Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Bejaardengevangenis

Conny vraagt zich af of er veel verschil is met een zorginstelling of gevangenis.

Het moet niet veel gekker worden, in dit land! Volgens een nieuwsbericht wil het Openbaar Ministerie gevangenissen voor bejaarde criminelen gaan opzetten. In het buitenland bestaan al dergelijke instituten. Een toenemend aantal ouderen zou in aanraking komen met de justitie. Recentelijk is er een 82-jarige ontuchtpleger uit Hengelo veroordeeld tot een gevangenisstraf van één maand. Het huis van bewaring kan de man echter geen specialistische zorg bieden.

 

Bejaardengevangenis

Het RTL programma Editie NL vroeg een groep Groningse studenten bouwkunde om een gevangenis te ontwerpen, speciaal voor hoogbejaarde criminelen. Er wordt serieus gekeken waar het voor deze doelgroep aan moet voldoen.  

 

Verzorgenden

Iedereen die in de ouderenzorg werkt weet als geen ander wat praktisch wenselijk is. Denk maar aan liften, hoog,- laagbedden, aangepaste badkamers, enz. Een ander aspect is dat de bewakers ook verplegend of verzorgend werk moeten kunnen doen. Het lijkt mij een zeer veeleisend werkveld.

 

Verpleeghuis

Er wordt vaak een vergelijking getrokken tussen gevangenissen en verpleeghuizen en verzorgingshuizen. Sommige mensen menen dat je beter af bent in een gevangenis dan in een verpleeghuis of verzorgingshuis. Er is meer personeel, grotere kamers, beter leefklimaat etc., zo wordt beweerd. Tja, het is dan wel achter een gesloten deur, dat wel. Maar laten we eerlijk zijn: komen onze cliënten dan zoveel meer in de buitenlucht? Uiteraard is er een wezenlijk verschil tussen criminelen en de ‘gewone' senioren. Maar toch, eerlijk gezegd durf ik niet uit te spreken waar men het beste af is qua leefomgeving...

Gerelateerde tags

2 reacties

 • no-profile-image

  noudje

  wel eens nagedacht over wat een bajesplek kost ten opzichte van een verzorgingshuis ? voor iedere gevangeniscel kun je minstens 5 verzorgingshuiskamers exploiteren !

  of wel wij geven in nederland 5 x meer uit aan criminelen dan aan ouderen die nederland hebben opgebouwd. Of zie ik dat verkeerd?

 • no-profile-image

  Jannie van de Pleegbak.

  Of je nu in een verpleeghuis ligt of in de bak zit, als je boven de 65 bent schrijven ze je op beide plekken af.

  Alleen krijg je in de gevangenis op vaste tijden eten en drinken en is er nog tijd voor een praatje in de spiegel!

Of registreer je om te kunnen reageren.