Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Hoofdwond

Een bewoner is gevallen en heeft een immense hoofdwond. Conny moet zijn verband vervangen.

Als er bij ons een cliënt is met wondzorg, is de huisarts primair degene die zich over het beleid buigt. Meestal gaat het om een wond welke is ontstaan door een valpartij.

 

Gevallen op hoofd 

Laatst was er een bewoner van mijn afdeling gevallen in de badkamer en er zat een flinke glip in zijn wenkbrauw en voorhoofd. Het bloedde behoorlijk en ik zag al gauw dat het hechten met hechtpleisters, geen zin zou hebben. De gewonde man gebruikt ook nog bloedverdunners en dan is het proberen stelpen van zo'n wond een onbegonnen opgave. 

 

Huisarts 

Ik belde de huisarts, die vroege morgen. Deze zat midden in zijn ochtendspreekuur en het kon nog wel even duren eer hij kwam. Al met al duurde het anderhalf uur toen de dokter dan eindelijk kwam.

 

Moeilijk te hechten

Het was geen ideale wond om te hechten omdat het een zeer rafelige winkelhaakwond was. Het hechten ging ook zeer moeizaam en na een aantal mislukte pogingen zat er dan een hechting in. Toch bleef het maar bloeden. Met een ampul huidlijm over de wond leeggegoten en een drukverband met een behoorlijke laag bruine pleisters, bedankte de beduusde man de huisarts.

 

Opnieuw verbinden

Na twee dagen mocht het verband vervangen worden. Maar o, wat een drama werd dat! De bewoner zei dat de hele valpartij niet zo pijnlijk was geweest dan deze handeling. Alles zat vastgeplakt, in het haar en in de wond. Met een schaar heb ik het voorzichtig losgeknipt waar de pleisters in het haar vast zat. En na een pijnlijk kwartier kwam er een donker paars voorhoofd te voorschijn. De cliënt werd weer netjes verbonden, wel zo dat het niet meer in het haar geplakt werd.

Gerelateerde tags

2 reacties

 • no-profile-image

  Nurse

  Prima eerste gedachte van A. Lock maar Oh Zo Foute Gedachte. OFFICIEEL is het zo dat je eerst naar een huisarts gaat en die verwijst iemand door naar de SEH (=EHBO). Zo zijn de regels hier in Nederland. Echter bijna iedereen gaat direct naar een SEH zonder tussenkomst van een huisarts waardoor de wachttijden bij de SEH onnodig lang worden en er dus mensen wachten op de SEH die eigenlijk bij de huisarts langs horen te gaan. Bij veel SEH's zijn ook al huisartsenposten geplaatst waar de niet spoedgevallen naartoe verwezen worden, om het onnodig dichtslibben van de SEH's zorg te voorkomen. Terugkomend op de casus: in dit geval dus goed gehandeld, op een SEH had de client waarschijnlijk ook net zo lang moeten wachten en hadden de artsen daar waarschijnlijk net zoveel moeite gehad met hechten gezien de rafelige wond. Indien een client bloedverdunners gebruikt en dusdanig bloed zal het wel verstandig zijn om na te vragen of de huisarts de INR wil laten prikken, wellicht is het bloed te dun en dient de client beter ingesteld te worden op de verdunners. Wellicht nog een tip voor de volgende keer: geef voortaan een half uur voor de wondverzorging pijnstilling, dan hebben ze er minder last van. Week bloederig verband los van het haar. (gewoon lauwwarm kraanwater) Rafelige wonden zijn inderdaad bijna niet te hechten en vaak wordt er een combi van hechten, lijn, pleisters gebruikt.

 • no-profile-image

  A. Lock

  Mijn eerste gedachte bij jouw verhaal was: waarom niet naar de EHBO poli van een ziekenhuis gegaan met deze wond en deze situatie (gebruik van bloedverdunners en een rafelige wond)?

  Als je uit gaat van de best mogelijke behandeling; zou je nu een andere keuze maken?

  Hoe kijk je nu op de situatie terug?

  Is de wond mooi genezen?

Of registreer je om te kunnen reageren.