Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Meer geld voor wijkverpleging in 2018

In een zogeheten ‘tussenakkoord’ staat dat het kabinet volgend jaar 3,8 miljard euro uittrekt voor de wijkverpleging. Dat is 170 miljoen euro meer dan dit jaar.
Wijkverpleegkundige
De plannen voor de wijkverpleging voor 2018 zijn bekend. - Foto: ANP

Het akkoord is gesloten tussen het ministerie van VWS en onder andere V&VN, Actiz en Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN).

In het akkoord zijn ook afspraken gemaakt over de doorontwikkeling van het vak, om de kwaliteit van zorg nog verder te verbeteren. Speerpunten zijn bijvoorbeeld: nog meer evidence based onderbouwen van het verpleegkundig handelen en versterken van het gestandaardiseerd werken volgens richtlijnen en protocollen. Het is de bedoeling dat wijkverpleegkundigen zelfstandiger en meer vanuit hun expertise kunnen gaan werken.

Impact

Daarnaast is transparantie van de wijkverpleegkundige zorg een belangrijk thema voor 2018. Door resultaten van de geleverde zorg inzichtelijk te krijgen, is beter te zien hoe groot de maatschappelijke impact van de wijkverpleegkundige is. Zo is aantoonbaar te maken dat wijkverpleegkundigen bijdragen aan de kwaliteit van leven en zelfredzaamheid van thuiswonende cliënten.

Beroepstrots

Staatssecretaris Van Rijn van VWS is blij met het akkoord: 'Wijkverpleegkundigen gaan ervaren dat zij de ruimte krijgen om hun vak uit te oefenen en verder te ontwikkelen. Ik heb de afgelopen jaren veel trotse wijkverpleegkundigen ontmoet. Ik ben er vast van overtuigd dat die trots alleen maar zal groeien als gevolg van deze afspraken.'

Brenda Dijkslag-Kluijver

Eén reactie

 • Henriette

  Speerpunten zijn bijvoorbeeld: (...) versterken van het gestandaardiseerd werken volgens richtlijnen en protocollen
  Vervolgens komt de volgende quote;
  Het is de bedoeling dat wijkverpleegkundigen zelfstandiger en meer vanuit hun expertise kunnen gaan werken.
  De eerste bewering sluit de laatste uit,want werken vgl richtlijnen en protocollen beperkt je autonomie die in de tweede quote wordt beloofd.
  Hier worden alle mantra's op een hoop gegooid en als beleid verkocht.

Of registreer je om te kunnen reageren.