Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Van Rijn: 'Casemanagement dementie moet goed geregeld zijn'

Staatssecretaris Van Rijn heeft alle betrokken partijen uitgenodigd om een gesprek aan te gaan over de begeleiding van mensen met dementie. Aanleiding zijn de problemen met het casemanagement dementie, waar ook Nursing onlangs over berichtte.
1 martin van rijn.jpg
Foto: Arno Massee

Dit zegt de staatssecretaris in Nieuwsuur. Doordat de casemanager dementie tegenwoordig als onderdeel van wijkverpleegkunde wordt ingekocht, leggen steeds meer zorgaanbieders hun werk bij de generalistische wijkverpleegkundige neer. Cliënten en mantelzorgers raken een vertrouwd gezicht kwijt met een enorme schat aan kennis en ervaring op het gebied van dementie, wijkverpleegkundigen krijgen er taken bij die ze er eigenlijk niet bij kunnen hebben. 

Wijkverpleegkundige: 'Casemanager dementie moet blijven!'
Joke Bijl wil graag een lans breken voor de volgens haar onmisbare casemanager dementie. Lees meer>>>

Staatssecretaris Van Rijn erkent in Nieuwsuur dat er een probleem is. Hij heeft signalen gekregen dat het niet goed gaat en heeft per direct alle betrokken partijen uitgenodigd voor een gesprek. 'Er is discussie over de vraag: moet er een aparte casemanager zijn of doet de wijkverpleegkundige dat. Weet u, het maakt mij niet zoveel uit. Dit moet in de praktijk gewoon goed geregeld zijn,' aldus Van Rijn. Van Rijn wil liever geen nieuwe regels, maar hij zegt dat meer toezicht door de Nederlandse zorgautoriteit (NZa) een mogelijkheid zou kunnen zijn.

Nienke Berends

Of registreer je om te kunnen reageren.