Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Stopwatchzorg

Conny vindt het onbegrijpelijk dat de minutenregistratie niet wordt afgeschaft.

Helaas zal de minutenregistratie intact blijven. De zogenaamde zorgroutes die hieruit ontstaan mogen in de praktijk blijven toegepast. Volgens de staatssecretaris Malies Veldhuijzen van Zanten is het geen verplichting en dus kan elke instelling zelf beslissen wat er mee gedaan wordt. De staatssecretaris ziet zelfs voordelen in de toepassing. Volgens haar wordt het namelijk inzichtelijk in de zorgzwaarte van de cliënten en daarmee de inzet van personeel.

 

Erbij neerleggen?

Het is jammer dat er nu feitelijk niets gaat veranderen. Want het is breeduit aan de orde geweest zowel in de media als in de politiek. En het laatste woord is aan de regering omdat zij bepalen wat de spelregels worden of zijn. Moeten wij ons neerleggen bij dit besluit? En heeft het naar buiten brengen via de media over de gevolgen van de stopwatchzorg nu geen zin meer?

 

Ouderen de dupe

Elke instelling kan zich nu schaamteloos schuilen achter deze onmenselijke regeling. En het zijn de zwakkere onder ons, zoals de ouderen, die de dupe worden. Wij verzorgenden zullen ons in allerlei bochten moeten wringen om te voldoen aan het scoren van de toegestane minuten.

 

Verpleeghuisarts

Ik denk dat mensen die niets met de ouderenzorg te maken hebben, totaal niet weten wat deze zorg inhoud. Je kunt hen niets kwalijk nemen omdat zij er niet dagelijks mee geconfronteerd worden. Maar ik vind het verbazingwekkend dat een vrouw die zelf de klappen van de zweep kent, zoals de staatssecretaris, de kans om de minutenregistratie af te schaffen, laat lopen. Juist zij zou beter moeten weten als voormalig verpleeghuisarts.

 

Waslap over het gezicht

Ik had de stille hoop dat wij verlost zouden worden van deze onmogelijke regeling. Telkens als ik bij een cliënt ben, voel ik mij opgejaagd. Want alles moet in een rap tempo. Ik zou het zo fijn vinden om meer te doen dan een waslap door het gezicht te halen. De cliënten hunkeren naar een beetje meer aandacht. En dan bedoel ik geen activiteiten. Nee, een gesprek over de dingen wat hen bezighoud. Daar is veel behoefte aan, merk ik telkens weer.

 

Lees hier een andere weblog van Conny over minutenregistratie.

Gerelateerde tags

6 reacties

 • no-profile-image

  Marjolein

  Ik heb er persoonlijk geen moeite mee als het maar niet ten koste gaat van de zorg!!!

  Het kan zelfs erg praktisch wezen als je het 1x per maand kan uitlezen om te zien of de bewoner nog wel het juiste ZZP heeft en zo de zorguren krijgt die hij/zij nog heeft, cq recht op heeft.

 • no-profile-image

  Josephina

  Op zich kan een minutenregistratie best handig zijn om overzicht te krijgen voor de organisatie zelf, maar helaas is ie voor wat anders bedoelt; financiering van de zorg. je krijgt nu bv 10 minuten betaald voor het aantrekken van een steunkous ( met aanbellen, map lezen, handen wassen, kous aantrekken, handen wassen, rapporteren en gedag zeggen) een redelijke tijd. Maar een jaar later krijg je nog 8 of 5 minuten betaald voor de zelfde zorg, want het kan best wat sneller. 5 minuten minder voor ADL enz enz. Bij elkaar opgeteld kan de staat zo mooie bedragen bezuinigingen, terwijl je niet mag zeuren over die paar minuten. En een jaar later, weer iets minder tijd vergoed, en dan loop je er op een keer vanzelf tegenaan dat je altijd net wat langer bezig bent, nergens meer een uitloop mee kunnen compenseren want alles wordt krapper. De zogenaamde kaasschaafmethode. Probeer dan eens, al is het tijdens de zorg, een gesprek te hebben met een client.

 • no-profile-image

  Margo

  Misschien moeten we de minuten registratie niet zien als drukmiddel? Of wordt het resultaat van deze registratie afgemeten aan een definitieve meetlat?

 • no-profile-image

  Astrid Buis

  De minutenregistratie wordt niet verboden door de staatssecretaris, maa rhet is de instelling die beslist om hier wel niet mee te werken. Het ligt er ook helemaal aan hoe de afspraken en inrichting van de registratie zijn. Zie ook reactie Door. Permanente intramurale minutenregistratie lijkt mij overigens overbodig.

 • no-profile-image

  Frans

  Denk dat we moeten bedenken dat de functies die mevrouw Veldhuysen van Zanten bekleed heeft als verpleeghuisarts, vrijwel uitsluitend bestuurlijk, als manager en als docent zijn geweest. Haar kijk op de gezondheidszorg wordt daardoor bepaald en is zeker ook de reden dat zij aangesteld is om de zorg te effectueren als staatss. Van haar mag je weinig mededogen verwachten aangaande de minutenregistratie. Voor een manager is dat het meest precieze instrument om de zorg in punten uit te drukken. Mevrouw VvZ houd niet van zoiets vaags als 'aandacht', helaas.

 • no-profile-image

  Arne

  Die minutenregistratie werkt best aardig.

  Het maakt inzichtelijk hoe lang je waar bezig bent. Soms staat er voor iets 15 minuten terwijl je er maar 5 bent omdat je al sneller klaar bent.  Bijvoorbeeld steunkous staat voor 10 minuten, je doet het in 5. overige 5 minuten besteed je aan sociaal praatje met cliënt of andere zaken rondom cliënt.  Het moet niet zo zijn dat je met een digitaal kastje precies op de seconde wordt geklokt, en je hier op afgerekend wordt, dat jaagt behoorlijk op.  Maar het systeem dat je ergens bijv 15 minuten of 30 minuten voor hebt staan werkt in de thuiszorg prima. Uitloop kan gebeuren, meestal haal je dit ergens anders weer in. Het is vooral een de roosteraar welke soms wat ruimer plant.  Ik ben voor het systeem als het maar goed gebruikt wordt.  Arne

  Werkzaam in de thuiszorg

Of registreer je om te kunnen reageren.