Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Telefoongebruik

Conny is benieuwd naar jullie mening: mag je tijdens je werk wel of geen mobiele telefoon op zak hebben?

Stelling; mag je tijdens je werk een mobiel op zak hebben? Persoonlijk zeg ik: 'Ja!' Ikzelf heb hem altijd bij me. Het is een prettige gedachte dat ik als moeder en mantelzorger van mijn eigen moeder en schoonmoeder, te bereiken ben. Ik heb het meegemaakt dat toen mijn stiefvader plotseling thuis aan een hartstilstand overleed, mijn moeder dit direct het mij kon vertellen zonder tussenkomst van allerlei doorverbindtoestanden. Ik heb er totaal geen problemen mee als collega's tijdens een pauze hun mail en dergelijke checken. Anders wordt het als men tijdens werktijd te pas en onpas ermee bezig is.

 

Gesprekken tijdens pauze 

Er is heel veel weerstand merk ik, onder de vooral oudere generatie collega's. Heel vaak tijdens een pauze wordt er geroepen dat die dingen verboden zouden moet worden. Het is ongezellig, staat ongeïnteresseerd, en is asociaal. Je moet je mengen in de gesprekken van de collega's tijdens de pauzes, wordt er dan gezegd. Maar zijn die gesprekken dan altijd zo boeiend? Onderwerpen welke voor de jongere generatie absoluut geen boeiende gespreksstof zijn zullen eerder het gebruik van een mobiel uitlokken. De kunst is om een goede mix te vinden van gedeelde interesses, dus ook van de jongere collega's.

 

Weerstand

Feit is dat er wereldwijd steeds meer smartphones/mobiels verkocht worden. Onze kinderen zullen allemaal er al een hebben of op een later tijdstip er een gaan bezitten. Er zal een moment komen dat je uitzonderlijk bent als je er geen een op zak hebt. En zoals het met alle vernieuwingen vergaat; eerst is er weerstand, en daarna volgt de acceptatie.

Gerelateerde tags

17 reacties

 • no-profile-image

  mini

  Ik heb mijn mobiel in mijn kluisje en kijk even voordat ik koffie ga drinken,na de lunch en voordat ik naar huis ga.Vind het onnodig om hem echt op zak te hebben.

  Als er wat is ben je via je werk ook nog bereikbaar.

  Ik kan me er wel aan storen tijdens de koffiepauze/lunch als er smsjes gestuurd worden en dergelijke.Met name

  wat jongere collega\'s.

 • no-profile-image

  Ik

  Kom op zeg! Vroeger werkte mijn moeder ook en ook zij werd door school wel es gebeld als ik of mijn broer gevallen was. Dan belden ze gewoon naar het werk, vroegen naar de afdeling en dan naar mijn moeder. Dat kan nu ook, maar tegenwoordig wil men dat niet, lijntjes moeten zgn. korter omdat men het lastig vindt. Ook toen mijn oma ernstig ziek was en met spoed naar het ziekenhuis moest belde zij gewoon via die weg.

 • no-profile-image

  Tonny

  Vroeger, toen er nog geen mobiele telefoons waren, was mijn moeder altijd thuis, en anders wel een buurvrouw. Ik ben het afgelopen jaar prive gebeld op mijn werk door mijn zeer benauwde moeder, dat ze met spoed naar het ziekenhuis ging, door school of wij "even" met zoon lief naar de dokter konden gaan, hij was gevallen met gym. Via mijn mobiel is dit veel praktischer dan via doorverbinden (al is het alleen maar omdat je de naam van mijn afdeling moet weten en ik niet naast de telefoon blijf staan op mijn werk) Ik ben behalve werknemer nu eenmaal ook mantelzorger en verantwoordelijke voor mijn kinderen. Noodsituaties houden zich nu eenmaal niet aan werktijden! Voor de show hoef ik hem niet bij me te hebben, hij zit in mijn zak, niemand ziet hem en het enige wat ie kan is bellen.

 • no-profile-image

  cathy

  Wij mogen geen mobiel op zak hebben die afgaat. Alleen de telefoon waar ze je in het huis mee kunne bereiken. in je eigen pauze mag bellen met de telefoon. tijd van de baas niet.

  In nood kunnen ze me altijd bereiken heb een vaste plek in huis waar ik ben.

  ALs er echt nood aan de man is moet je toestemming vragen aan de dagoudste om de telefoon bij te hebben.

  Ik vind dit een goede afspraak de jeugd houd namelijk geen rekening met de ouderen zorgvrager die niet opgegegroeid zijn met de telefoon.

 • no-profile-image

  Nurse

  De meest gehoorde smoes is wel: "Ik moet bereikbaar zijn" Wat een onzin! vroeger toen er nog geen mobieltjes waren belde iedereen toch gewoon naar het werk en dan werd diegene doorverbonden naar de afdeling en de desbetreffende persoon. Nu is dat ineens omslachtig. Mensen geef nou gewoon maar toe: het is interessant om een privé mobiel op zak te hebben en aan anderen te laten zien dat je "zoooooo" belangrijk bent omdat je steeds maar gebeld wordt met nietszeggende gesprekjes. Nee tegenwoordig moet je facebooken, twitteren, hyven, wordfeuten of andere modespelletjes doen en dat moet 24/7 want stel je voor dat een vriend denkt dat ie niet belangrijk genoeg meer is voor je omdat je niet reageert. Jongens we draven door! Oja en de onzin van dat je bereikbaar moet zijn voor de bereikbare dienst of je collega's hoeft natuurlijk niet via een privé mobiele telefoon. Dan heb je een werktelefoon! Het gaat dus al mis dat mensen geen onderscheid meer maken tussen een werkgerelateerde mobiele telefoon of een privé telefoon. Logisch dat de werkmobiel aanstaat, daar heb je hem voor gekregen tijdens werktijd!

 • no-profile-image

  carla

  Ook ik heb telefoon(werk) altijd aanstaan ,heeft ook inklokfuncie voor scanpasjes bij de deuren.....  alleen werkgesprekken en dan ook alleen als ik op kan nemen ,niet als ik bezig ben met een client......ze kunnen wel inspreken en ik kan terug bellen ...  geen prive gesprekken !

 • no-profile-image

  catharina

  zet mijn mobiel altijd op stil daar ik hem gebruik als polsteller en je kunt altijd kijken hoe laat het is .

 • no-profile-image

  Tonny

  Ik heb ook altijd mijn mobiel op zak, meestal staat hij op stil, als ik een dringend telefoontje verwacht, laat ik het geluid wel aanstaan. Alleen mijn man en kinderen hebben mijn nummer, (en mijn moeder toen ze nog leefde) Ik wordt dan ook alleen gebeld als er iets is. Bovendien gebruik ik hem als horloge. Telefoneren tijdens mijn werk doe ik niet, in de pauzes zelden. Soms erger ik me wel aan collega's (maar ook aan kennissen en vrienden) die midden in een gesprek de telefoon op nemen, een hele tijd een nietszeggend gesprek voor je neus gaan voeren en dan verwachten dat je op ze gaat zitten wachten. Dat doe ik dus ook niet meer.

 • no-profile-image

  judith

  Ik heb mijn mobiel altijd in mijn zak maar die staat wel op stil. Vorig jaar belde mijn man dat hij niet goed werd en doordat ik op tijd tijd was en 112 over kon nemen ben ik nog steeds getrouwd en geen weduwe.....

 • no-profile-image

  wil

  tijdens werk geen mobiel op zak, alleen in overleg in geval van nood.

  tijdens pauze, die eigen tijd is, geen probleem, deze tijd mag je zelf besteden naar eigen inzicht.

 • no-profile-image

  verzorgende ig

  geen mobiel aan op het werk bij ons werd het te gek de mobiel ging voor de bewoner ik erger me er aan als er iets dringend is kunnen ze bellen voor de rest uit je komt om te werken telefoneren en sms na je werktijd

 • no-profile-image

  els

  Ik heb mijn mobiel wel bij me, maar neem nooit op als ik werk. Hij springt meteen op voicemail en tijdens mijn pauze luister ik die af.

 • no-profile-image

  joke keuninx

  Ik vindt het niet van toepassing om op je werk je telefoon bij je te hebben de jeugd zit constant met die telefoon te spelen , ik vindt het storend voor collega,s en vooral voor bewoners , in overleg gebruiken als je bereikbaar moet zijn voor familie omstandigheden .

 • no-profile-image

  carolina

  Ik heb mijn mobiel wel bij me en aanstaan tijdns mijn werk en ben daardoor voor een noodoproep van mijn moeder bereikbaar.

  Verder gebruik ik hem niet en ik denk dat als je met het thuisfront goede afspraken maakt het moet kunnen.Wat je in je etenspauze doet(je eigentijd) moet je zelf weten, dus als het echt noodzakelijk is kan je afspreken dat je dan gebeld wordt of kan je zelf bellen op een rustig plekje waar je je eigen privatie bewaakt.

 • no-profile-image

  Anneke

  Wij hebben bij ons werk een mobiel die tevens een inklok functie heeft.(thuiszorg)

  Ben zo ook te bereiken voor een noodoproep of collega.

  Geen privé gesprekken tijdens het werk.

 • no-profile-image

  Bepje

  Ik werk in de thuiszorg en dan is het heel prettig om bereikbaar te zijn , voor de bereikbare dienst en voor je collega's en voor calamiteiten. Het nadeel: als je net iemand aan het helpen bent , maar dan laten we bellen en luisteren later de voicemail af,of bellen terug.

 • no-profile-image

  johanna

  Bij ons ben je zo doorverbonden en ja ik erger me aan collega's die de hele dag dat "ding"bij de hand hebben. Tijdens het eten zit gelukkig iedereen met iedereen in gesprek en zo hoort het ook. Als ze hun gsm bij zich houden in geval van nood heb ik er geen bezwaar tegen ,maar wel tegen flauwekul als b.v "wat eten we vanavond".

Of registreer je om te kunnen reageren.