Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Pluszorg deel 2

Extra betalen voor een douchebeurt. Conny denkt dat ouderen hier in de toekomst meer gebruik van gaan maken.

Eén jaar geleden heb ik een blog geschreven over de pluszorgpakketten. Het is nu weer actueel vanwege een discussie die hierover wederom ontstaat. Pluszorg is al twee jaar in gebruik boven de reguliere basiszorg. Het wordt als een extra zorgmoment gezien en gehanteerd. Maar de vraag die je eerst zou moeten stellen is; wat is basiszorg en wat is extra zorg? Want dat is een subjectief gegeven.

 

Preventie

Vast staat dat de komende generatie een andere manier van zorg zal gaan eisen. De meeste 75-plussers van nu vinden het niet erg om eenmaal per week een douche te nemen. En laten we wel wezen: wie van deze categorie heeft nog een eigen gebit wat veel meer verzorging behoeft dan een gebitsprothese? In de ouderenzorg is preventie bij mondverzorging een heel belangrijke onderdeel.  Tegenwoordig wordt meer complexer tandheelkundige zorg verricht. Men heeft bijvoorbeeld vaker tandelementen wat een zeer goede zorg vereist. Het risico op tandontstekingen met de daarbij vervelende gevolgen is groot.

 

Mondige familie

Ik bespeur meer assertiviteit bij familie en nieuwe cliënten. Zij laten zich niet zomaar afwimpelen. En ook is er een bepaald verwachtingspatroon over de kwaliteit die geleverd wordt. Dit ontstaat door een veelheid aan informatie die makkelijk te vinden is dankzij de verschillende informatiestromen waarover wij tegenwoordig kunnen beschikken.

 

Kostenlimiet

De tijd zal het leren, zegt het gezegde. Zeker is dat er heel veel zal gaan veranderen. Of het er beter op gaat worden, dat betwijfel ik. Er zit een limiet aan de kosten in de zorgverlening. Er zullen dus keuzes moeten worden gemaakt. En dan kom je vanzelf uit op de pluszorg.

 

Lees ook:

3 reacties

 • no-profile-image

  M. Lucassen

  Als ze nu eens eerst de ZZP uren inzetten waar de mensen recht op hebben, dan zou het op de werkvloer ook wat makkelijker gaan.Ik heb heel veel respekt voor de verzorgenden, maar de uren worden niet ingezet.Ze krijgen nog geen eens een rondtje buiten ook niet als er nog genoeg uren zijn.En kijk maar eens naar de uren hoe ze gedeclareerd worden, per toeval kwam ik er bij mijn achter dat er iedere week 2 uur 40 afgehouden werd voor de coördinator vermeld onder verpleegkundige zorg. Terwijl de coördinator een manager functie is .Dus er is nog heel wat te verbeteren voor dat de cliënt centraal staat.

 • no-profile-image

  tobi

  Dinsdag 29 juni

  Manifestatie tegen bezuinigingsplannen Klink

  op het plein in Den Haag

  tijd: 15.00 uur  De botte bezuinigingen van Klink verschuiven de rekening van de zorg naar de patiënt. Klink vergeet dat zorg een behoefte is, geen keuze. Hij legt de rekening bij chronisch zieken, ouderen, jongeren en gehandicapten, dat is oneerlijk. Om 16.00 uur begint het debat hierover tussen minister Klink en de Kamer.  Ouderen en gehandicapten zwaar getroffen

  De voorgestelde bezuinigingen van het demissionaire kabinet treffen ouderen, chronisch zieken en gehandicapten onevenredig zwaar. Het verhogen van de eigen bijdragen voor mensen die in een instelling wonen en het verwijderen van loophulpmiddelen uit het pakket raakt hen het hardst. Met een rollator kunnen ouderen langer thuis wonen en vermindert de kans op vallen. Een heup herstellen is duurder dan een rollator verstrekken.  Bezuinigen kost uiteindelijk meer dan het oplevert

  Voor logopedie, ergotherapie en dieetadvisering komt een eigen bijdrage van 10 euro per behandeling. Voor fysiotherapie komen niet 9 maar 12 behandelingen voor eigen rekening. En voor de psychische zorg (GGZ) in de tweede lijn moet straks 80 tot 175 euro worden bijbetaald. De nieuwe eigen bijdragen zijn niet inkomensafhankelijk en zullen de mensen met lage inkomens hard treffen. Dit zal ertoe leiden dat mensen af zullen zien van zorg, waardoor de uiteindelijke schade veel groter is en de kwaal verergert.  Ook jongeren zijn de pineut

  Kinderen die logopedie of ergotherapie nodig hebben om beter vooruit te kunnen op school, moeten fors bijbetalen. Het schrappen van de gratis tandzorg voor jongeren tussen 18 en 22 jaar leidt in de toekomst tot grotere gebitsproblemen. Indien anticonceptiemiddelen niet meer worden vergoed (vanaf 21 jaar) kan dat leiden tot een toename van ongewenste zwangerschappen en abortussen en zal het gebruik van de morning after pil toenemen.  Help mee deze ontwikkeling te keren  http://zorgtekorten.hyves.nl/blog/35193259/Het_totale_budget_voor_de_AWBZ_wordt_verminderd_met_287_miljoen_euro_klink_vind_deze_bezuinigingen_nodig/FcdI/

 • no-profile-image

  Monty5

  Schandalig dat zoiets moet gebeuren, het is toch van de gekke dat ouderen en zieken extra moeten betalen voor iets dat bij de meeste mensen normaal is, de dagelijkse douche beurt en dat alleen maar omdat Nederland het geld liever besteed aan de JSF aan defensie of het storten van veel geld naar banken die het ook weer verkwanselen.

Of registreer je om te kunnen reageren.