Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Stok achter de deur

Wat in het zorgplan staat, móet binnenkort volgens de wet worden uitgevoerd. Conny vraagt zich af hoe dit mogelijk is.

Bij ons worden er zorgafspraken gemaakt met de cliënten en vastgelegd in het zorgplan. Dit wordt al een aantal jaren zo gedaan. Nu komt er een wettelijke verplichting die vastlegt dat de afspraken werkelijk moeten worden uitgevoerd. Alles binnen de AWBZ, en dus geen extra zorgpakket wat je als cliënt erbij moet kopen.

 

Douchebeurt

Ik ben benieuwd hoe de organisatie hiermee zal omgaan. Bij ons is het standaard dat een cliënt één maal per week een douchebeurt krijgt. Er zijn daarnaast een groot aantal bewoners welke een voorkeur hebben om meerdere keren per week gedoucht te worden. Deze wens ligt dan ook vast in het zorgplan. Maar ik moet eerlijk bekennen dat het maar zelden voorkomt dat dit gehonoreerd wordt. Het is namelijk een kwestie van personele bezetting, en deze is te krap.

 

Buitenlucht

Er zijn nog veel meer persoonlijke afspraken die extra personeel en tijd kosten. Er wordt namelijk van een instelling verwacht dat deze ook dagelijkse buitenlucht aanbiedt. Vertaald naar de uitvoering zal dat betekenen dat er heel wat ouderen naar buiten moeten. En ik vraag me af, wie gaat dat dan doen? Want als bij ons de bewoners dit gaan opeisen, hebben we wel een probleem.

 

Triest

De wet verplicht de organisaties om de gemaakte afspraken na te komen. Dit zal nog een hele klus worden om te voldoen aan deze eis. Eigenlijk is het triest dat er een wet moet worden gemaakt om de meest basale levensbehoeften, o.a. elke dag een douche en een wandelingetje, te verankeren in de ouderenzorg.

Gerelateerde tags

17 reacties

 • no-profile-image

  ik

  Tijd of geen tijd, geld of geen geld, als je een afspraak maakt (zorgplan) dan moet je die waar kunnen maken. Wil een bewoner of zijn familie elke dag naar buiten, en kun je dit als instelling niet waarmaken, zet dan in het zorgplan dat dit door familie of vrijwilligers zomogelijk wordt gedaan, maar maak het niet mooier dan het is. Als ouder van een kind met een pgb/rugzak kan ik uit eigen ervaring vertellen dat het enorm frusterend is als er afgesproken wordt dat er iets gedaan gaat worden en je er achteraf achterkomt dat het iets heel anders is geworden, want geen tijd/geld/mensen. SPREEK HET DAN NIET AF. weet iedereen waar ie aan toe is (dat is toch de achtergrond van een zorgplan; duidelijkheid)

 • no-profile-image

  Vicky

  @Lizzie

  Och , ze blijven net als in onderwijs maar draaien daar in den Haag. Regel op regel. Maar eens serieus op werkvloer meedoen...

  Mag lijden dat ze zelf eens blut in verpleeghuis op somatiek terecht komen!

  Maar jah, daar lullen ze zo(als ze het zelf nog kunnen) dat ze het voor elkaar krijgen . Zij wel en de rest kan stikken.

 • no-profile-image

  Lizzy

  Natuurlijk is het een streven om alle bewoners 1 x per week te douchen.

  En ja het gaat sneller als wassen, tenminste als de bewoners mobiel zijn wel ja, maar de twee persoons mensen of de mensen die met een passieve lift uit bed komen ben je niet zo maar even mee klaar.

  Uit bed met lift, douchen en daarna weer in bed om ze van onderen fatsoenlijk te kunnen aankleden.

  Als de overheid eens voor wat meer handen aan het bed zorgt, in plaats van meer leuke regeltjes te bedenken. Zouden wij onze afspraken en zorplannen kunnen nakomen. En is uiteindelijk iedereen blij.

  En dan nog te bedenken dat de ergste vergrijzing nog moet gaan plaats vinden..

 • no-profile-image

  Monty5

  Ik neem toch aan dat diegene die dit allemaal zegt er ook voor zorgt dat er geld voor is om dat te realiseren, zal er alleen denk ik een ander kabinet moeten komen.

 • no-profile-image

  Tina

  Om alle bewoners even te luchten moeten misschien de verpleeghuizen net als voetbalstadions gebouwrd worden en bij mooi weer het dak open doen.

  Als Mohammed niet naar de berg komt, komt de berg naar Mohammed.

 • no-profile-image

  Tina

  Het douchen van mobiele bewoners kost idd niet veel langer dan wassen aan de wastafel.

  Douchen en vooral het goed afdrogen van rolstoelgebonden bewoners in een douchestoel of douchebrankaard duurt naar mijn ervaring toch wel langer.

  En laten we wel wezen, als jij het lekker vindt om te douchen hoeft de (dementerende)bewoner het niet op de zelfde manier te beleven.

  Dus niet iedereen taakgericht op de lopende band ''lekker'' douchen maar de wens van de bewoner respecteren.

  Vooral bij dementerenden moet je de urinelucht soms maar leren accepteren, inclusief de familie.

 • no-profile-image

  M de Leeuw

  bij ons worden mensen als het in het zorgplan echt wel 3x ge doucht. het zorgplan is daar toch voor. er wordt gewoon die tijd ingepland in onzr thuiszorg

 • no-profile-image

  josje

  Niet altijd maar aan jezelf denken en aan geen tijd, maar douche de clienten gewoon.

  het is een kleine moeite neem de tijd voor je werk WEG met de stress. En wandelen is voor familie de verantwoordelijkheid hoe dat wordt ingevuld en anders betaal er maar voor??????. En Klaag maar bij de regering.

 • no-profile-image

  Levy

  Je zit vast aan je zzp en mijn ervaring is dat daar niet veel ruimte in zit voor een extraatje. Wat in het zorgplan staat moet je ook doen en daarom zetten wij er alleen dat in wat je ook waar kunt maken en besproken hebt met bewoner en familie.

  Ik zeg altijd eerlijk dat ik meer niet kan bieden i.v.m krappe personeelsbezetting.

 • no-profile-image

  joan

  bij ons gaan de bewoners 1x per week onder de douche. ik zou niet weten hoe we het voor elkaar moeten krijgen om ze meerdere keren te douchen. vanaf 1 uur sta je alleen en heb je je handen vol aan het gewone werk op 31 bewoners.

  's avonds is ook geen optie, omdat je dan maar een uurtje hulp hebt en de rest weer alleen kunt doen. als je alle bewoners iedere dag zou douchen ben je heel de dag bezig en onze bewoners willen het liefst om 10 uur om de koffie of hun eigen ding doen.

 • no-profile-image

  Bianca

  Een leuk wetsvoorstel.

  Misschien moeten de initiatiefneemsters maar eens een dag met ons meedraaien in het verpleeghuis.  Hoe wil ze dit doen met de ZZP' s? je hebt al zo weinig ruimte voor individuele aandacht aan de bewoner. Of moet het op de Jiskefetmanier,... rennend met de stopwatch over de afdeling?

 • no-profile-image

  Riet

  Conny ik ben het helemaal met je eens!

  Het is erg triest dat je de eerste levensbehoeften, de basiszorg die we eigenlijk als normaal moeten beschouwen, wettelijk moeten vastleggen!

  Zelf stap ik ook elke dag en soms zelfs 2x per dag onder de douche, heerlijk toch! vooral als het warm is en je hebt in bed liggen transpireren. Waarom zou je het je client dan niet gunnen?

  Douchen kost echt niet meer tijd dan het geklungel voor de wastafel!

  Voor wat de rest betreft, bijvoorbeeld het naar buiten gaan etc. daar ligt denk ik inderdaad een grote taak voor mantelzorg cq familie en ook vrijwilligers!

  Als verpleegkundige kun je niet van de afdeling af en je (meestal) ongediplomeerde collega alleen de verantwoording geven!

  Jammer is het wel, ik heb ook de tijd nog meegemaakt dat er voldoende personeel was om even met een aantal bewoners fijn een ommetje te maken, maar die tijden zijn voorbij en daarom is het belangrijk om te proberen hetzelfde voor elkaar te krijgen op een andere manier!

 • no-profile-image

  Maureen

  Als ik aan het werk ben dan staan we meestal met 2 personen op 22 bewoners en toch zien we kans iedereen te douchen. het is voor jezelf en voor de bewoner frisser. Ik vind dat als je de mensen behandeld zoals je zelf wil dat men jou ouders zou behandelen wanneer het hun beurt is om zorg afhankelijk te zijn dan moet je niet kijken naar de bezetting maar gewoon de mensen lekker douchen. Dan heb je ook minder de geur van urine en feaces op de afdeling.

 • no-profile-image

  janny

  Bij ons gaan van de 17 bewoners 3 op aanvraag (of elke dag, minstens 2 x per week) 4x 1x pw (ook nog met tegenzin), 6x 2x per week en 5 bewoners elke dag (of uit gewoonte soms ook zelfs minder werk dan aan de wastafel). Wij noemen dit vraaggestuurde zorg, zelfs met een personeelslid minder proberen wij dit toch wel te doen, wel kiezen we dan voor wastafellen iets meer kattenwasjes.

  Naar buiten gaan ze alleen met familieleden of vrijwilligers, bij mooi weer gaan wel buiten op het terras zitten. Soms probeer ik wel eens met iemand naar buiten te gaan, maar vaak krijg ik ze niet mee, tenzij het mooi weer is.

 • no-profile-image

  eefje

  Bij ons gaat ook iedereen 1x per week in de douche, sommige vaker. Het neemt inderdaad niet meer tijd in beslag als aan de wastafel, soms gaat het zelfs sneller. S,avonds kan je ook douchen als je wilt. het naar buiten gaan is moeilijker, maar daar hebben we gelukkig vrijwilligers voor, en de mantelzorg, want daar hebben wij echt geen personeel voor.Het zou fijn zijn als de familie wat vaker vader/moeder mee naar buiten namen.Ik zie de toekomst vaak met zorgen tegemoet, je moet steeds meer met de zelfde of zelfs met minder personeel doen.

  De zzp,s maken het er niet makkelijker op.

 • no-profile-image

  Diana de Groot

  Hiervoor zijn juist vrijwilligers/ vrijwilligsters erg belangrijk. Zij doen het graag, ev vinden hetf ijn wat voor de ouderen te kunnen betekenen.

 • no-profile-image

  Els

  Ook bij ons is het gwoon dat de bewoners 1 maal n de week onder de douche aan, als het wenselijk is of als de bewoner het fijn vind om meerder keren per week onder de douche te gaan gebeurt dit ook, het is vaak niet veel meer werk als aan de wastafelwassen, maar er ijn ook bij ons veel oudere die het verchikkelijk vinden om te douche domweg omdat ze het niet gewend zijn, moet je die oudere dan ook verplichten meerdere keren peer weerk te douche, en naar buiten gaan vind ik toch zelf dat daar een grote taak weggelegt is voor de familie, en een klein deel bij de verzorging, en anders moet je heel veel vrijwilligers hebben, onder de normale bezetting is naar buiten gaan haast onmogenlijk

Of registreer je om te kunnen reageren.