Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ik werk 20 uur in een kleinschalig woonproject. Mij wordt nu verplicht om de eerste drie maanden het restant van mijn vakantie uren op te maken. Je mag je uren toch 5 jaar laten staan?

 

'De verjaringstermijn van vakantiedagen is inderdaad vijf jaar. Maar dit is geen 'spaartermijn'. Het is dus niet de bedoeling dat werknemers vijf jaar lang vakantiedagen sparen, want dat zou betekenen dat ze opeens een half jaar vrij kunnen nemen, wat niet kan.

 

Vakantie-aanvraag

De werkgever mag dus tegen zijn werknemer zeggen dat hij wilt dat je je vakantiedagen in hetzelfde jaar opneemt. Dat betekent wel dat hij je hier ook de gelegenheid voor moet geven. Als jij steeds een vakantie-aanvraag doet, die niet gehonoreerd wordt, mag je werkgever niet opeens zeggen dat je al die vakantiedagen in de eerste drie maanden van het nieuwe jaar moet opnemen. Dan ziet het ernaar uit dat je werkgever bepaalt wanneer jij vakantie opneemt, en dat is bij wet verboden.

 

Ondernemingsraad

Als de werkgever je vakantie-aanvragen steeds afwijst, kun je hem erop wijzen dat je vakantiedagen vijf jaar kunnen blijven staan. Bij problemen hiermee kun je je wenden tot de ondernemingsraad. In het uiterste geval bepaalt de rechter over de casus.

Redactie TvVonline.nl

Gerelateerde tags

2 reacties

 • no-profile-image

  Shanna

  Is het veranderd, dat je je vakantie uren 5 jaar mag opsparen om op die manier eerder met pensioen te kunnen gaan? Dat zou dus alleen verstandig zijn, als je tegen je pensioenleeftijd aanzit, uiteraard niet als je nog jong bent.

  Maar bovenstaande regeling zal wel weer niet van toepassing zijn op personeel die in de zorg werkt, die lopen altijd overal achteraan. Net zoals met de ORT, die bij de verzorging naar beneden is gegaan (bv. pas na 12 uur op zaterdag; op zondag 60%, dit in tegenstelling met winkelpersoneel, die WEL de hele zaterdag uitbetaald krijgen en op zondag 100%)

 • no-profile-image

  Nurse

  Let wel op: bij het opnemen van vakantieuren neem je altijd als eerste je oudste uren op. Mocht je dus van vorig jaar uren hebben staan dan neem je die eerst op en dan pas de uren van het huidige jaar. Je uren vervallen dus niet. Tenzij je in die 5 jaar nooit vakantie opgenomen hebt, dan vervalt in het zesde jaar de uren van 1 jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.