Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Waar ging het mis?

De wijk- verpleeg- kundige als spil in de wijk: niets nieuws onder de zon meent verzorgende Conny.

Volgens staatssecretaris Bussemaker is de wijkverpleegkundige een belangrijke spil in de wijk. Daarom is het programma de Zichtbare Schakel gestart. Bussemaker vindt dat het werk van de wijkverpleegkundige meer inhoud moet krijgen met meer coördinerende en signalerende taken, naast de verplegende taken.  Dit alles is vooral bedoeld om de cliënten een betere begeleiding te geven in het zelfstandig wonen. Daarmee wordt men niet afhankelijk van de AWBZ, volgens de bewindsvrouw. En dat spaart geld uit.

 

Niets nieuws

Ik juich elke initiatief toe dat een bijdrage kan leveren aan betere zorg. Wat ik echter niet goed begrijp, is dat er niets nieuws onder de zon is in dit bericht. Want de wijkverpleegkundige is altijd al een professional geweest die een schakelfunctie heeft tussen de betrokken partijen. Net zoals een wijkagent, is zij bekend met de situatie van het leefklimaat, met de mensen die in de wijk wonen.  Zij is bij uitstek degene die meteen knelpunten signaleert.

 

Waarschuwingen

Wat is er ook alweer de oorzaak van dat de wijkverpleegkundige op de achtergrond kwam te staan? Waar is het misgegaan? Een artikel uit het archief van Trouw laat het duidelijk zien.  De Inspectie voor de gezondheidszorg en V&VN waarschuwden later ook voor de problemen als gevolg van bezuinigingen in de thuiszorg.

 

Goedkoop, duurkoop

Het is heel goed om voorzichtig met gemeenschapsgeld om te gaan, ook noodzakelijk. Maar soms is goedkoop juist duurkoop. Ik ben ervan overtuigd dat Den Haag meer naar de zorgverleners van de primaire zorg zou moeten luisteren. Uiteindelijk zou dat rendement op kunnen leveren.

2 reacties

 • no-profile-image

  Wijkverpleegkundige

  Volgens mij flirt het grote brein achter Buurtzorg met mw. Bussemaker, zij doen alsof ze het wiel opnieuw hebben uitgevonden, en daarmee denkt de staatssecretaris ook wat nieuws in handen te hebben... voor mij al een lang bestaand concept!

  Maar fijn dat ze het ondersteund! Hopelijk komt ze er nu ook nog achter dat marktwerking in de zorg géén verbetering is, want waar moeten zorgvragers, maar ook verwijzers terecht als iedere zorgorganisatie een wijkverpleegkundige als spil in dezelfde wijk zet... zo wordt het web wel héél ingewikkeld gemaakt en gaan er onnodig veel gelden en energie allerlei andere zaken dan de directe klantvraag.

 • no-profile-image

  Greet Nieuwland

  Ja, waar is het misgegaan? Volgens mij nog wel vóór 1997. Het begon met de scheiding van jeugdgezondheidszorg en curatieve zorg, zoals dat heette. Ik had toen het hele gezin onder mijn hoede in mijn wijk en bedreef zo echt maatschappelijke gezondheidszorg. Ik vond het jammer niet meer allround te mogen werken. Het was aantrekkelijk en afwisselend. Toen mochten we niet meer zelf de intake doen. Wat al decennia lang een zeer efficiënte manier van indicatiestelling was, namelijk samen met de patiënt en naasten dezelfde dag bij hen thuis de zorg inventariseren en inplannenen en dagelijks bijsturen indien nodig. Ik heb die 10 jaar in de wijk zelden tot nooit "verkeerde" indicaties van collega's bemerkt. Toen moest het per minuut berekend wat men mocht doen. Het pluis-niet-pluis gevoel, daar kon je niks meer mee, want een extra bezoekje aan het eind van de middag, daar ging meteen de kassa bij rinkelen. En toen de markt werking: wie het goedkoopste kon leveren mocht de zorg uitvoeren. Dat had helaas niets meer met kwaliteit te maken. Ik probeer het niet mooier te maken dan het is hoor, want de omstandigheden zijn heus verbeterd. Maar er is in 15 jaar iets heel moois afgebroken. Gelukkig wordt het langzaam weer opgebouwd! Wie weet ga ik de wijk dan ook weer in!

Of registreer je om te kunnen reageren.