Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Niet-reanimerenpenning straks voor iedereen

Een niet-reanimerenpenning is voortaan voor iedereen toegankelijk. Een neutrale penning was tot nu toe nooit beschikbaar. Je moest eerst lid worden van de NVVE, de Nederlandse vereniging voor vrijwillig levenseinde.
ANP-1000_27590929.jpg
Foto: ANP

Vanaf 2017 is dat anders. Dan kun je de penning bestellen via Patiëntenfederatie Nederland, zonder lidmaatschap. 

Dit zegt de Unie KBO, de ouderenbond die naar eigen zeggen al drie jaar pleit voor betere toegankelijkheid van de niet-reanimerenpenning. 'Met het beschikbaar stellen van een neutrale penning geeft minister Schippers eindelijk gehoor aan een lange reeks verzoeken vanuit de KBO en andere organisaties van ouderen en patiënten,' aldus de ouderenbond. 

Verstrekken van niet-reanimerenpenning

De minister vroeg aan meerdere partijen of zij de penning willen uitgeven. Met subsidie van VWS, maar met de voorwaarde dat mensen de penning kunnen bestellen zonder lid te hoeven worden van een stichting of vereniging. Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) stemde hiermee in. De minister is heeft een kwartiermaker aangesteld om de Patiëntenfederatie te helpen bij een zorgvuldig proces rond uitgifte en verstrekking van de niet reanimeren-penning. De minister streeft ernaar dit 1 januari 2017 gerealiseerd te hebben. In het najaar houdt het Ministerie van Volksgezondheid een conferentie over de penning.

'Mijn niet-reanimeren tattoo blijft gewoon staan'
Nursing interviewde 70-plussers die een niet-reanimeren tattoo lieten zetten. ‘Aan mijn lijf geen polonaise.' Bekijk de prachtige foto's>>>


Nienke Berends

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • Kado-foto

    Een neutrale niet-reanimerenpenning is reeds jaren verkrijgbaar via Kado-foto uit Oudkarspel. Wij maken rechtsgeldige, neutrale niet-reanimerenpenningen.
    Landelijk is dit nog niet zo bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.