Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Wijkverpleegkundigen boos over plannen Zilveren Kruis

Verpleegkundigen zijn niet blij met de plannen van Zilveren Kruis om vanaf 2018 alleen gecontracteerde aanbieders van wijkverpleging nog indicaties te laten stellen.
1thuiszorg.jpeg

Dat blijkt uit reacties op Twitter en Facebook. Gisteren werd bekend dat Zilveren Kruis vanaf 2018 wil dat alleen gecontracteerde aanbieders van wijkverpleging nog indicaties stellen. Dat betekent dat wijkverpleegkundigen die bij niet-gecontracteerde aanbieders werken, volgend jaar niet meer mogen indiceren voor verzekerden van Zilveren Kruis. Ook VGZ overweegt criteria voor indicatiestelling. 'Nog meer macht voor de zorgverzekeraars', roepen verschillende verpleegkundigen op de Facebookpagina van Nursing. 'Dit hadden we al voorspeld.' Wijkverpleegkundige Linda is bang hiermee terug bij af te zijn. 'Dit is niet het doel geweest van het indiceren door wijkverpleegkundigen.'

Lees het volledige bericht: 'Alleen gecontracteerde wijkverpleging mag indiceren in 2018'

Fraude

Reden voor de beleidswijziging is dat niet-gecontracteerde aanbieders relatief veel uren zorg declareren, zo meldt Zilveren Kruis in haar nieuwe inkoopbeleid. ‘Gezien de hoge kosten die hieruit voortvloeien, vinden we het belangrijk dat de indicatie onafhankelijk wordt uitgevoerd.’ Zilveren Kruis onderzoekt momenteel of een aantal aanbieders van wijkverpleging declaraties in eigen zak steekt. Het gaat mogelijk om ‘opzetjes’ waarbij wijkverpleegkundigen onjuist indiceren. 'Indicaties vaststellen zal de ene keer vlotter verlopen dan de andere keer,' reageert Yvonne op Facebook. 'Dat betekent niet dat er fraude gepleegd wordt. Je werkt met mensen, niet met dingen.' 'Er zijn situaties waarin je echt niet kunt inschatten hoe het gaat lopen en dat vraagt tijd. Zorg is niet zwart-wit,' vult haar collega Veertje aan. 

Extra werk

Ook wijkverpleegkundige Cheryl heeft haar vraagtekens bij de plannen van Zilveren Kruis. 'Dit houdt in dat de zorgbehoeften van mijn cliënten geïndiceerd worden door onbekende wijkverpleegkundigen, maar ook dat ik zorgbehoeften van onbekende cliënten zal moeten indiceren terwijl ik daar geen zorg ga leveren. Dit is extra werk voor alle wijkverpleegkundigen en extra gezichten voor mensen met zorgbehoeften. Voor wie is dit wenselijk? Hoe kun je een goede inschatting maken zonder de cliënt te leren kennen? Ik hoop echt dat we vooral zelf na blijven denken en onze professionele en deskundige stem laten horen.'

Ook op Twitter waren de reacties niet van de lucht: 

 

Reactie V&VN 

Inmiddels heeft ook beroepsvereniging V&VN gereageerd. Directeur Sonja Kersten in een bericht op de website van V&VN: ‘Het is logisch dat verzekeraars de kosten in de hand willen houden, maar realiseer je dat er een flink tekort is aan wijkverpleegkundigen en dat de belasting daardoor al groot is voor de mensen die het werk nu doen. Als dit beleid bijvoorbeeld betekent dat wijkverpleegkundigen extra indicaties moeten afgeven voor mensen die zij niet kennen, is dat niet in het belang van de cliënt én een taakverzwaring. Andersom is het ook niet efficiënt wanneer wijkverpleegkundigen niet voor hun eigen cliënten mogen indiceren.'

Wat vind jij van de plannen van het Zilveren Kruis? Laat een reactie achter onder het bericht. 

Nienke Berends

5 reacties

 • Lvanels

  Dit is toch geen oplossing? Wil je meer inzicht in de indicatiestelling maak dan het mogelijk dat we als wijkverpleegkundige een kopie van de indicatie naar de zorgverzeraars opsturen. Het is helemaal geen garantie dat de indicatie onafhankelijk wordt gedaan als de indicatie door een gecontracteerde zorgaanbieder wordt gesteld. Sommige aanbieders zeggen al bijvoorbaat dat ze enkel indiceren als zij de zorg aannemen. Het is maar een ding hieruit te leiden MEER MACHT VOOR VERZEKERAARS!

 • Judith

  Beetje jammer, nog meer wijkverpleegkundigen achter een computer bezig met het beperken van bedrijfsrisico's.

 • Brigitte

  Ik ben wijkverpleegkundige bij een niet gecontracteerde instelling! Wij hebben inderdaad soms hoge indicaties! Door deze indicatie, kan een zeer kwetsbare oudere zelfstandig blijven wonen!!! Wij steken niks in eigen zak! De indicatie gaat volledig naar de client! Wanneer een indicatie boven de 14 uur per week zit, trekken zorgverzekeraars al aan de bel, dan willen ze dat we een WLZ aan gaan vragen! Afschuiven!!!! Wij verzorgen en verplegen hele bijzondere zorgvragers, de indicatie is afgestemd op deze bijzondere zorgvraag! Dus als je tgv een ziekte meer tijd nodig hebt voor persoonlijke verzorging, dan willen we die tijd ook kunnen geven. De gecontracteerde aanbieders, moeten het doen met hun zak met geld, wat ze ter beschikking hebben.....dan snap ik dat je soms wat harder gaat lopen, om zo meer zorgvragers in een uur te kunnen bedienen...of ze weer zo snel mogelijk uit zorg te laten gaan! Prima als de client dit zelf graag wil! Maar omdat nu leidend te laten zijn? Vreselijk, als je dat goede zorg kunt noemen.....

 • H. Hammann

  We waren juist zo blij weer zelf te kunnen bepalen welke zorg bij de client past. Als het zo doorgaat krijg je wijkverpleegkundigen die indiceren en anderen die de zorg uitvoeren. Zo is het CIZ ook begonnen in het voortraject (nog voordat ze RIO's heetten).
  Ik vind dat indiceren onafhankelijk moet van zorgverzekeraars. Alleen in het belang van de client.

 • Rianne

  Een inschatting!kun je pas ! maken als de wijkverplk de client gaandeweg leert kennen tijdens zorgtraject.
  Indiceren kan niet in 1 keer en zeker niet door wijkverplk die client niet kent en ook niet leert kennen!
  Kunstfout nummer 1!

Of registreer je om te kunnen reageren.