Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Cliniclowns

Niet alleen kinderen zijn dol op de clini- clowns. Ook dementerenden waarderen hun humor. Verzorgende Conny wil graag weten of er collega's zijn die ervaring hebben met clowns op hun afdeling.

Er wordt in onze instelling veel aandacht besteed aan verschillende activiteiten voor de bewoners. Ze zijn altijd enthousiast en kijken er naar uit. Onze ouderen genieten bijvoorbeeld van muzikanten, die met regelmaat optreden. Natuurlijk is zo'n muziekuitvoering niet zo geschikt voor dementerenden. Het stilzitten en alleen maar luisteren is bijna niet op te brengen voor hen.

 

Ervaringen

Maar er is een alternatief en wie kent ze niet: de cliniclowns. Het nut van de cliniclowns heeft zich allang bewezen voor zieke kinderen. In verschillende landen treden ze op in ziekenhuizen, maar ook in verpleeg- en verzorgingshuizen is de cliniclown vooral populair bij demente ouderen. In Nederland wordt volgens mij nog niet zoveel gebruik gemaakt van cliniclowns in verpleeghuizen en verzorgingshuizen. Het zou een goed idee zijn om het een keer te proberen. Misschien dat er al ervaringen van collega's bekend zijn?

 

Prikkelen

Het lijkt mij een uitdaging om op deze manier contact te maken met dementerenden. Zij zijn meestal moeilijk te benaderen. Niet iedereen voelt zich geroepen om met deze doelgroep te werken. Daarnaast is het niet gemakkelijk om in de huid van een cliniclown te kruipen. Je kunt het niet zomaar ‘even' doen. Het vergt veel oefenen en geduld om een goede clown te worden. Maar het geeft veel voldoening als je ziet dat men genoten heeft. En daar gaat het om, het kleine beetje wat een dementerende nog aan besef heeft, te prikkelen op een grappige manier.

Gerelateerde tags

5 reacties

 • no-profile-image

  Marij

  ik heb laatst een oud collega op onze afdeling uitgenodigd, die met een collega de opleiding tot miMakkes clown heeft gevolgd. Knap, hoe ze met het minimale toch zoveel reactie bij onze dementerende bewoners teweeg konden brengen. Ze lieten de bewoners in hun waarde, benaderde iedere bewoner op een andere manier, die geheel aansloot bij de belevingswereld van die bewoner. Met een stukje muziek, een bloem, knuffelbeest of gewoon een lach wisten zij tot de dementerenden door te dringen. De opleiding kost behoorlijk wat. Maar je krijgt er iets voor terug. Hoe makkelijk het ook lijkt, het is een intensieve bezigheid voor de clowns. Ieder huis zou hierin moeten investeren!

 • no-profile-image

  Gerja

  Ik ben net begonnen met de opleiding tot miMakkus clown.

  Een miMakkus clown is voor mensen met dementie en een verstandelijke beperking, een Cliniclown is er voor kinderen.

  Kijk voor meer informatie op www.miMakkus.nl

 • no-profile-image

  anita

  ik weet dat het verpleeghuis aleida kramer in coevorden een verzorgster opgeleid hebben tot clini clown voor dementerenden zij hebben daar ook een folder van heb het helaas nog noit in de praktijk gezien

 • no-profile-image

  Ton

  In het verpleeghuis Bosch en Duin in Scheveningen worden regelmatig Fariaclowns ingezet om oudere dementerende te prikkelen. Dit met goed resultaat.

  Afgelopen jaar is er zelfs een workshop geweest van deze clowns voor familieleden.

  Indien je benieuwd bent, raad ik je aan contact op te nemen met een van de afdelingshoofden van de afdelingen Den of Duinroos.

 • no-profile-image

  jannette

  Bij ons op afd hebben we onlangs 2x clinicclowns gehad die echt contact hadden met de demente bewoner, ze zijn zo rustig bezig en toch prikkelend en ze spelen op elke situatie in

  het was fantastisch

Of registreer je om te kunnen reageren.