Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Verzorgenden niet altijd op de hoogte van voedingsinterventies'

Het aantal interventies die beschikbaar zijn om ouderen goed te laten eten, is beperkt en ze sluiten niet altijd aan bij de leefsituatie van ouderen. Jolanda Boer van het RIVM legt uit.
'Verzorgenden niet altijd op de hoogte van voedingsinterventies'

Wat gaat er mis?

'Er gaat niet zozeer iets mis, maar de interventies die er zijn beantwoorden niet altijd aan bij de problemen van ouderen. Er zijn bijvoorbeeld interventies om chronische ziektes te voorkomen, maar veel van de ouderen hebben al een chronische ziekte. De interventies zijn dus niet echt voor hen bedoeld.Daarnaast zijn niet alle mogelijkheden om ouderen te helpen om aan een goede lekkere maaltijd te komen bekend.'

Welke praktische problemen?

'Een thuiswonende oudere kan van de thuiszorg wel het advies krijgen om goed te eten om zo ondervoeding te voorkomen, maar als diegene niet mobiel genoeg is om de juiste voedingsmiddelen in huis te halen, schiet het niet op. Sommige mensen kunnen door hun ziekte ook moeilijk bepaalde verpakkingen open krijgen. Hierdoor kunnen te eenzijdig eten en voedingsstoffen mislopen.'

Spelen verzorgenden ook een rol bij het beter eten van ouderen?

'Zeker. Zij kunnen thuiswonende ouderen wijzen op de mogelijkheden die er zijn om lekker en gezond te blijven eten en drinken. Helaas is ook niet alles bij verzorgenden bekend. Iedereen kent het fenomeen Tafeltje Dekje. Maar je hebt bijvoorbeeld ook Thuisafgehaald.nl. Die tegenwoordig ook Bijzonder Thuisafgehaald heeft: hierbij wordt rekening gehouden met de wensen van de klant en kunnen de maaltijden eventueel ook aan huis gebracht worden.'

Staan alle mogelijkheden ergens op een rij?

'Helaas staan niet alle mogelijkheden op een rij. Het is dus belangrijk dat verzorgenden kennis delen. Kijk eens op de website van Zorg voor Beter, of kijk of de gemeente waarin je werkt een sociale kaart heeft waarop de mogelijkheden staan. Daarnaast is het belangrijk om in te spelen op de individuele behoeftes van de cliënt. Een mooi voorbeeld hoorde ik onlangs van een diëtiste: een Surinaamse meneer in een verzorgingshuis kreeg drie pakjes bijvoeding per dag, omdat hij erg slecht at. Ze geven hem nu een aantal keer per week een Surinaamse maaltijd, en heeft helemaal geen bijvoeding meer nodig. Een prachtig voorbeeld van hoe het ook kan.'

Redactie TvV

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • d van heun

    ja ondervoeding, maar als je ouder wordt heb je minder behoefte en bovendien moet je meestal afvallen,dat doe je op je eigen manier en dat is niet altijd goed, maar als je dan in ziekenhuis of verpleeghuis komt dan is het niet goed te overzien, wat wel en wat niet goed is.
    ik denk dat je bij het ouder worden ook wel wat zwaarder mag worden en dat je voldoende blijft eten. Ik merk het zelf, hoe moet ik minder eten??ik eet al zo weinig en blijf steeds op mijn gewicht,maar dat is aan de zware kan,bmi 28,hoe kom ik naar beneden,dus niet minder eten

Of registreer je om te kunnen reageren.

Nursing is een uitgave van Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Media B.V.
Voorwaarden