Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ik ben verzorgende ig in de thuiszorg. Kreeg altijd reistijd (tussen cliënten) vergoed. Opeens krijg ik dit niet meer. Gevolg: veel minuren, wat alleen maar oploopt. Mag dit zomaar?

In artikel 1.1 lid 2 van de CAO is een definitie gegeven van arbeidsduur. Hierin staat o.a.:

"Voor werknemers die ambulant zijn gelden daarenboven de volgende bepalingen:

 • reis- en wachttijden als gevolg van door de werkgever opgedragen werkzaamheden, afgezien van gebroken diensten,
 • voor zover deze reistijden meer bedragen dan de voor de werknemer gebruikelijke reistijden voor het woon-werkverkeer;

 

Hieruit kun je afleiden dat reistijd van cliënt naar cliënt valt onder werktijd, na aftrek van een redelijke reistijd voor ‘normaal' woon-werkverkeer. Redelijkerwijs zou je kunnen zeggen dat de reistijd vanaf huis naar de eerste cliënt en de reistijd vanaf de laatste cliënt naar huis niet geldt als werktijd. Alle overige reistijd wel. 

Daniëlle van Eerden - CNV Publieke Zaak

4 reacties

 • Ina Weggen paas

  Waarschijnlijk op een verkeerde manier mijn reactie gegeven maar ik dacht dt ik mijn vraag officieel steldde en niet via iemand anders ,heeft iemand het goede emailadres voora mij waar ik mijn vraag kan stellen?

 • Ina Weggen paas

  Ik ben al 33 jaren werkzaam in de thuiszorg en werk in meerder teams om mijn uren en werk aan te vullen nu heb ik al jaren en jaren gewerkt als invalster en oproepkracht in de PG teams dit vind ik geweldig maar ineens mag ik niet meer mijn PG werk doen ,mijn diploma zou te oud zijn
  Is ook wel oud maar heel veel ervaring nu wil ik een certificaat halen voor technisch medisch handeling om toch werkzaam te kunnen blijven maar vanuit mijn werkgever is mij gezegd dat dat niet voldoende zou zijn
  Graag jullie mening hierover !

 • jgm - keizers

  Dáár halen waarschijnlijk de vele thuiszorgbureau's juist hun winst vandaan.
  Door te sjoemelen met reistijden en reiskosten en door het laten werken van
  vele 'kleine uurtjes' b.v. van 17.00u tot 18.00u of 20.00u tot 21.30u.
  Nee, dit mag niet!
  Wel moeilijk om in je eentje 'aan te kaarten'

 • no-profile-image

  Marina

  Onze werkgever haalt de reistijd gewoon van de zorgminuten van de cliënten af! Wij krijgen geen enkele minuut vergoedt tussen de cliënten en er wordt van je verwacht dat je dan gewoon wat minder zorg geeft. Of gewoon binnen een minuut 7 kilometer overbrugt van het ene dorp naar het andere.  Mag dit trouwens zomaar??

Of registreer je om te kunnen reageren.