Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Nieuw: de verzorgende-plus

Er is een simpele manier om ervoor te zorgen dat verzorgenden carrière kunnen maken binnen hun eigen vakgebied.

   

Voor verzorgenden zijn er te weinig mogelijkheden om carrière te maken. Dat bleek laatst uit een panel-onderzoek van Nivel. Niks nieuws wat mij betreft. Ambitieuze verzorgenden willen vaak wel hogerop, maar dan binnen het eigen vakgebied, en niet als verpleegkundige of als leidinggevende.

 

Hoeveel kanten kun je dan op? In de thuiszorg zijn er wel een paar. Je kunt Gespecialiseerd Verzorgende (GV'er) worden. Een interessante optie als je iets hebt met probleemgezinnen of cliënten met psychische stoornissen. Je kunt je soms ook aansluiten bij een PG-team, of ergocoach worden.

 

Werk je in een verpleeg- of verzorgingshuis, dan kun je je soms specialiseren in incontinentie, diabetes of decubitus. En je wordt expert in een bepaald ziektebeeld als je op een revalidatie-afdeling werkt of een Korsakov-wooneenheid. Het aantal mogelijkheden hangt vooral af van de instelling en de bereidheid tot vernieuwing van je leidinggevende. Echt structureel is het niet, en welke status heeft zo'n specialisatie? Wie weet er precies wat je dan kan en weet? En krijg je er ook extra voor betaald? Meestal niet, vrees ik.

 

De enige serieuze carrièrestap die je kunt maken, is EVV worden. Dan kom je in een hogere salarisschaal, en er gaat een serieuze en stevige opleiding aan vooraf. Maar het is niet zo moeilijk om nog wat interessante specialisaties te bedenken die wezenlijk bijdragen aan de kwaliteit van de zorg.

 

Een verzorgende-plus die alles weet van Alzheimer bijvoorbeeld, en ook van andere vormen van dementie. Of een NAH-expert. Een Parkinson-deskundige, een snoezelkenner, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

 

Dat zou het werk een stuk spannender maken voor verzorgenden die meer willen dan alleen de toiletronde op tijd klaar hebben. Als verzorgende-plus ben je de expert in een ziektebeeld en dwing je jezelf om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat er verouderde technieken worden toegepast of dat de bejegening hopeloos achterhaald raakt. Regelmatig bijscholen is dus een must, en als expert kun jij je collega-verzorgenden weer op de hoogte houden.

 

Ook binnen kleinschalig wonen liggen er kansen. Bij een complex van huisjes kan het geen kwaad als er de nodige deskundigheid in huis is over vasculaire dementie, voetproblemen of reuma. Zeker omdat hier nauwelijks verpleegkundigen rondlopen. Met een handjevol verzorgenden-plus kun je de medische kennis mooi een beetje opkrikken, en voor een verzorgende is het fijn dat je even naar een deskundige collega kunt lopen met een prangende vraag.

 

Een mooie aanleiding voor vakbonden, opleiders, werkgevers en beroepsorganisaties om weer eens om de tafel gaan zitten om zoiets van de grond te krijgen. Bij de EVV is het ook gelukt, al duurde dat wel erg lang. Veel tijd is er niet, de beroepsgroep is - met recht - onrustig en ontevreden, een leegloop dreigt. Het zou mooi zijn als de eerste verzorgende-plus volgend jaar al haar of zijn eerste diploma zou halen.

Ton Bakker (redactie TvV)

Gerelateerde tags

5 reacties

 • no-profile-image

  Annelies Blekman

  Als zelfstandig verpleegkundige in de thuiszorg heb ik de tijd om kwalitatief goede zorg te verlenen. Ik verleen direct zorg aan de cliënt, mijn opdrachtgever. De cliënt weet dat hij elke keer dezelfde zorgverlener krijgt, op een afgesproken tijdstip. Care on demand.

  Zelf weet ik precies welke zorg de cliënt graag zou willen ontvangen. Een prettige manier van zorgverlenen. Hierdoor krijg ik ook direct de positieve feedback te horen.

  Ik kan iedereen aanraden om als zelfstandig zorgverlener te gaan werken.

  Voor zorgverleners, die graag willen starten als zelfstandige heb ik een uitgebreid informatieboekje geschreven. ( digitaal boekje ).

  Zie hiervoor mijn website : www.thuisverpleegkundige.nl . De laatstse pagina hiervan.  m.v.g.,  Annelies Blekman

 • no-profile-image

  Lydia Mol

  ik heb me altijd graag willen specialiseren in onderwerpen van de zorg. WIl graag meer te weten komen over de ziekte beelden waar ik met t emaken heb. Vold de klinische lessen die er gegeven worden, enz. Helaas wordt dat niet altijd in dank af genomen. Je weet dan te veel!!!! het is net dat sommige collega 's dan bang voor je zijn. Maar toch wil ik graag op de hoogte blijven van alles, indien mogelijk

 • no-profile-image

  Wim Klein (DCMN)

  Een onderdeel van de mogelijkheden tot verdere ontwikkeling op het gebied van verzorging, heb ik laatst in de webkrant www.mantelzorgerbenjenietalleen.nl aangeroerd. Er zijn nog al wat ex-mantelzorgers die door hun specifieke omstandigheden wél een (vaak eenzijdige maar zeer intensieve) praktijk deskundigheid hebben opgedaan, maar geen beroepsopleiding hebben gehad.

  Onder hen zijn personen, die wel graag een opleiding (met vrijstellingen) zouden willen volgen. Misschien kunnen ook die mogelijkheden eens bekeken worden.

  Wim Klein (Digitaal Contactpunt voor Mantelzorgers in Nederland)

 • no-profile-image

  Wieteke van Heun - de Roos

  Na jaren in de gezondheidszorg te hebben gewerkt heb ook ik het werk aan het bed verlaten. Daar waren verschillende redenen voor, maar een van de redenen voor mij is juist de hoeveelheid specialisaties. Ik ben verpleegkundige en door alle verschillende disciplines in het vak raakte ik het contact met de client een beetje kwijt. Waar ik eerst "alles" deed bij een client komt men nu steeds voor een klein stukje zorg. Ik vind dat persoonlijk jammer. Ik heb echter wel steeds als verpleegkundige gewerkt in de arbozorg. Voor mij was dat een goede loopbaanmogelijkheid. Nu werk ik als zelfstandig ondernemer en begeleid ik medewerkers uit de gezondheidszorg die (om wat voor reden dan ook) vastgelopen zijn in hun werk, naar een andere baan. (binnen of buiten de gezondheidszorg)www.deroos-loopbaanadvies.nl

 • no-profile-image

  petra peek

  Er zijn ook opleidingen van de ovdb om je te specialiseren. Bv gespecialiseerd verzorgende pg en gespecialiseerd verzorgende revalisatie. Helaas is het inderdaad zo dat je er niet in salarisschaal op vooruit gaat. Terwijl je wel een grote bijdrage levert aan de verbetering van kwaliteit op je afdeling!!

Of registreer je om te kunnen reageren.