Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

NU’91 wil speciale cao voor alleen verpleegkundigen en verzorgenden

Vakbond NU’91 wil een categorale cao voor verpleegkundigen en verzorgenden in de vvt-sector.
ANP-1000_13544231.jpg

NU'91 daagt werkgevers in verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg (VVT) uitdaagt om samen met NU'91 een categorale cao voor alleen verpleegkundigen en verzorgenden in de vvt af te sluiten. Cao-onderhandelaar Rolf de Wilde van NU'91: 'Onze achterban is de veruit de grootste groep binnen de vvt. We spelen al langer met het idee om ons als vakbond veel sterker voor deze specifieke groep in te zetten. Voor verpleegkundigen en verzorgenden spelen zoveel arbeidsgerelateerde zaken die voor andere beroepen binnen de vvt - bijvoorbeeld managers, fysiotherapeuten of medewerkers op de salarisadministratie - niet van toepassing zijn. Aan de hand van een categorale cao, met daarin afspraken specifiek voor zorgprofessionals met een verpleegkundig of verzorgend beroep, maken we een goede stap in richting om de arbeidsverhoudingen te moderniseren en te professionaliseren.'

Dossier cao vvt
Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes rond de cao vvt?
Volg het dossier>>>

Vernieuwen

NU'91 wil hiermee tevens optreden tegen de grote vakcantrales die volgens De Wilde 'oppermachtig' zijn en geen bondgenoot van de werknemers, maar eerder een vertegenwoordiger van alles waar zij tegen te hoop lopen. 'Daarom is het tijd het oude model van collectieve arbeidsovereenkomsten te verlaten,' aldus NU’91. ‘We dagen werkgevers in de VVT dan ook uit om in deze vernieuwing mee te gaan. En niet meer te verzanden in langlopende cao-trajecten, die heel veel tijd en geld kosten. Tijd en geld die beter besteed kunnen worden aan goede arbeidsvoorwaarden.'

Ruzie onder de vakbonden

Het initiatief van NU’91 lijkt een reactie te zijn op vorige week, toen naar buiten kwam dat er ruzie zou zijn tussen de verschillende vakbonden die onderhandelen over de cao vvt. Vakbonden CNV, FBZ en NU'91 zeiden toen te weigeren nog langer de onderhandelingen met FNV voort te zetten, nu die bond volgens de andere heeft gelekt uit de ‘vertrouwelijke sfeer’ van het overleg. Ook zou FNV via sociale media ‘aperte leugens’ hebben verspreid.

Wat vind jij van dit idee? Laat een reactie achter onder dit bericht!

Nienke Berends

3 reacties

 • herman.franssen@dezorggroep.nl

  Herman
  categorale cao is een zeer goed idee. Kan de vakgebieden van de verzorgenden en verpleegkundigen alleen maar ten goede komen.

 • Fralali

  Dat is eerlijk gezegd ook de reden dat ik in 91 ook ben overgestapt naar Nu91. Komt dus geen moment te vroeg!

 • Roos

  Lijkt mij een uitstekend plan
  Groet;

  Rosine Sinke
  Wijkverpleegkundige thuiszorg

Of registreer je om te kunnen reageren.