Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Onze directie verplicht ons het uniform niet meer te dragen, 80 % van het personeel is tegen. Kan dit zomaar? En wie betaalt de stomerij?

Neem contact op met de Ondernemingsraad, de VAR (Verzorgende Adviesraad) of de Cliëntenraad. Kijk of zij zich met jullie willen inzetten voor de terugkomst van jullie uniform. Wanneer je geen uniform meer hoeft te dragen, is een werkgever niet verplicht een vergoeding te geven voor je eigen kleding. Wel kan het handig zijn dat je afspreekt dat de werkgever zorgt voor plastic schorten, zodat je eigen kleding niet smerig wordt. In de CAO VVT zijn geen afspraken opgenomen over vergoeding van werkkleding. Overigens kan een werkgever onbelast bedrijfskleding verstrekken. Vaak krijgen werknemers dan ook een vergoeding voor het reinigen van de kleding.

Monique Verkerk - V&VN

Gerelateerde tags

19 reacties

 • gebakken peren

  Ik zit ook in deze situatie, ik vraag me af of er iemand succesvol wat aan heeft kunnen veranderen.

  Ik ben dol op mijn uniform, je kunt je met je ogen dicht aankleden 's morgens, alles wat bedekt moet zijn is bedekt, mijn cup f wordt niet geaccentueerd zoals in de meeste mode-shirts en 's middags gooi ik het vuile goed heerlijk in de hete was, hang het netjes op en hoef het niet eens te strijken.

  Huiselijkheid vind ik zo'n slecht argument, er is niet 1 bewoner die zegt dat hij/zij op bezoek gaat bij zijn echtgenoot/note. De mensen zeggen dan 'Vanmiddag ga ik naar huis!'

  Laten we vooral niet denken dat de zuster de bewoner het gevoel van thuis kan bezorgen door simpelweg in haar eigen kleding te gaan werken.

  Mijn werkgever zadelt mij op met een extra kostenpost van zo'n 600€ per jaar, dat ben ik namelijk wel kwijt voor kleding ter vervanging van mijn uniform. Ik ben al blij wanneer ik er alle drie mijn vrije dagen netjes bij loop, dus kleren doorschuiven van vrijetijdskleding naar werkgoed is voor mij geen optie.

 • no-profile-image

  jes

  Het heeft bij onze afdeling niks met respect te maken en alles met herkenbaarheid. Ik werk op een reva afdeling dus bijna elke dag nieuwe opnames en onbekende families en clienten. Nu mogen we geen uniform meer dragen en worden we niet herkend als verzorgende. Bovendien is het jasje ontzettend praktisch met piepers en scharen en sleutels en tape en pennen en blocnotes. want waar laat ik dat allemaal???

 • no-profile-image

  Marianna

  Mijn moeder woont in een kleinschalig wonen project voor dementerenden. Omwille van de huislijkheid worden daar geen uniformen gedragen, alleen een naamplaatje.

  Ik vind het voor de bewoners heel verwarrend dat ze aan mij niet zien of ik bezoek of personeel ben. Ik heb het idee dat de bewoners zich veel veiliger zouden voelen als personeel herkenbaar zouden zijn aan de kleding. Hoe overtuig ik de leiding hiervan?

 • no-profile-image

  sjan

  aljaren werk ik zonder uniform en steeds weer is er deze discussie , nooit gemerkt dat men niet wist of ik een werknemer ben , maar een vraag heb ik aan alle dames en heren die nadrukkelijkaan geven dat het herkenbaar is (volgens mij schuilt daarin ook gevaar want men laat mij dus met een uniform binnen wel of niet werkzaam dus) en hygienisch ook daar zet ik mijn vraagteken bij , vooral als men in uniform naar huis gaat en niet zoals in ziekenhuizen gebeurt dat men het uniform daar pas aantrekt. maar voor een thuiszorg instelling lijkt het mij een goed PR.plaatje en voor de overige medewerkers waar dan ook zou ik willen vragen geeft het jullie geen machts gevoel ?

 • no-profile-image

  Nachtbroeder

  Ik ben voor het dragen van een uniform, welke kleur dan ook. Het dragen van burgerkleding neemt met zich mee dat een ieder maar gaat dragen wat hun goeddunkt. Daar maak je ook geen sier mee. Dat roept dan nog meer tot discussies op. Bijv, mag een spijkerbroek met gaten, hoelang dient de mouw te zijn of t-shirt met allerlei teksten in de trant van Gerard Joling...... nee, dan toch maar gewoon iig een uniformjasje. Wel zo praktisch ook!!

 • no-profile-image

  essie

  We blijven een beetje hangen in: het is altijd al zo geweest dus zo hoort het en punt uit. Kom op collega's, kom eens uit de weestand en probeer eens verder te kijken. Dan pas kun je er een oordeel over geven!!

 • no-profile-image

  sjan

  ik ben het eens met het werkpaard, ik heb in al die jaren zonder werkkleding nog nooit gemerkt dat bewoners of familie mij voorbij liepen, in een kleine setting weet men al gauw genoeg bij wie men moet zijn , en inderdaad je eigen professionaliteit zorgt vooor een goede werkhouding en daar is geen uniform voor nodig. IS HET DRAGEN VOOR VELE IETS MEER DAN WAT MEN ZEGD HYGIENISCHER ? IK HOOR VEEL COLEGA'S ZEGGEN HET DWINGT RESPECT AF!

 • no-profile-image

  Els

  Het ligt eraan waar je werkt. Ik vind dat in een grote instelling, waar iedereen maar binnen kan lopen, het duidelijk moet zijn wie personeel is en wie niet. Het is voor veel bewoners al onduidelijk genoeg door alle wisselingen van personeel. Iedereen kan wel aanbellen met de mededeling dat hij/zij komt helpen.

  Kleinschalig wonen is anders, al vind ik het soms onhandig vanwege de dect die je bij je hebt.

  Als mijn moeder in een verzorgingstehuis zou wonen, zou ik willen weten wie ik aan kan spreken als ik een vraag heb, en niet dat ik iemand aanspreek die ook een bezoeker is of een bewoner. En bedrijfskleding kan er ook heel huiselijk uitzien. Het hoeft echt niet een wit uniform te zijn.

  Een vrolijk shirt met een logo erop kan prima. En vooral voor PG mensen is het een stuk duidelijker, hun wereld is toch al zo verwarrend.

 • no-profile-image

  Brigitte van Bokhoven

  Ik vind ook dat een uniform bij het werk hoort. Zeker als je op een afdeling werkt. Op kleinschalig wonen met dementerenden kan ik me nog indenken dat het werken in eigen kleding misschien beter is voor de huiselijke sfeer op de groep.

  Maar ik zelf ben tegen het werken in eigen kleding. Het slijt veel sneller door al het knielen, vaker wassen, en ik kan mijn spullen nergens kwijt, telefoon, pieper, notitieboekje, sleutels.  Nee, laat mij maar lekker in uniform werken, nogmaals dat hoort bij het vak. Moet je nagaan dat ze in het ziekenhuis allemaal in eigen kleding rondlopen, dat kan toch niet!

 • no-profile-image

  Marita

  wij werken alweer jaren "in burger" op somatische afdeling, naar tevredenheid van bewoners en bijna alle collega's.

  we hebben beschikking over plastic schorten als dit nodig mocht zijn. Ieder draagt wat zij prettig vind, zo laat je ook iets van jezelf zien, je eigenheid komt naar voren en dat is positief.

 • no-profile-image

  Jolanda

  Ik werk in een verzorgingshuis, en daar dragen we nu t shirts met het logo erop. Kleur knal roze of paars. Wel herkenbaar en fleurig. Meningen verschillen over de kleur, maar dat hou je toch. Wit zie toch ook alles op? We hebben een tijd grijzen shirts gehad, daar deed ik dan een vel schirtje onder. Wel prettig om hierin te werken, dan ook geen kledingvergoeding nodig.

 • no-profile-image

  Janny

  Bij onze organisatie krijgen we welke maand 1,13 wasvergoeding (ja dat slaat dr in!) Uniformen werden vrij gelaten, maar ze hebben nu het plan om elke maand een vergoeding te geven. Dan ben je vrij hoeveel uniformen je wilt aanschaffen. Wel moet het in de kleuren van het "logo" zijn. Voorheen konden we zelf uniformen aanschaffen (per 2 jaar) en de vergoeding was n.a.v je contracturen. Ikzelf loop in een spijkerbroek met uniformjasje en een mooi shirtje dr onder. Heb een hekel aan de witte broek. Ik werk in de thuiszorg, dus veel buiten, dan is die witte broek echt veel te dun.

 • no-profile-image

  Nurse

  Och wij hebben wel een uniform en moeten ook zelf wassen. Zonder vergoeding. Maar je hebt verschil in UNIFORM en uniform. Leuk getailleerd kort jasje en hippe broek, niks mis mee!

 • no-profile-image

  werkpaard

  heb jaren in een jasje gewerkt en nu alweer twee jaar in burger. Vind het veel huiselijker en gezelliger. hygiene? Indien nodig schort voor handschoenen aan.Alle mensen helpen met het zelfde jasje is erg ONhygienisch Hoezo verspreiding van bacterien. Gaat goed op die manier.!!!

  Broek met zakken en alle spullen kunnen mee. Zelfs nog plek voor een notitie boekje. Inderdaad een naamplaatje voor herkenning.

  Kom mensen wees kreatief en hang niet aan de autoriteit van een jasje. Profesionaliteit geeft vanzelf autoriteit. Dat is een betere en gezondere autoriteit.

 • no-profile-image

  Carla

  Jaren met alleen 1 werkjasje moeten doen..baalde echt vaak genoeg dat ik eigen kleding moest dragen..idd sneller slijten qua toch knielend werk doen en zweten,..

  Nu ik baan heb met compleet uniform..

  heerlijk !

  Geeft niks af ook; is nl. wit..

 • no-profile-image

  jannie

  een uniform hoort bij het vak, waar moet je anders de telefoon laten en je pen en de routelijst. ook moet je herkent worden als je op de gang loopt, door de mensen. Ik heb wel eens zonder gelopen, dan wordt er wel eens gevraagd, weet U waar ik een zuster kan vinden? Als ik dan zeg, dat ben ik dan wordt er gezegd, jammer dat wij dat niet kunnen zien. ook slijten jouw kleren eerder door het vele wassen. de hoger klasse krijgen ook alles vergoed, waarom wij niet. allerlei zakenlunchen e.d . een speld op mag bij ons ook niet, de mensen kunnen dan niet eens zien, heb ik nu een gediplomeerde aan mijn bed staan of een helpende.

 • no-profile-image

  harriet

  Herkenbaarheid vind ik geen reden, wij hebben naamkaartjes op ons shirt. Geen klachten over herkenbaarheid. Wij waren er eerst ook op tegen, maar we weten nu niet anders en willen niet meer terug. Bij ons loopt bijna iedereen in een spijkerbroek met shirt....netjes genoeg. Wel hebben wij leerlingen die er zoms wat onverzorgd bijlopen, die krijgen een soort van kledingvoorschrift voordat ze komen stage lopen en nu gaat dat ook beter.

  En de schorten gebruiken wij ook veelvuldig, dat vind ik persoonlijk niets met belevingsgericht werken te maken hebben. Als je iemand de billen afveegt gebruik je ook handschoenen.

 • no-profile-image

  Elly

  al meer dan 20 jaar werkzaam in de zorg, bij verschillende instellingen en altijd in "burger" gewerkt. Leuk, ook het personeel mag zijn eigen identiteit behouden. Een speciaal stapeltje werkkleding, netjes, degelijk en schoon. Ik werk nu in een uniform en voel me net een eenheidsworst, alsof ik bij een slagerij werk.. De uniformen moet ik thuis wassen, de kleuren geven af en ik krijg geen wasvergoeding, nee....laat mij maar weer in burger werken.

 • no-profile-image

  janny

  nog een voordeel van uniform is de herkenbaarheid van personeel.

  en niet iedereen loopt in eigen kleding er netjes bij want wees eerlijk je gaat niet in je nieuwe outfit naar het werk want je kleding slijt snel doordat je het dagelijks moet wassen om ziektes niet over te dragen.

  en plastic schorten is toch ook niet belevingsgericht .

  nee geef maar gewoon het uniform en tegenwoordig kun je zulke leuk gekleurde uniformen krijgen en de patienten kunnen dit erg waarderen.

  personeel is ook een visite plaatje dus zorg dat ze er correct bijlopen

Of registreer je om te kunnen reageren.