Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Een collega ruikt erg naar transpiratie. Bijna iedereen heeft het erover, maar niemand durft haar hierop aan te spreken. Ik wil haar helpen, maar ben bang dat ik haar kwets. Hoe pak ik dit aan?

Ik ga ervan uit dat je collega zichzelf op zich voldoende wast en verzorgt, anders is dit natuurlijk een basispunt waarop zij wel aangesproken moet worden. Je vraag is een veel voorkomende en belangrijke. 

 

Afvalstoffen

Uit een opinie-onderzoek van het tijdschrift gezondNU kwam naar voren dat we ons vaak ergeren aan eigen en andermans lichaamsgeuren. Het is maar een heel kleine minderheid van de Nederlanders die zich nooit ergert aan andermans geur. Eén op de drie Nederlanders klaagt over slechte adem van de partner. Ruim de helft ergert zich aan de eigen lichaamsgeur. Een lichaamsgeur (en slechte adem) kan te maken hebben met een natuurlijk proces van ontgifting van het lichaam, ofwel vrijkomende afvalstoffen in het lichaam. Een ontgiftingskuur kan een goede aanpak zijn, evenals het verwijderen van overtollige lichaams- en okselhaar. Deodorants pakken niet de oorzaak aan, maar maskeren de geur. Op zich kan dat natuurlijk ook al een stukje winst betekenen.

 

Kwetsen

Het is goed dat je over dit knelpunt nadenkt - anders had je TVV niet om raad gevraagd-, want een snel geplaatste negatieve opmerking kan inderdaad je onwelriekende collega kwetsen - en de relatie voor lange tijd verstoren. Het is wel goed om er iets mee te doen naar de collega. Misschien kan degene van het team waar zij het best contact mee heeft, het punt tactvol aankaarten. Niet door te starten met 'Iedereen heeft last van jouw lijfgeur', maar misschien door iets te zeggen als 'het is de laatste tijd warm en ik merk dat ik zweet en soms onfris ruik. Ik merk dat jij dat soms ook hebt. Wat doe jij daaraan?' Je kunt dan afhankelijk van haar reactie hierop voortborduren en tot tips komen. Oriënteer je vooraf over wat te doen valt aan transipratielucht, zoals via dokterdokter.nl.  Natuurlijk kun je de leidinggevende een hint geven, maar ook zij of hij zit dan met een moeilijkheid: want dit roept meteen de vraag op waar de klacht vandaan komt.

 

Extra douchebeurt

De een heeft meer, en de ander minder last van zweetluchtjes, maar het is wel een punt om zo nu en dan gericht aandacht aan te geven, binnen het hele team. Misschien eens een klinische les houden?  De leidinggevende kan wel teamleden waarvan zij opvallende zaken in het functioneren ziet apart nemen, en daarnaast werken aan randvoorwaarden, zoals een redelijke werktemperatuur, en voor ieder personeelslid halverwege gelegenheid voor een extra douchebeurt bijvoorbeeld.

 

Hoe zou jij dit probleem aanpakken? Laat het ons weten! Mail naar redactie@tvvonline.nl

(je reactie kan geplaatst worden op tvvonline of in Tijdschrift voor Verzorgenden. Uiteraard anoniem.)

Ronald Geelen - verpleeghuispsycholoog op 15 september 2009

Gerelateerde tags

5 reacties

 • no-profile-image

  zuster

  als ik na hard werken ruik naar zweet is dat niet prettig ,daar valt wat voor te zeggen .gelukkig valt daar wat aan te doen

  maar wat te denken van collega s die roken

  ik kan nu niet bepaalt zeggen dat zij prettig ruiken .

  ook een dilemma natuurlijk

  hoe ga je de collega vertellen dat ze ruikt naar de asbak ?

  dit hangt ook in haren en kleding en is niet weg te werken met washandje of deo

  geef mij dan maar een beetje eerlijk werk zweet .

 • no-profile-image

  werkpaard

  Ik heb verschillende keren collega's hierop aangesproken. Ik neem de desbetreffende collega apart zodat andere collega's het niet horen. dit om de persoon in kwestie niet te kwetsen. Daarna open ik het gesprek door te vragen of ze weet dat ze naar transpiratie ruikt. Als er niet een ziekte aan de gronslag hiervan ligt dan zal ik vragen wat ze zelf allemaal al gedaan heeft om de geur te voorkomen. Daarna geef ik het advies (aanvullend aan wat ze zelf algedaan heeft) elke dag goed wassen en spoelen (scheren alleen als ze dat zelf wil, goed wassen is belangrijker) een goede deo gebruiken, desnoods van merk wisselen. Dat wil ook wel eens helpen. elke dag schone kleding van katoen of linnen. Geen nylon dragen.

  Als dat allemaal niet helpt dan kan ze beter een arts raadolegen die hebben weer andere mogelijkheden.

  Dit alles geld trouwens ook voor zweetvoeten. Dan ook liefst elke dag een ander paar schoenen aan om de schoenen de gelegenheid te geven om te drogen en te luchten

  Geef trouwens vaak aan wat ik doe aan/tegen transpiratie.

  Trouwens. aan het eind van je dienst mag je best wat naar transpiratie ruiken. je hoeft niet 24 uur naar lelietjes van dalen te ruiken. Oud zweet geeft meestal de zweetleucht af.

 • no-profile-image

  Erna Bons

  Met mijn collega zou ik dan even apart een gesprekje aangaan met een kopje koffie of thee erbij en eerst aan haar/hem vragen ofdat er misschien een ziekte of zoiets in het spel is,zoniet dan zou ik zeggen: ik transpireer ook erg veel en gebruik antitranspireer deo,maar je moet je eerst goed wassen/douchen en ontharen,want de transpiratiegeur blijft ook in de haren hangen,zelfs na wassen en zelf zou ik het ook op prijs stellen als ik erg naar transpiratie ruik,ook de mensen wie je verzorgt ruiken dit en het bezoek en dat komt niet representatief over.

 • no-profile-image

  Carin

  Ik zou het onder 4 ogen toch zeggen op een tactische manier en zo min mogelijkkwetsend.

  Al komt het altijd kwetsend over maar zou het zeker bespreekbaar maken want ze zal best voelen dat mensen erover praten dat kun je echt niet omzeilen.

 • no-profile-image

  Sila

  Ik denk dat ik het wel zou aankaarten dat je bv. deo mee kunt nemen naar

  je werk en tussendoor even met washandje en dus deo jezelf kunt opfrissen.. Indien nodig ook tandenpoetsen..

  Ik moet WEL lachen om mogelijkheid

  om tussendoor zelf te kunnen douchen..

  Zeker gezien de werkdruk overal mag je blij zijn dat je snel kop koffie kunt drinken..

  Indien je rookt moet je eerst nog naar rookruimte

  toe..laat staan dat je minimaal 10 mnt. krijgt qua

  jezelf opfrissen !!

Of registreer je om te kunnen reageren.