Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Mag je in de thuiszorg weigeren om een cliënt te verzorgen waar je je zeer onveilig en gemanipuleerd voelt?

Een zorgcontract is een overeenkomst tussen zorgvrager (cliënt) en zorgverlener. Van beide kanten mag deze overeenkomst opgezegd worden. Als je zeer onveilig of gemanipuleerd voelt is het handig om het bespreekbaar te maken. Vraag bij zo'n gesprek met je cliënt een collega of je teamleider. Kijk of je er samen uit kunt komen. Gaat dat niet, vraag of een collega je cliënt kan verzorgen of verwijs door naar een andere zorgverlener.

Monique Verkerk - Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN)

Gerelateerde tags

3 reacties

 • no-profile-image

  Marie-José Meijs

  Volgens de Arbowet PSA mag je je grenzen aangeven als jouw werkdruk wordt verhoogd door situaties die onveilig zijn of als je wordt gemanipuleerd (=grensoverschrijdend gedrag). Het is wel heel belangrijk hier schriftelijk melding van te maken zodat jouw manager of de organisatie met dit bewijs een gesprek kan (en moet) aangaan. Wat nodig is, is dat je dan feiten gaat verzamelen: welke situaties of gedrag maken het onveilig voor je? Wat wordt gezegd, gedaan zodat jij je gemanipuleerd voelt? Feiten zijn zichtbaar, hoorbaar, bewijsbaar zodat de ander daar niet om heen kan. Anders wordt het een welles-nietes-discussie en die verlies je meestal. Succes ermee!

 • no-profile-image

  Maggie

  Er moet wel een gegronde reden zijn want je blijft altijd wel clienten houden waar het niet bij klikt.

 • no-profile-image

  loesje

  Ja dat kan en mag je eigen veiligheid staat voorop. Het werk moet ook leuk blijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.