Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ouderen naar SEH vanwege gebrek aan thuiszorg

Te veel ouderen met complexe aandoeningen en te weinig zorg komen de spoedeisende hulp binnen. Belangrijke oorzaak is dat er te weinig zorg wordt ingekocht door gemeenten.
fotoliadrukteehbo.jpg

De spoedzorg in Noord-Holland en Flevoland luiden de noodklok.  De zorgzwaarte van patiënten die binnenkomen op de Spoedeisende Hulp (SEH) is afgelopen jaren fors toegenomen. Omdat ouderen langer thuis wonen en daar te weinig zorg krijgen. ‘Gemeenten hebben vaak te weinig zorg ingekocht, zodat verpleging en verzorging aan huis niet goed is geregeld. Hierdoor kan niet vroegtijdig eenvoudige medische hulp of verpleging worden geboden. Daardoor escaleert de hulpvraag snel in een spoedzorgvraag.’ Dat is te lezen in de brandbrief van de afdelingen spoedzorg in de regio Noord-Holland en Flevoland aan minister Schippers van Volksgezondheid.

Afbraak chronische zorg

‘Het gaat binnenkort mis’, waarschuwen de traumazorg-specialisten, als er niet iets verandert aan het landelijke zorgbeleid. Door de afbraak van de chronische zorg voor, met name ouderen, kunnen ziekenhuizen de patiëntenstroom vaak niet meer verwerken. SEH’s geven dan een “patiëntenstop” af, zodat er geen nieuwe traumapatiënten binnenkomen. In de laatste 3 maanden van 2015 is in de regio Amsterdam bijvoorbeeld ruim 600 keer zo’n patiëntenstop afgegeven. Dat kan voor patiënten betekenen dat het langer duurt voor ze bij een SEH terecht kunnen. 

Kwetsbare ouderen

Een belangrijke oorzaak is het stijgende aantal kwetsbare ouderen dat op de SEH binnenkomt. ‘Deze ouderen vragen relatief veel tijd omdat hun klachten vager zijn en dat kost meer onderzoek. En omdat ze vaak ook meerdere aandoeningen tegelijk hebben, waardoor er meer specialisten bij betrokken moeten worden en er veel meer aanvullend onderzoek nodig is. De hoofden van het Traumanetwerk Noord-Holland en Flevoland roepen de politiek op om de bezuinigingen op de ouderen- en verpleeghuiszorg te stoppen. Verder moeten gemeenten voldoende thuiszorg inkopen, zodat het gebrek aan zorg niet naar de – veel duurdere – traumazorg wordt verplaatst. ‘De rek is er nu echt wel uit’,  aldus de auteurs van de brandbrief.

Rhijja Jansen

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.