Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Toekomst

Conny vreest dat 2013 weinig goeds gaat brengen voor verzorgenden én cliënten.
2013

Dit is mijn laatste blog van het jaar 2012. Het was een jaar van veel onrust en rumoer in zorgland. Het zal het komende nieuwe jaar niet veel anders worden, vrees ik.  Op dit moment verblijven circa 160.000 mensen in verzorgings,- en verpleeghuizen. 90.000 in verzorgingshuizen en 70.000 in verpleeghuizen.

 

Scheiden van wonen en zorg

Er gaat behoorlijk wat veranderen op het gebied van aankomende hulpbehoeftigen. Ouderen met een lager indicatie dan zzp 3 mogen niet meer worden opgenomen. Vanaf 2014 zal dat vanaf zzp 4 worden! Het scheiden van wonen en zorg zal dan een feit zijn. En vanaf 2015 gaat de persoonlijke verzorging ook naar de gemeente, net zoals het nu met huishoudelijke hulp gaat. Deze laatste wordt overigs inkomensafhankelijk en zal worden teruggebracht naar 25%.

 

Zware indicatie 

Al met al behoorlijke veranderingen die wij als werkende in de zorg ook zullen gaan merken. Vooral verzorgenden die werken in een verzorgingshuis zullen dit gaan merken. De nieuwkomers die worden opgenomen, zijn meteen al behoorlijk zorgbehoeftig. Er zal een enorme verschuiving gaan plaatsvinden in de uitvoer van het werk. Er zullen ook andere eisen worden opgesteld om alles in goede banen te gaan leiden. Dat betekent dat er bijvoorbeeld er aanpassingen moeten komen in de settings. Er zijn heel wat verzorgingshuizen niet voldoen aan de norm om zware zorg te leveren vanaf zzp 4.

 

Scheiding arm en rijk

Ik kan niet in de toekomst kijken maar verwacht op termijn een geheel ander ouderenzorg. Ik ben ervan overtuigd dat er een tweedeling komen gaat tussen arm en rijk. En dat is misschien wel het schrijnendste van alles.

 

Wat denk jij dat er in 2013 gaat veranderen voor jou? Laat je reactie hieronder achter!

Eén reactie

 • no-profile-image

  jos

  Naar mijn inschatting zal die zorgzwaarte automatisch groeien als de onderzorg en vervuiling gaat toeslaan.

  Dan moet er toch wel wat gebeuren en treedt er een verschuiving op van 3 naar 4 ahv individuele omstandigheden.  Die verwachte tweedeiing gaat er komen; die is er eigenlijk al.  Het gaat steeds minder om mensen maar wel over geld.Er wordt aan het verkeerde eind bezuinigd als onderdeel van rechtse politiek

Of registreer je om te kunnen reageren.