Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Cao

De cao-onderhandelingen gaan verder, en Conny vraagt zich af waarom dit niet leeft onder verzorgenden.

Op 14 september gaan de bonden wederom met de werkgeversorganisaties Actiz en BTN om tafel zitten. De partijen hebben uitgesproken om zo snel mogelijk tot een goede cao te komen. Het zal vooral gaan over de eisen die de bonden hebben gesteld in het ultimatum waaronder het leeftijdsurensysteem in het verlofmandje.

 

Schouders ophalen

Het valt mij op dat het cao overleg niet erg leeft onder de collega's. Als ik zo links en rechts vraag of iemand weet wat er gaande is, krijg ik negen van de tien keer een ontkennend antwoord. De meeste halen hun schouders op met de mededeling dat het de grote bazen zijn die de dienst uitmaken en niet de handen aan het bed.

 

Acties

En om met zijn allen te gaan voor acties bij het mislukken de onderhandelingen, daar is al helemaal geen warmloper voor te vinden. Zou dit bij de meeste collega's in het hele land zo zijn? Hoe zou dit nu komen? Besteden de bonden te weinig aandacht aan het duidelijk maken van het belang van de onderhandelingen voor de zorgverleners? Of is het een vorm van gelatenheid en is men het moe om altijd voor zichzelf te moeten opkomen?

 

Minder inkomen

Niemand wil er op achteruit gaan qua inkomen. En niemand wil verworven rechten inleveren. Ik hoop dat iedereen er zich van bewust is dat dit op het spel staat. Want laten wij eerlijk zijn, op zijn minst moeten wij behouden wat we hebben en er niet op achteruit gaan. Wij werken er met zijn allen keihard voor, wij verdienen het!

 

Hou jij je bezig met de cao-onderhandelingen? Wat is jouw mening hierover? Laat je reactie hieronder achter!

 

Lees ook eerdere blogs van Conny over de nieuwe cao:

Gerelateerde tags

4 reacties

 • no-profile-image

  ali

  ik was aangenomen bij particliere zorg,kleinschalig wonen.Het leek net tijdens de gesprekken dat ze volgens cao werkten.Toen de arbeidsovereenkomst thuis gestuurd werd bleek dat ze alles omzeilden voorbeeld;ik was algemeen medewerker ipv verzorgende niveau3 .Toen er mensen nagekeken hadden die er verstand van hadden heb ik niet getekend en voor de baan bedankt Maar andere tekenen puur op vertrouwen van de leuke gesprekken met echtpaar,maar weten niet waar ze voor getekend hebben .De werkgever had zich op 13 punten voledig ingedekt zonder cao zorg afspraken

 • no-profile-image

  meran

  ik ben het eens met lia, vaak in het voordeel van de werkgever.

  als je om advies/raad vraagt aan de bond is het antwoord ook altijd in het voordeel van de baas....ik ben aan het omscholen zodra ik klaar of bijna klaar ben, dan ben ik weg..na 26 jaar in de zorg heb ik het wel gehad..veel kantoren zijn gevult en jij loopt alleen met een leerling op 70 clienten....tijd voor wat anders!

 • no-profile-image

  jenny

  De meeste collega"s denken het zal wel goed gaan, of zijn niet afhankelik van hun baan geen kostwinner, ik probeer uit te leggen hoe belangrijk en cao is en een aantal verzorgsters zijn lid van een bond geworden, de meeste vinden het te duur jammer

 • no-profile-image

  Lia

  De laatste jaren bij verschillende zorginstanties gewerkt. Overal omzeilen ze de CAO en altijd in het voordeel van de werkgever. Ik kan mij dus goed verstellen dat er verzorgsters zijn die de moed opgegeven hebben. V.b. 6 dagen in de week werken bij een 28 uurs contract. De manager die jouw verlofuren inpland. Structueel over je uren zitten zonder dat je er ook maar iets van mag zeggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.