deze conclusie nu al te trekken.

Of registreer je om te kunnen reageren.